Home and identity as postcolonial tropes in J. J. Bola's no place to call home and Abdulrazak Gurnah's by the sea
J. J. Bola'nın no place to call ve Abdulrazak Gurnah'ın by the sea eserlerinde postkolonyalizm mecazları olarak ev ve kimlik
- Tez No: 886811
- Danışmanlar: assist. Prof. Dr. UĞUR DİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sömürgecilik sonrası, vatan, kimlik, Ev Denecek Yer Yok, Deniz Kıyısında
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tez, J.J. Bola'nın No Place to Call Home ve Abdurazak Gurnah'ın By the Sea adlı eserlerinde sömürge sonrası kavramlar olarak vatan ve kimlik kavramlarını incelemektedir. Bu çalışma, her iki metnin dikkatli bir şekilde analiz edilmesine dayanarak, sömürge sonrası vatan ve kimliğe öznel bir bakış açısıyla önemli ve tartışmalı fikirler ortaya koyduğunu iddia etmektedir. Sömürge sonrası ve sömürge sonrası Edebiyat kavramlarını anlamak için sömürgecilik hakkında net bir anlayışa sahip olmak çok önemlidir. Sömürgecilik, bir ulusun yabancı topraklar üzerindeki kontrol ve otoritesini zorla işgal yoluyla genişletmesi sürecini ifade eder. Bola'nın romanı, şu anda Birleşik Krallık'ta yaşayan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden genç bir mültecinin yaşadığı vatansız olma ıstırabını ve aidiyet duygusuna duyduğu ihtiyacı dile getirir. Gurnah'ın romanı, İngiltere'de yaşayan Doğu Afrikalı kahramanı için yerinden edilmiş hissetme ve vatan duygusunu kaybetme deneyimini inceler. Anlatı aynı zamanda İngiliz sömürgeciliğinin anavatan hakkındaki fikirlerini de inceler ve eleştirir. Bu tez, Homi Bhabha ve diğer sömürge sonrası yazarlar tarafındanthis önerilen teorik çerçeveleri kullanarak, bu tez edebi eserlerin sömürge sonrası ana yurtlarından koparılmış bireyler için kimlikleri ve konumlarıyla ilgili karmaşık bağlantıları nasıl tasvir ettiğini incelemektedir. Seçilen No Place to Call Home ve By the Sea romanlarındaki esnek vatan kavramı ve melezleşmiş kimlikler, modern transkültürel yazarlar için güçlü sömürge sonrası temalardır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the concepts of home and identity as postcolonial notions in JJ Bola's No Place to Call Home and Abdurazak Gurnah's By the Sea. This study contends that the postcolonial subject views home and identity as crucial and disputed ideas based on carefully analyzing both texts. To comprehend the concepts of Postcolonialism and Postcolonial Literature, it is crucial to have a clear understanding of colonialism. Colonialism refers to the process by which a nation extends its control and authority over foreign lands via forceful occupation. Bola's novel elicits the anguish of being homeless and the need for a sense of belonging experienced by a young refugee from the Democratic Republic of Congo currently residing in the United Kingdom. Gurnah's novel delves into the experience of feeling displaced and losing one's sense of home for its protagonist from East Africa, who lives in England. At the same time, the narrative also examines and criticizes the British colonial ideas about the homeland. This thesis employs theoretical frameworks proposed by Homi Bhabha and other postcolonial academics to examine how these literary works depict fluid identities and complex connections to location for postcolonial diasporic individuals. The flexible notions of home and hybridized identities in the selected novels No Place to Call Home and By the Sea are powerful postcolonial themes for modern transcultural authors.