Obez bireylerde çocukluk çağı travmaları, duygu düzenleme güçlüğü ve yeme tutumlarının değerlendirilmesi
The evaluation of childhood traumas, difficulties in emotion regulation and eating attitudes in obese individuals
- Tez No: 887362
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Çocukluk Çağı Travmaları, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Kontrolsüz Yeme, Duygusal Yeme, Bilişsel Kısıtlama, Gece Yeme, Obesity, Childhood Trauma, Emotion Regulation Difficulty, Uncontrolled Eating, Emotional Eating, Cognitive Restraint, Night Eating
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, obez bireylerde çocukluk çağı travmaları, duygu düzenleme güçlükleri ve yeme tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Obezite, yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik ve duygusal faktörlerle de bağlantılı bir sağlık sorunu olarak ele alınmıştır. Çalışma, özellikle çocukluk travmaları ve duygu düzenleme güçlüklerinin obez bireylerin yeme davranışları üzerindeki etkilerini araştırmayı hedeflemiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya beden kitle indeksi 30 ve üzerinde olan 105 obez birey (deney grubu) ve beden kitle indeksi 18-25 aralığında olan 105 normal kilolu birey (kontrol grubu) olmak üzere toplam 210 katılımcı dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara, Çocukluk Çağı Travma Anketi, Duygu Düzenleme Güçlükleri Ölçeği, Üç Faktörlü Yeme Anketi ve Gece Yeme Anketi uygulanmıştır. Bulgular: Sonuçlar, obez bireylerin kontrol grubuna kıyasla duygu düzenleme güçlükleri ve yeme davranışlarında (duygusal ve kontrolsüz yeme) anlamlı derecede daha yüksek puanlar sergilediğini göstermiştir (p < 0.001). Ancak, bilişsel kısıtlama açısından iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p > 0.05). Duygusal yeme ile fiziksel ve duygusal istismar arasında pozitif bir ilişki tespit edilmiştir (p < 0.001). Ayrıca, kontrolsüz yeme ile çocukluk çağı travmaları arasında pozitif bir ilişki olduğu görülmüştür. Çocukluk çağında aşırı kilolu olan bireylerin yetişkinlikte obez olma olasılığı yaklaşık üç kat daha fazladır (OR = 3.096, p < 0.005). Duygusal yemenin de obezite için bir risk faktörü olduğu tespit edilmiştir (OR = 1.299, p < 0.001). Sonuç: Bu bulgular, çocukluk çağı travmalarının ve duygu düzenleme güçlüklerinin obez bireylerde yeme davranışlarıyla yakından ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Obezite tedavisinde ve önleme stratejilerinde, çocukluk döneminde yaşanan travmaların ve duygusal düzenleme zorluklarının ele alınması gerektiği vurgulanmaktadır. Gelecekteki çalışmalar, bu faktörlerin obezite üzerindeki aracı mekanizmalarını daha ayrıntılı olarak incelemelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the relationship between childhood traumas, emotion regulation difficulties, and eating attitudes in obese individuals. Obesity is addressed not only as a physical health issue but also as one connected to psychological and emotional factors. The study specifically aims to investigate the effects of childhood traumas and emotion regulation difficulties on the eating behaviors of obese individuals. Materials and Methods: A total of 210 participants were included in the study, consisting of 105 obese individuals with a body mass index (BMI) of 30 or above (experimental group) and 105 normal-weight individuals with a BMI between 18 and 25 (control group). All participants were administered the Childhood Trauma Questionnaire, the Difficulties in Emotion Regulation Scale, the Three-Factor Eating Questionnaire, and the Night Eating Questionnaire. Results: The findings showed that obese individuals exhibited significantly higher scores in emotion regulation difficulties and eating behaviors (emotional and uncontrolled eating) compared to the control group (p < 0.001). However, there was no significant difference between the two groups in terms of cognitive restraint (p > 0.05). A positive relationship was found between emotional eating and physical and emotional abuse (p < 0.001). Additionally, a positive relationship was observed between uncontrolled eating and childhood traumas. Individuals who were overweight during childhood were approximately three times more likely to be obese in adulthood (OR = 3.096, p < 0.005). Emotional eating was also identified as a risk factor for obesity (OR = 1.299, p < 0.001). Conclusion: These findings reveal that childhood traumas and emotion regulation difficulties are closely related to eating behaviors in obese individuals. It is emphasized that addressing traumas experienced during childhood and difficulties in emotion regulation is necessary in obesity treatment and prevention strategies. Future studies should examine in more detail the mediating mechanisms of these factors on obesity.