İntraparietal sulkusun mikroşirurjikal ve ak madde anatomisi
White matter architecture and neurosurgical correlates of the intraparietal sulcus
- Tez No: 928253
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİBULLAH DOLGUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: intraparietal sulkus, ak madde diseksiyonu, lateral ventrikül, lateral ventrikül atrium tümörleri, intraparietal sulcus, white matter dissection, lateral ventricle, tumors of the atrium of the lateral ventricle
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: İntraparietal sulkus, parietal lob lateral yüzünde bulunur ve genellikle interhemisferik fisüre paralel uzanır. Parietel lobu superior ve inferior olmak üzere 2 lobüle ayırmaktadır. Mikroşirurjikal anlamda önemi lateral ventrikül atriumuna olan yakınlığından gelmektedir. Bu yakınlık nedeniyle özellikle atrium tümörlerine yaklaşım için son yıllarda giderek artan sıklıkta kullanılmaktadır. Bu çalışmamızda intraparietal sulkus boyunca yer alan ak madde yollarının, intraparietal sulkustan lateral ventrikül atriumuna uzanan trase boyunca gösterilmesi, böylelikle intraparietal sulkustan yapılacak herhangi bir girişimin mikronöroşirurjikal açıdan uygunluğunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmanın anatomik diseksiyonu 22 Ocak - 22 Temmuz 2024 tarihleri arasında Yeditepe Üniversitesi Mikronöroşirürji Laboratuvarı'nda yapılmış olup, spesmenlerin Klingler yöntemine göre hazırlanmasının ardından diseksiyon yapılmıştır. Diseksiyonlar Yaşargil mikroskobu kullanılarak, x6 x10 x25 x40 büyütme dereceleri ve mikrocerrahi set ile yapılmıştır. Çalışmada 10 adet hemisfer kullanılmıştır, 5 adet hemisfer lateralden mediale, 5 adet hemisfer medialden laterale ilerlenerek diseke edilmiştir. Spesmenlerin dekortike edilmesinin ardından intraparietal sulkusa yönelik ak madde diseksiyonu gerçekleştirilmiştir. Diseksiyon öncesi ve diseksiyonun her aşamasında fotoğraflama Nikon D7200, Canon EOS 200d ve Canon EOS R5O fotoğraf makineleri kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Lateralden mediale ak madde diseksiyonu sol hemisfer üzerinde gösterilmiştir. Sol hemisfer üzerinde santral sulkus ve PSS'un belirlenmesinin ardından intraparietal sulkus belirlendi. Postsantral girus, superior parietal lobül, superior oksipital lob korunarak dekortikasyon yapılarak U lifleri ortaya konuldu. U lifleri diseksiyonunun ardından frontal, parietal, temporal ve oksipital lobları birbirine bağlayan en uzun asosiasyon liflerinden oluşan superior longitudinal fasikül - arkuat fasikül kompleksi ortaya konuldu. Superior longitudinal fasikül - arkuat fasikül kompleksinin sagittal stratum korunarak diseke edilmesi sonrası superior longitudinal fasikül - arkuat fasikül kompleksine ekartasyon uygulanarak diseksiyona devam edildi. Böylelikle ak madde yollarının birbiri ile ilişkisinin gösterilmesi amaçlandı. İntraparietal sulkus, superior longitudinal fasikül - arkuat fasikül kompleksi medialinde anteriorda korona radiata, korona radiata posteriorunda ise sagittal stratumun uzandığı görüldü. Sagittal stratum ve korona radiatanın şerit şeklinde diseksiyonu ile lateral ventrikül atriumunun duvarını oluşturan tapetum ortaya konuldu. Medialden laterale diseksiyon sağ hemisfer üzerinde gösterildi. İntraparietal sulkus sınırlarının ortaya konulmasının ardından intraparietal sulkustan lateral ventrikül atriumuna uzanan ve intraparietal sulkus tabanına dik olacak şekilde yerleştirilmiş dental iğneler ile ventriküler yüzden intraparietal sulkus izdüşümünün belirlenmesi sağlandı. İntraparietal sulkus izdüşümü baz alınarak medialden laterale diseksiyon yapılarak ilerlendi. Ependimin kaldırılmasının ardından tapetum lifleri ortaya konuldu. Tapetum diseksiyonu sonrası sagittal stratumun en medial katmanı olan optik radyasyo liflerini de ihtiva eden posterior talamik pedinkül lifleri ortaya konuldu. Devamında sagittal stratumun lateral katmanını oluşturan frontooksipital fasikulus ve anterior komisüral liflerin devamlılığı gösterildi. Ardından, intraparietal sulkus anteriorunda yer alan ve eksternal kapsül ile internal kapsül liflerinden oluşan korona radiata ortaya konuldu. Korona radiata ve sagittal stratumun kaldırılmasının ardından diseksiyona“inside-out”tekniği ile devam edildi. İntraparietal sulkus boyunca uzanan superior longitudinal fasikül - arkuat fasikül kompleksinin medialden görünümü ortaya konuldu. Superior longitudinal fasikül - arkuat fasikül kompleksinin diseksiyonu sonrası aynı girus ve komşu giruslar boyunca uzanan U lifleri gösterildi. Her iki direksiyonda yapılan diseksiyonların birbirini doğrular nitelikte olduğu görüldü. Tartışma: Diseksiyonlarımızda görüldüğü üzere intraparietal sulkus korteksi ile beraber U lifleri, superior longitudinal fasikül - arkuat fasikül kompleksi, sagittal stratum ve korona radiatanın komponentleri ile tapetumun, intraparietal sulkusun herhangi bir noktasından atriuma yapılan yaklaşımlarda zedelenme ihtimalinin oldukça yüksek olduğu gösterilmiştir. Yapılan bir çok elektrofizyolojik ve fonksiyonel çalışmalar ile bu ak madde yollarının görevleri ve zedelenmesi halinde neler olabileceği gösterilmiştir. Bu nedenle atrium tümörlerine intraparietal sulksutan yaklaşmak yerine beynin doğal koridorlarının kullanılması ile ak madde yollarına verilecek zararın minimalize edilmesi önerilmektedir. Sonuç: İntraparietal sulkus, lateral ventrikül atrium tümörlerine ulaşmada kullanılabilecek alternatif bir yol olarak literatürde tanımlanmış, bu da intraparietal sulkus üzerinden yapılan girişimlerin potansiyel olarak zarar verebileceği ak madde yollarının belirlenmesini zorunlu kılmıştır. Bu çalışmada, hem lateralden mediale hem de medialden laterale doğru yapılan ak madde diseksiyonları sonucunda intraparietal sulkus boyunca uzanan ak madde