Psikiyatri hemşirelerinin psikiyatri hastalarının cinselliklerine yönelik algıları
Perceptions of psychiatric nurses to psychiatric patients' sexuality
- Tez No: 886968
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Psychiatric nurses, sexual care, sexual taboos and myths, sexual life, sexual dysfunction, sexually transmitted diseases
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu çalışma psikiyatri hemşirelerinin ruhsal bozukluğu olan bireylerin cinsellikleri ile ilgili düşüncelerini araştırmak amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma 1 Ocak-30 Mart 2024 tarihleri arasında yürütüldü. Araştırmaya başlamadan önce etik kurul onayı ve kurum izni alındı. Araştırmanın örneklemini Batman Eğitim Araştırma Hastanesi psikiyatri kliniğinde ve Toplum ruh sağlığı merkezin (TRSM)' de çalışan hemşirelerin oluşturulması planlandı. Ancak gerekli katılımcı sayısına ulaşılamadığı için Türkiye geneli psikiyatri hemşirelerine ulaşılarak çevrimiçi görüşmeler sağlandı. Araştırma amaçlı rastgele örneklem yöntemiyle belirlenen 31 psikiyatri hemşiresi ile yapıldı. Araştırma, veri doygunluğuna ulaşıldıktan sonra sonlandırıldı. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”ve“Yarı-Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanıldı. Nitel veri değerlendirmesi kuramsal tematik analiz yaklaşımı ile yapıldı. Bulgular: Yapılan içerik analizinde psikiyatri hemşirelerinin psikiyatri hastalarının cinselliği ile ilgili algılarında beş ana tema ve yedi alt tema belirlendi. Bu ana temalar ruhsal bozukluğu olan bireylerin cinsel yaşamları, cinsel yaşamlarını etkileyen faktörler, cinsel yaşamları ile ilgili medeni hakları, cinsel yaşamlarını konuşmama ve cinsel sağlıkları ile ilgili yapılması gerekenler olarak tanımlandı. Sonuç: Bu çalışmada sonuç olarak psikiyatri hemşirelerinin ruhsal bozukluğu olan bireylerin cinselliğini göz ardı ettikleri ve cinsel bakım vermede yetersiz oldukları belirlendi. Psikiyatri hemşirelerinin, ruhsal bozukluğu olan bireylerin bakımlarını planlarken cinselliği de dahil etmeleri ve buna yönelik eğitimler planlanması önerildi. Anahtar Sözcükler: Psikiyatri hemşireleri, cinsel bakım, cinsel tabu ve mit, cinsel yaşam, cinsel işlev bozukluğu, cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was performed to examine psychiatric nurses' thoughts about the sexuality of individuals with mental disorders. Materials and Methods: This research was performed between January 1 and March 30, 2024. Before starting the research, ethics committee approval and institutional permission were gotten. The sample of the research was planned to be nurses working in Batman Training and Research Hospital psychiatric clinic and Community mental health center (CMHC). However, because the necessary number of participants could not be reached, psychiatric nurses across Turkey were contacted and online interviews were done. The research was performed with 31 psychiatric nurses selected by random sampling method. The study finished after data saturation was reached.“Personal Information Form”and“Semi-Structured Interview Form”were used to collect data. Qualitative data evaluation was performed with a theoretical thematic analysis approach. Results: In the content analysis, five main themes and seven sub-themes were identified in Perceptions of Psychiatric Nurses to Psychiatric Patients' Sexuality. These main themes were defined as the sexual lives of individuals with mental disorders, factors affecting their sexual lives, their civil rights regarding their sexual lives, not talking about their sexual lives and what should be done about their sexual health. Conclusion: In this study, it was determined that psychiatric nurses ignored the sexuality of individuals with mental disorders and were insufficient in providing sexual care. It was recommended that psychiatric nurses include sexuality when planning the care of individuals with mental disorders and plan training accordingly.