Superior frontal girus medial alan subkortikal anatomisi: Fiber diseksiyon ve traktografik olarak 3 boyutlu mimarisinin incelenmesi
Superior frontal gyrus medial area subcortical anatomy: Examination of its 3d morphology via fiber dissection and tractographic analysis
- Tez No: 886940
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN HADİ KADIOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KÜRŞAT KARADAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Ak Madde Yolları, Fiber Diseksiyonu, Prefrontal Korteks, White Matter Pathways, Fiber Dissection, Prefrontal Cortex
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Superior Frontal Girus Medial Alan Subkortikal Anatomisi: Fiber Diseksiyon ve Traktografik Olarak 3 Boyutlu Mimarisinin İncelenmesi Amaç: Prefrontal korteks limbik sistemin bir parçası olduğu düşünüldüğünde bu bölgenin cerrahisi için nöroşirurjiyenler için hem morfolojik hem de fonksiyonel olarak 3 boyutlu olarak anatomik ve radyolojik olarak bilinilmesi gereklidir. Nöroanatomik diseksiyon prefrontal korteksin medial alana yaklaşımı kortikal ve subkortikal anatomik ve radyolojik mimari yapısını anlamak ve bu bölgenin cerrahisi için farkındalık geliştirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakultesi Anatomi Anabilim Dalı Laboratuvarında yapıldı. Çalışma anatomik ve radyolojik olarak iki aşamalı yapıldı. Birinci aşamada anatomik diseksiyon yapıldı. Anatomik diseksiyon için 10 adet tahnitli boyalı kafa spesmeni kulanıldı. Kafa spesmenlerine MRG ile 3 planda 1 mm kesit aralıklarla görüntülemeler yapılarak tüm spesmenlerin diseksiyon yapmaya elverişli olduğu görüldü. Kraniyal cerrahi usulle skalp, kemik, dura açığa çıkarıldı, kaldırıldı. Cerrahi mikroskop yardımıyla medialden laterale sonra lateralden mediale doğru vasculer yapılar korunarak ak madde lif diseksiyonları, mikrocerrahi seti ile operasyon mikroskobu altında yapıldı ve her aşama üç boyutlu olarak fotoğraflandı. İkinci aşamada serebral patolojisi olmayan 13 (6 erkek, 7 kadın) gönüllünün, ak madde liflerinin yönelimini incelemek için için DTI MR görüntüleri alındı. Prefrontal korteks'e ait lif yolları, olasılıklı fiber izleme ile tasvir edilen önceki fiber izleri üzerinde VOI tabanlı deterministik fiber izleme kullanılarak yeniden yapılandırıldı. Lif izlerini tasvir etmek için kavisli çok düzlemli rekonstrüksiyon ve 3D modelleme kullanıldı. 13 adet sağlıklı bireye ait DTI görüntüler, kadaverik spesmenlerden elde edilen görüntüler ile eşleştirilerek değerlendirildi. 13 bireyin Verilerin istatistiki analizi için IBM SPSS Versiyon 20.0. (Armonk, NY: IBM Corp) istatistik programı kullanıldı. Bulgular: Kademeli olarak yapılan ak madde lif diseksiyonu calışması sonucu, superior frontal gyrus medial alan ve orbitofrontal gyrus ak madde yolları veya frontal lobdaki kısa ak madde yolları literaturde bilinen klinik calışmalarla korele şekilde gosterildi. Ayrıca Brodman 8, 9, 10, 11 ve 45, 47 alanaları ile anterior nükleus talami arasındaki bağlantıyı sağlayan ve daha once sadece DTI-traktografi ile gosterilebilen talamus ile BA 44, 45, 47 ak madde bağlantıları ilk kez vassküler yapılar korunarak disseke edilip gosterildi. Sonuç: Ak madde lif diseksiyon calışması, beynin uc boyutlu anatomisinin kavranmasında noroşirurjiyenler icin oldukca onemlidir. Ayrıca bu liflerin vasculer yapılarla iz düşümünü yani topografik yol gösterilmesi önemlidir. Bu yolların topografik hâkimiyeti kazanılması pre-intra ve postoperatif klinik beyin fonksiyonları ve ak madde tumoral invazyon paternlerini anlaşılmasında yardımcı olur; cerrahi strateji, preoperatif planlama buna gore yapılır; boylelikle cerrahi morbidite azalır.
Özet (Çeviri)
Title: Superior Frontal Gyrus Medial Area Subcortical Anatomy: Examination of its 3D Morphology via Fiber Dissection and Tractographic Analysis Objective: Given the prefrontal cortex's role as part of the limbic system, neurosurgeons need to have a three-dimensional anatomical and radiological understanding of this region both morphologically and functionally for its surgery. Neuroanatomical dissection aimed to comprehend the cortical and subcortical anatomical and radiological architecture of the medial area of the prefrontal cortex and develop awareness for its surgery. Materials and Methods: This study was conducted at the Anatomy Department Laboratory of Erzurum Atatürk University Faculty of Medicine. The study was conducted in two stages, anatomical and radiological. In the first stage, anatomical dissection was performed using 10 formalin-fixed and colored head specimens. MRI imaging with 1 mm slice intervals in three planes was performed on head specimens, confirming their suitability for dissection. Using cranial surgical techniques, the scalp, bone, and dura were exposed and removed. Microsurgical dissections of white matter fibers were performed from medial to lateral and then from lateral to medial, preserving vascular structures, under the operation microscope using a microsurgical set, and each stage was photographed in three dimensions. In the second stage, DTI MRI images were obtained from 13 (6 male, 7 female) volunteers without cerebral pathology to examine the orientation of white matter fibers. Fiber pathways related to the prefrontal cortex were reconstructed using VOI-based deterministic fiber tracking based on previously depicted fiber tracts with probabilistic fiber tracking. Curved multiplanar reconstruction and 3D modeling were used to depict fiber pathways. DTI images of 13 healthy individuals were evaluated by matching them with images obtained from cadaveric specimens. IBM SPSS Version 20.0 (Armonk, NY: IBM Corp) statistical program was used for statistical analysis of the data. Results: Gradual white matter fiber dissection revealed pathways of the medial area of the superior frontal gyrus and orbitofrontal gyrus or short white matter pathways in the frontal lobe, correlating with known clinical studies in the literature. Additionally, connections between Brodmann areas 8, 9, 10, 11, and 45, 47, and the anterior nucleus of the thalamus, which were previously only demonstrated by DTI tractography, were dissected and shown for the first time while preserving vascular structures. Conclusion: White matter fiber dissection is crucial for neurosurgeons to grasp the three-dimensional anatomy of the brain. Furthermore, delineating these fibers' trajectories with vascular structures is important for topographic guidance. Acquiring topographic mastery of these pathways aids in understanding pre-intra and postoperative clinical brain functions and white matter tumor invasion patterns; thus, surgical strategy and preoperative planning can be tailored accordingly, reducing surgical morbidity.