yolları detaylı şekilde ortaya konmuş ve bu ak madde yollarının kritik işlevleri sebebi ile bu yaklaşımın tercih edilmemesi önerilmektedir. Bunun yerine, atrium tümörlerinde yüksek başarı oranlarına sahip olan diğer cerrahi yöntemlerin kullanılması tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The intraparietal sulcus, located on the lateral surface of the parietal lobe, often runs parallel to the interhemispheric fissure. It divides the parietal lobe into superior and inferior parietal lobules. The significance of the intraparietal sulcus arises from its proximity to the atrium of the lateral ventricle. Recently, the intraparietal sulcus has been utilized as a pathway to access atrial tumors of the lateral ventricle. In this study, we aimed to identify the white matter tracts traversing the intraparietal sulcus, extending from the sulcus to the atrium of the lateral ventricle. By doing so, we sought to evaluate the suitability of the intraparietal sulcus approach to the atrium of the lateral ventricle from a microneurosurgical perspective. Material and Methods: The anatomical dissections for this study were conducted at the Yeditepe University Microneurosurgery Laboratory between January 22 – July 22, 2024. The specimens were prepared using Klingler's method and dissections were performed under the Yaşargil Microscope at magnifications of x6 x10 x25 x40 utilizing a microsurgical instrument set. A total of 10 hemispheres were dissected: 5 specimens were dissected in a lateral-to-medial direction, while the other 5 were dissected in a medial-to-lateral direction. Following decortication, white matter dissection through the intraparietal sulcus was performed. Each step of the dissection process, including the pre-dissection phase, was documented photogragphically using Nikon D7200, Canon EOS 200d, and Canon EOS R5O cameras. Results: Lateral – to - medial white matter dissection was demonstrated on the left hemisphere. After identifying the central sulcus and the postcentral sulcus, the intraparietal sulcus was delineated. During the dissection, the postcentral gyrus, superior parietal lobule and superior occipital lobe were preserved. Following decortication, U fibers were exposed. With the dissection of the U fibers, superior longitudinal fascicle - arcuate fascicle complex which is the longest association fiber bundle connecting the frontal, parietal, occipital and temporal lobes were revealed. Following the dissection of the superior longitudinal fascicle - arcuate fascicle complex while preserving the sagittal stratum, retraction was applied to facilitate further dissection, aiming to demonstrate the relationships between these tracts. Through the intraparietal sulcus, corona radiata fibers were observed anteriorly, and sagittal stratum fibers were found posteriorly, situated medial to the superior longitudinal fascicle - arcuate fascicle complex. Corona radiata and sagittal stratum were dissected in a strip - like manner, revealing the tapetum which forms the lateral wall of the atrium of the lateral ventricle, was observed. Medial to lateral dissection was demonstrated on the right hemisphere. After defining the boundaries of the intraparietal sulcus, dental needles were placed perpendicular to its base, extending to the atrium. Thus, the projection of the intraparietal sulcus on the ventricular atrial surface was identified. Further dissections were performed based on this projection. Following the dissection of the ependyma, tapetum was exposed. Dissection of the tapetum revealed the posterior thalamic peduncle fibers which contain the optic radiation fibers. Subsequently, fronto - occipital fasciculus and anterior commissural fibers, which constitute the external layer of sagittal stratum, were identified. Corona radiata fibers, which constitute the internal and external capsular fibers located in the anterior part of the intraparietal sulcus, were exposed. Dissecting corona radiata and sagittal stratum revealed the medial surface of the superior longitudinal fascicle - arcuate fascicle complex. After the dissection of the superior longitudinal fascicle - arcuate fascicle complex, U fibers extending along the same gyrus and neighbouring gyri were revealed. It was observed that the dissections performed in both directions were consistent with each other. Discussion: Our dissections demonstrated that the cortex of the intraparietal sulcus, U fibers, superior longitudinal fascicle - arcuate fascicle complex, sagittal stratum and corona radiata and tapetum are at high risk of damage when performing any type of approach from the intraparietal sulcus to the atrium of the lateral ventricle. Through numerous electrophysiological and functional studies, the roles of these white matter tracts and the potential consequences of their damage have been demonstrated. Therefore, instead of the intraparietal sulcus approach to the atrium of the lateral ventricle, it is recommended to minimize damage to white matter tracts by utilizing the brain's natural corridors. Conclusion: The intraparietal sulcus has been described in the literature as an alternative route to access the lateral ventricle atrium tumors. However, interventions through the intraparietal sulcus necessitate the identification of white matter tracts that could potentially be damaged. In this study, white matter tracts extending along the intraparietal sulcus were thoroughly delineated through white matter dissections performed in both lateral – to - medial and lateral – to - medial dissections. Given the critical functions of these white matter tracts, it is recommended that this approach should not be preferred. Instead, the use of other approaches with high success rates for atrial tumors is recommended.