İhracatta ve büyümede beşeri sermayenin yeri ve önemi: Türkiye örneği
The role and importance of human capital in exports and growth: The case of Turkiye
- Tez No: 887055
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK TEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Beşeri Sermaye, İhracat, Ekonomik Büyüme, İçsel Büyüme, Sabit Sermaye Yatırımları, Human Capital, Export, Economic Growth, Endogenous Growth, Fixed Capital Investments
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, küreselleşen dünya ekonomisinde Türkiye'nin ihracat stratejilerinin ekonomik büyüme üzerindeki etkileri ve bu süreçte beşeri sermayenin rolü incelemektedir. Türkiye'de beşeri sermaye, ihracat, ithalat, sabit sermaye yatırımları ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki içsel büyüme modeline dayalı olarak 1960–2023 dönemi için analiz edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de ihracat ile beşeri sermaye arasındaki nedensellik ilişkisini içsel büyüme modeli çerçevesinde ampirik olarak incelemektir. Çalışmada uygulanan eşbütünleşme analizi ve nedensellik testlerinden elde edilen sonuçlar, Türkiye'de içsel büyüme teorilerinin varsayımları ile tutarlılık göstermektedir. Çalışmada ihracatın, ithalatın, beşeri ve sabit sermayenin ekonomik büyümenin önemli unsurları olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of Turkiye's export strategies on economic growth in the globalizing world economy and the role of human capital in this process. The relationship between human capital, exports, imports, fixed capital investments and economic growth in Turkiye is analyzed for the period 1960–2023 based on the endogenous growth model. The aim of this study is to empirically examine the causality relationship between exports and human capital in Turkiye within the framework of the endogenous growth model. The results obtained from the cointegration analysis and causality tests applied in the study are consistent with the assumptions of endogenous growth theories in Turkiye. The study reveals that exports, imports, human and fixed capital are important elements of economic growth.