Otizm spektrum bozukluğu tanısı alan çocukların duyusal işlemlemeye bağlı beslenme bozukluğunun okupasyonel performansa etkisi: Kesitsel bir çalışma
The effect of feeding disorder due to sensory processing on the occupational performance of children diagnosed with autism spectrum disorder: A cross-sectional study
- Tez No: 886949
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR CAVLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Beslenme Problemi, Yeme Bozukluğu, DUNN Duyu Profili, SCOPE, Autism Spectrum Disorder, Feeding Problem, Eating Disorder, DUNN Sensory Profile, SCOPE
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Otizm Spektrum Bozukluğu Tanısı Alan Çocukların Duyusal İşlemlemeye Bağlı Beslenme Bozukluğunun Okupasyonel Performansa Etkisi: Kesitsel Bir Çalışma, Yüksek Lisans Tezi, Biruni Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul. Çalışmanın amacı OSB'li çocukların duyusal işlemlemeye bağlı beslenme bozukluğunun okupasyonel performansa (OP) etkisini incelemektir. Çalışmaya OSB'li 36 çocuk (5.89 ± 2.36 yıl) katılmıştır. Çocuklardaki beslenme bozukluğunu belirlemek için DUNN Duyu Profili (DDP) kullanılmıştır. Öğün zamanı davranışlarını değerlendirmek için BAMBI kullanılmıştır. Çocukların OP'larını belirlemek için SCOPE kullanılmıştır. Çocukların DDP (oral hassasiyet) ortalama puanı 23.53 ± 4.96'dır. Çocukların SCOPE ortalamaları 66.56 ±16.07'dir. Çocukların BAMBI ortalamaları 55.11±10.64'tür. DDP'deki Endurans alt boyut puanı ile SCOPE irade ve alışkanlık alt boyutu arasında negatif ve düşük düzeyde ilişki bulunmuştur DDP dikkatsizlik alt boyut puanı ile SCOPE ölçeği iletişim puanı arasında pozitif ve düşük dereceli ilişki saptanmıştır. DDP duyu hassasiyeti puanı ile SCOPE motor alt boyutu arasında pozitif ve düşük dereceli ilişki vardır. DDP hareketsiz alt boyutu ile SCOPE irade alt boyutu arasında negatif ve düşük dereceli ilişki bulunmuştur. DDP girdi arama alt boyut puanı ile BAMBİ gıda reddi alt boyut puanı arasında negatif ve düşük dereceli ilişki gözlenmiştir. DDP Vestibüler İşlem alt boyut puanı ile BAMBİ gıda reddi alt boyut puanı arasında negatif ve düşük dereceli ilişki belirlenmiştir. BAMBİ yemek çeşitliliği kısıtlılığı alt boyut puanı ile SCOPE ölçeği alışkanlık, iletişim, işlemleme, motor ve ölçek toplam puanı arasında negatif ve düşük dereceli ilişki saptanmıştır. BAMBİ toplam puanı ile SCOPE ölçeği iletişim, işlemleme, motor ve toplam puan arasında düşük dereceli ilişki bulunmuştur. Oral duyusal işlemleme ve öğün zamanında verilen davranışsal duygusal tepkilerin oral hassasiyet üzerine etki eden en önemli faktörlerden olduğu bulunmuştur. BAMBİ üzerine etki eden en önemli faktörlerin OP ve cinsiyet olduğu bulunmuştur. Çocukların beslenme problemleri OP'larını olumsuz etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the effect of sensory processing-related feeding disorder on the ocupational performance (OP) of children with ASD. 36 children with ASD (5.89 ± 2.36 years) participated. DUNN Sensory Profile (DDP) was used to identify malnutrition in children. BAMBI was used to assess mealtime behaviors. SCOPE was used to determine children's OPs. The children's mean score of DDP (oral sensitivity) is 23.53 ± 4.96. The SCOPE's average is 66.56 ±16.07. The children's BAMBI average is 55.11±10.64. A negative low level relationship was found between the Endurance subscale score in DDP and the SCOPE willpower and habit subscale. A positive low level relationship was found between the DDP inattention subscale score and the SCOPE scale communication score. There is a positive low level relationship between the DDP sensory sensitivity score and the SCOPE motor subscale. A negative low level relationship was found between the DDP immobility subscale and the SCOPE volition subscale. A negative low level relationship was observed between the DDP input seeking subscale score and the BAMBI food rejection subscale score. A negative low level relationship was determined between the DDP Vestibular Processing subscale score and the BAMBI food rejection subscale score. A negative low level relationship was found between the BAMBI food variety limitation subscale score and the SCOPE scale habit, communication, processing, motor and scale total score. A low level relationship was found between the BAMBI total score and the SCOPE scale communication, processing, motor and total score. It has been found that oral sensory processing and behavioral emotional responses at mealtime are the most important factors affecting oral sensitivity. It was also found that the most important factors affecting BAMBI are OP and gender. The children's feeding problems negatively affected their OP.