Ankara ili Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararlarının incelenmesi
The Examination of Ankara province public hygiene commitee decisions
  1. Tez No: 88687
  2. Yazar: MAHİNUR YAPICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sektörler Arası İşbirliği, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, Ankara İli Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, Intersectoral action, Hygiene Law, Ankara Province Public Hygiene Committee T.C. i - - -“ -?'.-? ”" r^MUJLU
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Yapıcı, M., Ankara İli Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Kararlarının İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Sağlık Yönetimi Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2000. Yerel sağlık sorunlarının çözümünde sektörler arası işbirliğini sağlayan ve Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereği toplanan, Hıfzıssıhha Kurullarının işleyişlerinin saptanması amaçlandı. Ankara İli Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun 1977-1997 ve Ankara İline bağlı iki ilçenin (Çankaya ve Keçiören) 1994-1998 yıllan arasında almış oldukları kararlar incelendi. Veriler İl Sağlık Müdürlüğü ve sağlık grup başkanlıkları arşivlerinden sağlandı. İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun 94 toplantı tutanağına ulaşıldı. Yapılan toplantılar, toplantılara katılması zorunlu kişilerin ve diğer sektörlerin katılımı, alman kararlar ve yıllara göre değişimleri incelendi. Kurulun yapması gereken toplantıların %33.7'sini gerçekleştirdiği ve tutanakların %87.03'ünün arşivlendiği görüldü. Toplantılara diğer sektörlerin katılımının düşük olduğu saptandı. Alınan kararların çevre sağlığı konularında yoğunlaştığı, temel sağlık hizmetleri ile ilgili kararların yetersiz olduğu izlendi. Kurulun, kentin sorunlarım çözmeye yönelik eylem planlarını içeren kısa vadeli kararlar aldığı gözlendi. Uygulama düzeyleri, geri bildirimlerin olmaması nedeniyle saptanamadı. İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararlarının, sağlık grup başkanlıklarının belirlediği gündemlerin yetkililerce onaylanması ile oluştuğu görüldü. İncelemelerin farklı dönemleri kapsaması nedeniyle il ve ilçe hıfzıssıhha kurullarının kararlan karşılaştınlamadı. Sonuç olarak, toplantılann beklenenden az, tutanaklann yetersiz, işleyişte aksaklıklann olduğu ve kurullann yeterince verimli çalışmadığı saptandı. Toplantılann etkinliğinin ve verimliliğin arttırılması için önerilerde bulunuldu.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Yapıcı, M., Investigation of Ankara Public Hygiene Committee Decisions, Hacettepe University Health Sciences Institute, Public Health Department, Master Thesis of Health Administration Program, Ankara, 2000. It was aimed to determine the operation of the Hygiene Committees meeting due to the Public Hygiene Law (Umumi Hıfzıssıhha Kanunu-1593) and in order to provide the cooperation among the sectors for the solution of the local health problems. Decisions taken by Ankara Public Hygiene Committee between 1977-1997 and by the two districts within Ankara (Çankaya and Keçiören) between 1994-1998 are investigated. Data are supplied from the archives of Province Health Directorate and Health Group Presidency. We have reached 94 records of Province Hygiene Committee meeting. Meetings, participation of the other sectors and the compulsory people, decisions taken and the variations according to the years are investigated. We have observed that the Committee succeeded 33.7% of the meetings and 87.3% of the records were archived. We have determined the participation of the other sectors were low. Decisions were focused around the Environmental Health subjects and the decisions about Primary Health Services were insufficient. We have observed that the Committee has taken short term decisions for the solution of the Province. We could not determine the application levels as there was no feedback. District Hygiene Committee Decisions were formed by the approval of the agenda of the Health Group Presidency by the officers. We could not compare the decisions of the Province and the District Hygiene Committee Decisions as the investigation included different periods. We have concluded that meetings were less than expected, Committees and the operations were not efficient. We made suggestion for effectiveness and efficiency of meetings.