Rektus abdominis ve erektör spina kas yorgunluğunun torakolumbal fasya viskoelastik özellikleri üzerine etkisi
Investigation of the effect of rectus abdominis and erector spina muscle fatigue on viscoelastic properties of the thoracolumbal fascia
- Tez No: 886967
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMAGÜL VAROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Biyomekanik, Fasya, Kas Yorgunluğu, MyotonPRO, Rektus Abdominis, Biomechanics, Fascia, Muscle Fatigue, MyotonPRO, Rectus Abdominis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Rektus abdominis (RA) ve erektör spina (ES) kasları kor bölgesinde bulunur ve gövdenin hareketlerinden sorumludur. Bu kasların zayıflığı veya yorgunluğı bağlantılı oldukları dokularda fizyolojik değişikliklere neden olabilir. RA ve ES kasları torakolumbal fasya (TLF) ile anatomik ve fizyolojik olarak bağlantılıdır. Bu sebeple bu kasların yorgunluğunda fasyada yüklenime bağlı değişimler beklenebilir. Bu çalışmanın amacı, RA ve ES kaslarına yönelik oluşturulan yorgunlukların TLF'nin viskoelastik özellikleri üzerindeki akut etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız çapraz tasarım şeklinde planlanmış olup, 18-35 yaş aralığında 45 sağlıklı genç yetişkin erkek birey ile gerçekleştirildi. RA ve ES kas yorgunluğu oluşturmak için iki farklı protokol oluşturuldu. Yorgunluk protokollerinin birbirini etkilememesi için egzersizler farklı günlerde yaptırıldı. TLF'nin viskoelastik özellikleri MyotonPRO™ cihazı ile egzersizlerden önce ve hemen sonra değerlendirildi. Bulgular: RA kas yorgunluğu sonrası TLF'nin tonusunda; ES kas yorgunluğu sonrası TLF'nin tonus, sertlik, gevşeme süresi ve sünme parametrelerinde anlamlı değişiklikler görülürken, TLF'nin viskoelastik özelliklerindeki değişimin gruplar arası karşılaştırmasında tonus, gevşeme süresi ve sünme parametrelerinde ES kas yorgunluğu fasya üzerinde RA kas yorgunluğuna göre daha etkili bulundu (p0,05). Sonuç: RA ve ES kas yorgunlukları sonrası TLF'nin viskoelastik özellikleri üzerindeki değişimler ES kas yorgunluğu sonrası daha fazlaydı. Kas yorgunlukları sonrası özellikle TLF'nin tonusunda görülen azalma fasyaların egzersizlere verdikleri yanıtların değerlendirilmesine yönelik daha çok çalışmaya ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Elde ettiğimiz sonuçlar kor bölgesindeki kasların aktivasyonlarına yönelik planlanacak egzersiz programlarında TLF'nin viskoelastik özelliklerindeki etkilerinin önemine vurgu yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Rectus abdominis (RA) and erector spinae (ES) muscles are located in the core region and are responsible for the movements of the trunk. Weakness or fatigue of these muscles can cause physiological changes in the tissues they are connected to. The RA and ES muscles are anatomically and physiologically connected to the thoracolumbar fascia (TLF). For this reason, load-related changes in the fascia can be expected in cases of fatigue of these muscles. The aim of this study is to examine the acute effect of fatigue caused by the RA and ES muscles on the viscoelastic properties of the TLF. Materials and Methods: 45 healthy young individuals between the ages of 18-35, with an average age of 22.44 ± 2.03 years, were included in our study, which was carried out in a crossover design. Two different protocols were created to induce RA and ES muscle fatigue. Exercises were performed by individuals on different days to prevent fatigue protocols from affecting each other. The viscoelastic properties of TLF were evaluated before and immediately after exercises with the MyotonPRO™ device. Results: Significant difference were detected; after the RA muscle fatigue the tone of the TLF and after the ES muscle fatigue the tone, stiffness, relaxation time and creep of the TLF. There was no significant change the elasticity of the TLF after RA and ES muscle fatigue (p>0,05). The tone of the TLF showed more changes after ES muscle fatigue. There was no statistically significant difference in the elasticity of the TLF after RA and ES muscle fatigue (p>0.05). Conclusion: The changes in the viscoelastic properties of TLF after RA and ES muscle fatigue were greater than after ES muscle fatigue. Especially the decrease in the tone of the TLF after muscle fatigue shows that more studies are needed to evaluate the responses of fascia to exercises. Our results emphasize the importance of the effects of TLF on biomechanical and viscoelastic properties in exercise and rehabilitation programs to be planned to create core muscle fatigue.