Ameliyat öncesi öğretimin ameliyat sonrası komplikasyonlara ve hasta memnuniyetine etkisi
Effect of the planned pre-operative teaching on the occurence of post-operative complications and patient satisfaction
  1. Tez No: 88686
  2. Yazar: MERYEM YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAADET ÜLKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyat öncesi hasta öğretimi, ameliyat öncesi hazırlık, ameliyat sonrası komplikasyonlar ve hasta memnuniyeti. vı, The pre-operative patient teaching, pre-operative preperation, post-operative complications and patient satisfaction. via
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Yılmaz, M., Ameliyat Öncesi Öğretimin Ameliyat Sonrası Komplikasyonlara ve Hasta Memnuniyetine Etkisi, Hacettepe Ünivesitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Programı, Doktora Tezi, Ankara, 2000. Bu araştırma, ameliyat öncesi dönemde geliştirilmiş hemşire izlem formları desteğinde yazılı öğretim kılavuzu kullanılarak yapılan planlı öğretimin ameliyat sonrası dönemde, hastalarda komplikasyon görülme oranına, hastanede yatış süresine ve hasta memnuniyetine etkisini incelemek amacı ile klinik-deneysel olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Genel Cerrahi, Kadın-Doğum ve Üroloji kliniklerine elektif cerrahi kapsamında batın ameliyatı olmak üzere yatan ve iki gruptan oluşan toplam 80 (Deney grubu, 40 hasta; Kontrol grubu, 40 hasta) hasta oluşturmuştur. Deney grubundaki hastalar ameliyat öncesi ve sonrası hemşire izlem formları ile sistemli izlenmiş ve yazılı öğretim kılavuzu verilerek planlanmış öğretim yapılmıştır. Araştırmada veriler dört ayrı form aracılığı ile toplanmıştır. Form I, hastaların tanıtıcı özelliklerini belirlemek; Form II, hemşirelerin ameliyat öncesi dönemde hastaları ameliyata hazırlarken yapmaları gereken temel düzeydeki hemşirelik eylemlerini; Form III ise, hemşirelerin ameliyat sonrası dönemde hastalara yapmaları gereken temel düzeydeki hemşirelik eylemlerini ve ameliyat sonrası dönemde gelişen komplikasyonları belirlemek amacı ile;“Hemşire Destek Ölçeği”olan Form IV ise hastaların memnuniyet düzeylerini belirlemek amacı ile hastaların taburcu oldukları gün uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS (Statistical Package for Social Scientists) programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde, yüzdelik, t testi, Ki-Kare testi, Fisher' in Kesin Ki-Kare testi, Mann- Whitney U testi, Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Bu araştırmadan elde edilen bulgulara göre, elektif cerrahi kapsamında ameliyat olmak üzere cerrahi kliniklerine yatan hastalara, ameliyat öncesi dönemde yazılı öğretim kılavuzu kullanılarak planlanmış öğretim yapıldığında ve ameliyat öncesi ve soması hemşire izlem formlar kullanılarak sistemli izlendiğinde hastalardakomplikasyon görülme oranının azaldığı, hastaların aldıkları hemşirelik bakımı ile ilgili memnuniyetlerin arttığı ancak, yatış sürelerinde bir farkın olmadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Yılmaz, M., Effect of the Planned Pre-Operative Teaching on the Occurrence of Post-Operative Complications and Patient Satisfaction, Hacettepe University Health Sciences Institute, PhD. Thesis in Surgical Nursing, Ankara, 2000. The aim of this study is to investigate the impact of the planned teaching with the support of the developed nurse observation forms in the pre operative period on the occurrence of the post-operative complications, hospital stay, and the patients satisfaction. In this study a written teaching guide was used for the planned teaching and the clinic-experimental method was employed to carry out the study. The investigation was performed on two group patients, involving 40 patients for the experimental and and 40 patients for the control, who had been hospitalised for abdominal surgery in the University of Cumhuriyet Research and Practice Hospital's General Surgery, Maternity and Gynaecology, and Urology clinics. The patients who were in the experimental groups were systematically observed by using the nursing observation forms and they were given planned teaching by using written teaching guide. In this study the data were obtained via four different forms. Form I was used to identify the demographical characteristics of the patients; form II was used to identify the basic nursing interventions which nurses should do for preperation of the patients to operation in the pre-operative period; the aim of using the form III was twofold. First, to identify the basic nursing interventions which nurses should do for the patient in the. post-operative period and second, to identify the complications occurred after operations. Form IV, the“Nursing Support Scale”, was used to determine the level of the patient satisfaction. This form was performed to the patients on the day of their discharge from the hospital. SPSS for Windows (Statistical Package for Social Scientists) was used for the statistical analysis of the data and the percentage, t-test, Chi square tests, Fisher's exact p test, Mann- Whitney U test and Kruskal Wallis tests were all used for the evaluation of the data. According to the results of this study it was found that the rate of the complications that have been observed on the patients were reduced, the patients' VI 1satisfactions related to nursing care were increased when the patients that have been hospitalised in the surgical ward, were observed systematically during the pre operative and the post-operative period by using the nursing observation forms and when they were provided planned teaching with a written teaching guide. However it was also proved that the planned teaching had no effect on the staying period of the patients in the hospital.