Knowledge, attitudes, and practice of oncology health care providers in promoting healthy eating habits among oncology patients in Nigeria
Nijerya'daki onkoloji hastalarında sağlıklı beslenme alışkanlıklarını teşvik etme konusunda onkoloji sağlık hizmeti sağlayıcılarının bilgi, tutum ve davranışları
  1. Tez No: 887324
  2. Yazar: AISHA KAKUDI ABBA ABUBAKAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALE ARIK TAŞYIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Diyet, Sahra Alti Afrika, Saglik hizmeti saglayicilari, Teshis, Saglik hizmeti, Bilgi, Tutumlar, Uygulama, Onkoloji, Beslenme müdahaleleri, Cancer, Diet, Sub Saharan Africa, Healthcare providers, Diagnosis, Health care, Knowledge, Attitudes, Practice, Oncology, Nutritional interventions
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Abubakar, A (2024). Nijerya'daki onkoloji hastalarında sağlıklı beslenme alışkanlıklarını teşvik etme konusunda onkoloji sağlık hizmeti sağlayıcılarının bilgi, tutum ve davranışları. Yeditepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. Diyet, kanserin önlenmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Araştırmalar diyetin tüm kanser vakalarının %30-50'sini önleyebileceğini öne sürmektedir. Bununla birlikte, farklı beslenme alışkanlıkları ve yiyeceklere ulaşımdaki farklılıklar nedeniyle beslenme kuralları yalnızca bazen geçerli olabilmektedir. Sahra Altı Afrika'daki (SSA) geleneksel Afrika diyetleri, işlenmiş hayvan ürünleri, rafine şekerler ve doymuş yağların yüksek olduğu Batı diyetlerinin aksine, nişasta ve yerel gıdalar açısından zengindir. SSA'da artan kanser insidansına rağmen, az sayıda çalışma diyet ve kanser riskleri arasındaki bağlantıyı araştırdı. Onkoloji bölümlerindeki 200 Nijeryalı sağlık hizmeti sağlayıcısının katıldığı bu kesitsel araştırmada, sağlık çalışanlarının beslenme bilgilerini, tutumlarını ve uygulamalarını incelendi. Ortalama 32 yaşında olan katılımcıların çoğunluğu lisans mezunu (%69,2), bazıları yüksek lisans mezunu (%30,2) ve %84'ten fazlası devlet kurumlarında çalışmaktaydı. Bu çalışma, onkoloji departmanlarındaki diyet bilgisi ve uygulamalarına ilişkin bilgiler sağlamayı, diyet önerilerinin uygulanmasındaki zorlukları ve eğitim kaynaklarının etkinliğini belirlemeyi amaçladı. Nijerya'da kanser bakımı, koordine edilmemiş veriler, eğitimli personel eksikliği, zayıf sağlık altyapısı, siyasi ilgisizlik ve yetersiz tedarik sistemleri dahil olmak üzere çok sayıda zorluklarla karşı karşıyadır. Ancak bu sorunlara rağmen kanser kayıtları iyileşmektedir. Erken tanı, toplum taraması ve semptomatik hastaların yönetimi daha iyi sonuçlar için hayati öneme sahiptir; beslenme müdahaleleri kanserin önlenmesi ve tedavisi için kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Abubakar, A (2024). Knowledge, attitudes, and practice of oncology health care providers in promoting healthy eating habits among oncology patients in Nigeria. Yeditepe University, Institute of Health Science, Department of Public Health. MSc Thesis Diet plays a crucial role in cancer prevention, with research suggesting it can prevent 30-50% of all cancer cases. However, dietary guidelines may only sometimes apply due to different eating habits and food availability. Traditional African diets in Sub-Saharan Africa (SSA) are rich in starches and local foods, unlike Western diets, which are high in processed animal products, refined sugars, and saturated fats. Despite the rising cancer incidence in SSA, few studies have explored the link between diet and cancer risks. A cross-sectional survey of 200 Nigerian healthcare providers in oncology departments examined their dietary knowledge, attitudes, and practices. The participants, averaging 32 years old, mostly held undergraduate degrees (69.2%), some held graduate degrees (30.2%), and over 84% were employed by government organizations. This study aimed to evaluate healthcare policies and provide quantitative insights into the dietary knowledge and practices within oncology departments, identifying challenges in implementing dietary recommendations and the effectiveness of educational resources. In Nigeria, cancer care faces numerous challenges, including uncoordinated data, lack of trained staff, poor health infrastructure, political apathy, and inadequate procurement systems. Despite these issues, cancer registries are improving. Early diagnosis, population screening, and managing symptomatic patients are vital for better outcomes, with nutritional interventions being critical for cancer prevention and treatment.