Kadın eğitim yöneticilerinin iletişim sürecinde yaşadıkları çatışmalar üzerine nitel bir çalışma
A qualitative study on the conflicts experienced by female education administrators during the communication process
  1. Tez No: 886784
  2. Yazar: HİLAL LAFVERMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA KESER ÖZMANTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Kadın eğitim yöneticisi, Çatışma nedenleri, Communication, Woman education administrators, Causes of conflict
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Eğitim örgütlerini hedeflerine ulaştırmada sorumlu olan yöneticiler, görevleri kapsamında yönetim sürecini en iyi şekilde ilerletmeli ve geliştirmelidirler. Bunları gerçekleştirirken, yönetsel sürecin bir basamağı olan iletişimde etkili ve yetkin olmalıdırlar. Toplumsal yaşamın pek çok alanında etkin olan kadınlar, eğitim kurumlarında da eğitim yöneticisi rolüyle yönetim koltuğunda bulunarak, kurumu belirlenen hedeflere ulaştırmaya çalışmaktadırlar. Bu yolculuklarında, çeşitli zorluklarla karşılaşarak, iletişimde oldukları bireylerle farklı nedenlerden kaynaklı birtakım çatışmalar yaşadıkları bilinmektedir. Araştırmada, eğitim kurumlarında yönetim görevinde bulunan kadınların, görevleri esnasında karşılaştıkları çatışmaların nedenleri, iletişim süreci özelinde derinlemesine incelenmiştir. Bu bağlamda araştırmanın yöneticilere, özellikle kadın müdür ve müdür yardımcılarına, çatışma yönetimi, etkili örgüt yönetimi ve kişiler arası iletişimde başarılı olmalarında katkı sağlayacağı, sorunları hakkında farkındalık yaratacağı düşünülmektedir. Nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji araştırma deseniyle hazırlanan çalışmanın, çalışma grubunu Millî Eğitim Bakanlığına bağlı çeşitli okullarda görev yapan kadın yöneticiler oluşturmaktadır. Çalışma grubu ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlenerek, en az iki yıllık idarecilik deneyimi olan beş kadın müdür ve beş kadın müdür yardımcısından oluşmaktadır. Araştırmada veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılarak toplanmıştır. Kadın yöneticilerden elde edilen veriler, içerik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Katılımcı görüşlerinin analizi sonucunda kadın yöneticilerin çatışmaları en fazla gönderici ve alıcı kaynaklı kişilik özelliklerinden, en az geri bildirim kaynaklı nedenlerden yaşadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca kadın yöneticilerin, çatışmalardan duyuşsal ve bilişsel anlamda olumsuz etkilendikleri görülürken, kişisel gelişim ve mesleki düzeyde olumlu yansımaları olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna bağlı olarak çatışma nedenlerinin tespit edilmesinin, yöneticilerin yönetimsel ve iletişimsel süreçlerine katkı sağlayacağı görülmüştür. Araştırmanın çalışma grubuna veli ve öğretmenler de eklenerek araştırma zenginleştirilebilir.
Özet (Çeviri)
Managers who are responsible for helping educational organizations achieve their goals must advance and develop the management process in the best possible way within the scope of their duties. While doing these, they must be effective and competent in communication, which is a step of the managerial process. Women, who are active in many areas of social life, are also in the management chair in educational institutions as educational administrators, trying to help the institution achieve the set goals. It is known that during their journey, they encountered various difficulties and experienced some conflicts with the individuals they communicated with for different reasons. In the research, the reasons for the conflicts encountered by women in management positions in educational institutions during their duties were examined in depth, specifically in the communication process. In this context, it is thought that the research will contribute to managers, especially female managers and assistant managers, in being successful in conflict management, effective organizational management and interpersonal communication, and will raise awareness about their problems. The study group, which was prepared with the phenomenology research pattern, one of the qualitative research methods, consists of female administrators working in various schools affiliated with the Ministry of National Education. The working group was determined by criterion sampling method and consists of five female principals and five female assistant principals with at least two years of administrative experience. In the study, data were collected by semi-structured interviews. The data obtained from female managers was analyzed using the content analysis method. As a result of the analysis of participant opinions, it was concluded that female managers experienced conflicts mostly due to sender and receiver-related personality traits and least due to feedback-related reasons. In addition, while it was observed that female managers were negatively affected by conflicts in an affective and cognitive sense, it was concluded that they had positive reflections on personal development and professional level. Accordingly, it has been observed that identifying the causes of conflict will contribute to the managerial and communication processes of managers. The research can be enriched by adding parents and teachers to the study group.