Matematik eğitimi araştırmaları trendleri: tematik ve bibliyometrik analizi
Mathematics education research trends: thematic and bibliometric analysis
  1. Tez No: 886755
  2. Yazar: HAYRUNNİSA KARABACAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP BİNDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Eğitimi Araştırmaları, TR Dizin, Bibliyometrik Analiz, Eğitim Fakültesi Dergileri, Mathematics Education Research, TR Index, Bibliometric Analysis, Faculty of Education Journals
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Türkiye adresli dergilerin indekslendiği veri tabanlarının başında TR Dizin gelmektedir. TR Dizin, ulusal veri tabanının geliştirilmesi kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda ilk olarak 2003 yılında hizmet vermeye başlamış, 2013 yılında TR Dizin adını almıştır. 2023 yılında TR Dizinde taranan dergi sayısı 123 olup bunlardan 26 tanesi eğitim fakültesi dergisidir. Bu tez çalışmasında TR Dizin'de taranan eğitim fakültesi dergilerindeki matematik eğitimi içerikli makalelerin bibliyometrik analizi gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla belirlen 26 dergide, son altı yılda yayınlanmış toplam 729 makale bibliyometrik açıdan incelenmiştir. Söz konusu bu makaleler; başlık içeriği, anahtar kelimeler, yazar sayısı, konu kategorisi bakımından içerik analizi yapılarak incelenmiştir. Ayrıca yıllara göre dergilerin impakt faktörlerinin değişimi ile konu kategorilerinin değişimi çıkarılmıştır. Verilerin analizinden elde edilen bulgulara göre en fazla matematik eğitimi içerikli makale yayınlayan derginin Necatibey EF dergisi olduğu, yıllık atıf sayısı en fazla olan derginin Hacettepe EFD olduğu belirlenmiştir. Ayrıca yayınlanan meta-tematik türü makale sayısında son yıllarda artış olduğu, ölçek ve/veya test geliştirme konulu makale oranının %3,7 olduğu belirlenmiştir. En fazla tekrar eden anahtar kelimelerin matematik, matematiksel, öğretmen, eğitim terimleri olduğu tespit edilmiştir. Yayınlanan makalelerin ortalama sayfa sayısı 23.9; ortalama yazar sayısı ise 2.1 olarak belirlenmiştir. Bir diğer bulguya göre incelenen dergilerde yayınlanan makalelerin yaklaşık %6,72'si matematik eğitimi ile ilgilidir. Elde edilen bulgular doğrultusunda matematik eğitimi alanında yapılan bilimsel çalışmalar sonucu ulaşılan trend konuların neler olduğu ve nasıl dağıldığı tespit edilmiştir. Bu tespit matematik eğitimi alanında çalışma yapacak araştırmacılar için yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
TR Index (or TR Dizin) is one of the leading data bases in which Türkiye-based journals are indexed. TR Dizin first started to serve in 2003 as a result of the work carried out within the scope of developing the national database, and was renamed TR Index in 2013. The number of journals scanned in the TR Index in 2023 is 123, and 26 of them are faculty of education journals. In this thesis study, a bibliometric analysis of articles on mathematics education in the faculty of education journals scanned in TR Index was carried out. For this purpose, a total of 729 articles published in the last six years in 26 journals were examined from a bibliometric perspective. These articles in question are; It was examined by content analysis in terms of title content, keywords, number of authors, and subject category. In addition, the change in the impact factors of the journals and the change in the subject categories according to years were calculated. According to the findings obtained from the analysis of the data, it was determined that the journal that published the most articles on mathematics education was Necatibey EF journal, and the journal with the highest number of annual citations was Hacettepe EFD. It has also been determined that the number of meta-thematic type articles published has increased in recent years, and the rate of articles on scale and/or test development is 3.7%. The average number of pages of published articles is 23.9; The average number of authors was determined as 2.1. According to another finding, approximately 6.72% of the articles published in the examined journals are related to mathematics education. In line with the findings obtained, it has been determined what the trend topics reached as a result of scientific studies in the field of mathematics education are and how they are distributed. This determination is thought to be a guide for researchers who will work in the field of mathematics education. It is thought that this determination will be guiding for researchers who will work in the field of mathematics education.