Ofis çalışanlarında aktif statik hamstring germe egzersizlerinin lomber bölge kas aktivasyonu üzerine etkisi
Effect of active static hamstring stretching exercises on lumbal region muscle activation in office workers
- Tez No: 944910
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ZENGİN ALPÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lumbopelvik Stabilite, Elektromiyografi, Esneklik, Uyluk, Postür, Lumbopelvic Stability, Electromyography, Flexibility, Thigh, Posture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş: Hamstring kaslarındaki gerginliğin, lumbopelvik bölge kas aktivasyon paternlerini etkileyerek postüral kontrol ve omurga stabilitesi üzerinde rol oynayabileceği düşünülmektedir. Amaç: Bu çalışmada, ofis çalışanlarında aktif statik hamstring germe egzersizlerinin lomber bölge kas aktivasyonu, stabilizasyonu ve postür parametreleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Çalışmaya, 20–50 yaş aralığında, en az 2 yıl iş tecrübesi olan, günde en az 5 saat masa başında çalışan ve fiziksel aktivite düzeyi“inaktif”olarak sınıflandırılan bireyler dahil edildi. Katılımcılar randomizasyon yöntemiyle egzersiz ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Egzersiz grubunda 12 kadın ve 11 erkek; kontrol grubunda ise 11 kadın ve 12 erkek yer aldı. Egzersiz grubuna omurga koruma eğitiminin yanı sıra haftada beş gün, günde on dakika süresince aktif statik hamstring germe egzersizleri fizyoterapist süpervizörlüğünde uygulandı. Kontrol grubuna ise yalnızca omurga koruma eğitimi verildi ve haftada üç gün postür bilgilendirme mesajları gönderildi. Kas aktivasyonu yüzeyel elektromiyografi (yEMG), stabilizasyon 'The Stabilizer Biofeedback Pressure Unit', hamstring esnekliği Otur Uzan Testi ve postür değerlendirmesi 'Posture Screen Mobile' uygulaması ile yapıldı. Veriler SPSS 24.0 programında analiz edildi (p0.05). Sonuç: Bulgular, aktif statik hamstring germe egzersizlerinin lomber bölge kas aktivasyonunu değiştirdiğini ve postüral kontrol dizilimini iyileştirdiğini; dolayısıyla bu egzersizlerin, ofis çalışanlarında bel sağlığını destekleyen programlara entegre edilmesi gereken etkili bir strateji olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: It is suggested that tension in the hamstring muscles may influence lumbopelvic muscle activation patterns, thereby playing a role in postural control and spinal stability. Aim: This study aimed to investigate the effects of active static hamstring stretching exercises on lumbar muscle activation, stabilization, and postural parameters in office workers. Method: The study included individuals aged between 20 and 50 years, with at least two years of work experience, who worked at a desk for a minimum of five hours per day and were classified as“inactive”based on their physical activity level. Participants were randomly assigned to either an exercise group or a control group. The exercise group consisted of 12 women and 11 men, while the control group included 11 women and 12 men. In addition to spinal protection training, the exercise group performed supervised active static hamstring stretching exercises for ten minutes per day, five days a week. The control group received only spinal protection training and was sent posture-related informative messages three times per week. Muscle activation was measured using surface electromyography (sEMG), stabilization was assessed with the Stabilizer Biofeedback Pressure Unit, hamstring flexibility was evaluated using the Sit and Reach Test, and posture was analyzed with the Posture Screen Mobile application. Data were analyzed using SPSS version 24.0, with statistical significance set at p0.05). Conclusion: The findings indicate that active static hamstring stretching exercises lead to changes in lumbar muscle activation and improvements in postural alignment. Therefore, these exercises may represent an effective strategy to be integrated into spinal health support programs for office workers.