Tıkınırcasına yeme bozukluğu olan obezite tanılı bireylerde adiponektin rs266729 gen polimorfizminin çocukluk çağı travmaları ve duygu düzenleme güçlüğü ile olan ilişkisinin incelenmesi
The relationship between adiponectin rs266729 gene polymorphism, childhood trauma, and emotion regulation difficulties in obesity with binge eating disorder
- Tez No: 923611
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN MERVAN AYTAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu, Obezite, Adiponektin, rs266729, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Çocukluk Çağı Travmaları, Binge Eating Disorder, Obesity, Adiponectin, rs266729, Emotion Regulation Difficulties, Childhood Trauma
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı tıkınırcasına yeme bozukluğu (TYB) olan obezite tanılı bireylerde adiponektin (ADIPOQ) rs266729 gen polimorfizminin genotip dağılımlarını TYB tanısı olmayan obez bireyler ve sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırarak duygu düzenleme güçlüğü, çocukluk çağı travmaları ve bazı klinik parametreler ile gen polimorfizmi ve birbirleri arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Yöntem: Çalışmaya Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde takipli TYB tanısı koyulmuş 54 obez hasta, TYB tanı kriterlerini karşılamayan 54 obez hasta ve 100 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 208 kişi dahil edildi. Görüşmeye sosyodemografik ve klinik özellikleri değerlendirmek amacıyla hazırlanan veri toplama formu ile başlanmıştır. Katılımcılar DSM-5 için Yapılandırılmış Klinik Görüşme (SCID-5-CV) ile değerlendirilmiştir. Kriterlere uyup çalışmaya devam eden 54 TYB tanılı, 54 TYB tanı kriterlerini karşılamayan toplam 108 obezite tanılı hasta tarafından 'Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HDDÖ)', 'Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği (HDAÖ)', 'Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği (DDGÖ)', 'Çocukluk Çağı Travmatik Yaşantılar Ölçeği (ÇÇTÖ)', 'Tıkınırcasına Yeme Ölçeği (TYÖ)', 'Hollanda Yeme Davranışı Anketi (HYDA)' görüşmeci gözetiminde dolduruldu. Katılımcılardan İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Laboratuvarı'nda DNA'ları izole edilmesi için kan örnekleri alınmış olup ADIPOQ rs266729 gen polimorfizmleri polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ve restriksiyon parça uzunluk polimorfizmi (RFLP) yöntemiyle çalışılmıştır. Bulgular: GC genotipi, TYB tanılı obez grubunda, TYB tanısı olmayan obez gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek oranda bulunmuştur. HDDÖ, HDAÖ, TYÖ, ÇÇTÖ (toplam puan, duygusal istismar, duygusal ihmal ve fiziksel istismar alt ölçek puanları) ve DDGÖ (toplam puan, amaçlar, stratejiler, kabul etmeme, dürtü ve açıklık alt ölçek puanları) TYB tanılı obez grubunda, TYB olmayan obez gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. HYDA toplam puanı ile emosyonel yeme ve dışsal yeme alt ölçek puanları, TYB tanılı obez grubunda, TYB olmayan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Yapılan lojistik regresyon analizinde heterozigot GC genotipi ve yüksek dışsal yeme puanı obez bireylerde TYB varlığı açısından bağımsız risk faktörleri olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Obezite tanılı bireylerde ADIPOQ rs266729 heterozigot genotipe sahip olmak ve dışsal uyaranlara tepki olarak yemek yeme davranışı sergilemek TYB açısından bağımsız risk faktörleri olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, duygu düzenleme güçlükleri, çocukluk çağı travmaları ve psikolojik faktörlerin TYB ile istatistiksel olarak anlamlı ilişki göstermesi, bu bozukluğun yalnızca yeme davranışı ile değil; aynı zamanda duygusal, psikolojik ve genetik faktörlerle ilişkisini ortaya koyması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is to examine genotype distribution of adiponectin (ADIPOQ) rs266729 gene polymorphism in obese patients who were diagnosed with binge eating disorder (BED) and to compare it with obese individuals without BED and healthy controls to investigate the relationship between ADIPOQ rs266729 gene polymorphism and emotion regulation difficulties, childhood maltreatment and some clinical parameters. Method: The participants consist of 54 obese patients diagnosed with BED, 54 obese individuals who did not meet diagnostic BED criteria, who admitted to Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Health Practice and Research Center and 100 healthy volunteers. Structured Clinical Interview for DSM-5 (SCID-5-CV) was applied to confirm the diagnoses and to exclude comorbidities. A data form including sociodemographic and clinical information, Hamilton Depression Rating Scale (HDRS), Hamilton Anxiety Rating Scale (HARS), Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), Binge Eating Scale (BES), and Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ) were administered. Blood samples were collected from the participants to isolate DNA at the Istanbul Faculty of Medicine, Department of Medical Biology Laboratory. The ADIPOQ rs266729 gene polymorphisms were analyzed using polymerase chain reaction (PCR) and restriction fragment length polymorphism (RFLP) methods. Results: The heterozygote GC genotype was found to be significantly higher in BED obese group compared to non-BED obese group. The HDRS, HARS, BES, CTQ (total score and emotional abuse, emotional neglect and physical abuse subscale scores) as well as DERS (total score, goals, strategies, non-acceptance, impulse and clarity subscale scores) scores were significantly higher in the BED obese group compared to the non-BED obese group. The DEBQ total score and the emotional eating and external eating subscale scores were significantly higher in the BED obese group compared to the non-BED obese group. Logistic regression analysis revealed that having the heterozygous GC genotype and external eating were independent risk factors for the presence of BED in obese individuals. Conclusions: In individuals diagnosed with obesity, having the ADIPOQ rs266729 heterozygous genotype and exhibiting eating behavior in response to external stimuli were identified as independent risk factors for BED. Furthermore, the statistically significant association of emotion regulation difficulties, childhood traumas, and psychological factors with BED highlights the importance of considering not only eating behaviors but also emotional, psychological, and genetic factors in understanding this disorder.