Evaluation of the reliability of ChatGPT as a source of scientific information on dental implant surgery
ChatGPT'nin dental implant cerrahisi konusunda bilimsel bilgi kaynağı olarak güvenilirliğinin değerlendirilmesi
- Tez No: 887025
- Danışmanlar: PROF. DR. CEYDA ÖZÇAKIR TOMRUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, Chatbot, ChatGPT, Dental İmplant Cerrahisi, Hasta Eğitimi, Artificial Intelligence, Chatbots, ChatGPT, Dental Implant Surgery, Patient Education
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ChatGPT büyük bir dil modelidir. Bu model, karmaşık sorulara bile insan benzeri dil ve yanıtlar üretmek için yapay zeka ve makine öğrenimi tekniklerini kullanır. Bu tez, ChatGPT'nin dental implant cerrahisi hakkında bilimsel bilgi kaynağı olarak güvenilirliğini araştırmaktadır. Ana amaç, ChatGPT tarafından üretilen içeriği uzman yanıtlarıyla karşılaştırarak değerlendirmektir. Google Analytics'ten seçilen dental implant cerrahisi ile ilgili en sık sorulan 10 soru, hem ChatGPT hem de iki diş hekimi tarafından yanıtlanmıştır. Bu yanıtlar daha sonra Chatbot Kullanılabilirlik Anketi (CUQ) kullanılarak değerlendirilmiştir. Ortalama puan 89.7 olarak belirlenmiştir. Bulgular (89.7), ChatGPT'nin genel olarak doğru ve faydalı bilgiler sağladığını, ancak uzmanların sıklıkla vurguladığı derinlik ve kritik nüanslardan yoksun olduğunu göstermektedir. ChatGPT, seçilen sorulara geniş anlamda doğru ve ilgili bilgiler üretebilme kapasitesine sahiptir. Ancak, yanıtları bazen hasta bakımında kritik olabilecek uzman seviyesindeki ayrıntıları kaçırmaktadır. Çalışma ayrıca, hasta eğitiminde yapay zekanın kullanımının güçlü ve zayıf yönlerini de vurgulamaktadır. ChatGPT'nin anında ve erişilebilir bilgi üretme yeteneği değerli olsa da, yapay zekanın tek başına insan uzmanların sağladığı nüanslı anlayış ve kişiselleştirilmiş bakımın yerini alamayacağı açıktır. Örneğin, yapay zekanın karmaşık klinik senaryolarda ve bireysel hasta geçmişlerine dayalı olarak özel tavsiyeler vermede daha az etkili olduğu bulunmuştur. Bu durum, hastalara sağlanan bilgilerin güvenilirliğini ve bütünlüğünü artırmak için yapay zeka teknolojisinin uzman içgörüleriyle birleştirilmesinin gerekliliğini vurgulamaktadır. Tez, ChatGPT'nin değerli bir başlangıç eğitim aracı olabileceğini, ancak kapsamlı hasta bakımı sağlamak için detaylı, uzman tarafından sağlanan bilgilerle desteklenmesi gerektiğini önermektedir. Gelecekteki araştırmalar, dental implant cerrahisinde hasta eğitimi ve desteğinin kalitesini daha da artırmak için yapay zeka araçlarının uzman bilgisi ile entegrasyonunu keşfetmelidir. Bulgular, yapay zekanın insan uzmanlığını tamamlayarak potansiyel faydalarını vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
ChatGPT is a large language model. This model uses artificial intelligence and machine learning techniques to generate human like language and responses, even to complex questions. This thesis investigates the reliability of ChatGPT as a source of scientific information on dental implant surgery. The main aim is to evaluate ChatGPT-generated content by comparing it to expert responses. 10 most frequently asked questions about dental implant surgery was selected from Google Analytics and answered by both ChatGPT and two dental specialists. These responses were then assessed using the Chatbot Usability Questionnaire (CUQ). The mean score was 89.7. The findings (89.7) indicate that while ChatGPT provides generally accurate and useful information, it lacks the depth and critical nuances often emphasized by experts. ChatGPT is capable of generating broadly correct and relevant information in response to the selected questions. However, its responses sometimes miss the expert-level detail that can be crucial for patient care. The study also highlights the strengths and weaknesses of using AI in patient education. While ChatGPT's ability to generate immediate and accessible information is valuable, it is evident that AI alone cannot replace the nuanced understanding and personalized care provided by human experts. For instance, the AI was found to be less effective in addressing complex clinical scenarios and providing tailored advice based on individual patient histories. This underscores the necessity of combining AI technology with expert insights to enhance the reliability and completeness of the information provided to patients. The thesis suggests that while ChatGPT can be a valuable initial educational tool, it should be supplemented with detailed, expert-provided information to ensure comprehensive patient care. Future research should explore the integration of AI tools with expert knowledge to further improve the quality of patient education and support in dental implant surgery. The findings emphasize the potential benefits of AI in augmenting human expertise rather than replacing it.