Vitis vinifera L. cv. karagevrek anterlerindeki polen ana hücrelerinin mayoz bölünmesinde görülen aksaklıkların ışık mikroskobunda incelenmesi
Light microscopic study on meiosis division anomalies of pollen mother cells in anthers of vitis vinifera L.cv. karagevrek
- Tez No: 104491
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL ALGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Vitis vinifera L, microsporogenesis
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ VniS VİNİFERA L. CV. KARAGE VREK ANTERLERİNDEKİ POLEN ANA HÜCRELERİNİN MAYOZ BÖLÜNMESİNDE GÖRÜLEN AKSAKLIKLARIN IŞIK MİKROSKOBUNDA İNCELENMESİ Rabia GÜVEN YILMAZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitösfi Biyoloji AnabiHm Dalı Danışman: Prof. Dr. Gönül ALGAN Bu çalışmada doğal melez Vitis vinifera L.cv. Karagevrek üzüm çeşidi anterlerdeki imlen (mikrospor) ana hücrelerinin mayoz bölünmesinde görülen anonnallikler ışık mikroskobunda incelenmiştir. Vitis vinifera L.cv. Karagevrek amer çeperi epidermis, endotesyum, 1-2 sıralı ara tabaka ve 1-2 snalı çok çekirdekli tapetum hücrelerinden meydana gelmiştir. En içte ise 8-10 mikrospor ana hücresi görülmüştür. Mikrospor ana hücrelerinin çoğunda mayoz düzenlidir. Bazı hücrelerde düzensizliklere rastlanmıştır. Mikrospor ana hücrelerinin çekirdek zarlarında kalınlaşmalar görülmüştür. Prometafazda halka ve grup halinde birleşmiş kromozom bulunmuştur. Metafaz Tde univalent ve bivalent kromozomlar gözlenmiştir. Bu kromozomlar ekvatoryal düzlemde grup oluşturmuştur. Çoğu hücrede ise kromozomların ekvatoryal düzlemin dışında yer aldığı gözlenmiştir. Anafaz Fin sonlarında kromozom grupları arasında köprülere rastlanmıştır. İki kutup arasında geride kalmış kromozomlar tespit edilmiştir. Metafaz I ve erken telofaz Fde 3 kutupluluk gözlenmiştir. Telofaz Tde çok çekirdekcikli hücreler bulunmuştur, ilk mayotik bölünmede görülen düzensizlikler ikinci mayotik bölünmede de görülmüştür. Metafaz irde sitoplazmada küçük kromozom grupları bulunmuştur. Bu çalışmada mikrospor tetradlannın izobilateral ve tetrahedral, polen tanelerinin trikolporat olduğu gözlenmiştir. Sitokinez ise simültane tipte gerçekleşmiştir. 2001, 29 Sayfa ANAHTAR KELİMELER: Vitis vinifera L., mikrosporogenez
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis LIGHT MICROSCOPIC STUDY ON MEIOSIS DIVISION ANOMALIES OF POLLEN MOTHER CELLS IN ANTHERS OF VITIS VIMFERA L. CV. KARAGEVREK Rabia GÜVEN YILMAZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Gönül ALGAN In this study on meiosis division anomalies of pollen mother cells in anther: of natural hybrid Vitis vinifera L.cv. Karagevrek were examineted by ligh microscopy. The anther wall of Vitis vinifera L. cv.Karagevrek consist of epidermis endotesyum, 1-2 middle layers, 1-2 layered multinucleata tapetum and 8-K microspore mother cells. In most microspore mother cells, the course of meiosis is regular. In som< cells irregularities have been observed. Nucleus membrane of microspore mother cells were seen to become thick. In prometaphase were found ring and group shaped to united chromosomes In metaphase I were observed univalents and bivalents chromosomes. A metaphase I this choromosomes were grouped in the equtorial plate. In mosi cells, the chromosomes were observed lying outside the equatorial plate.h the end of Anaphase I the bridges between the separating choromosonu groups were seen. In addition, lagging choromosomes between the twc poles were observed. Metaphase I and early telophase I were seen three poles. The cells were found many nucleolus at telophase L Moreover, the irregularities seen in the first meiotic division were also seen in the second meiotic division, hi metaphase II, small chromosome groups were found. In this study, microspore tetrads were observed isobilateral and tetrahedral. hi addition pollen grains were seen tricolporate. Cytokinesis was of the simultaneous type. 2001, 29 Pages