Nüzûl sırasına göre Kur'ân'ın ilk yirmi sûresinde dil ve edebî tahliller
The language and the language of the first twenty surahs of the Qur'an according to the order of their revelation literary analysis
  1. Tez No: 887394
  2. Yazar: HATİCE ATALAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Nüzûl, Belâgat, Dil, Üslûp, Qur'an, Nuzūl, Rhetoric, Language, Style
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu çalışma nüzûl sırasına göre Kur'ân'ın ilk yirmi sûresi özelinde yapılmıştır. Üç bölümden oluşan araştırmanın giriş bölümünde konunun önem ve amacına değinilmiştir. Çalışmanın yöntemi olarak bazı kavramlar semantik bir şekilde açıklanmıştır. Birinci bölümde, ilâhî kelâmın dilinin Arapça olması ve Hz. Muhammed'in de bu topluma ve bu dile mensubiyeti sebebiyle Arapların ve dillerinin tarihçesi hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Aynı şekilde Kur'ân'ın belâgatla münasebeti açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde, ilgili sûrelerden Arap Dili Belâgatindaki meânî, beyân ve bedî' alanlarına dair örneklendirmeler sunularak sûrelerin belâğî değeri konu edilmiştir. Temel kaynağımız Kur'ân olmakla birlikte klasik ve modern döneme ait bazı belâgat ve dilsel tefsir kitaplarından yararlanılmıştır. Son bölümde ise âyetler edebî üslûp bakımından incelenerek ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is based on the first twenty sūrah of the Qur'an in the order of their revelation. In the introduction of the study, which consists of three chapters, the importance and purpose of the subject is mentioned. As the method of the study, some concepts are explained semantically. In the first chapter, brief information is given about the history of the Arabs and their language since the language of the divine word is Arabic and the Prophet Muhammad belonged to this society and this language. Likewise, the relationship between the Qur'an and rhetoric is tried to be explained. In the second part, the rhetorical value of the sūrah is discussed by presenting examples from the relevant sūrah in the fields of maânî, beyân and bedî' in Arabic Language Rhetoric. Although our main source is the Qur'an, some classical and modern books of rhetoric and linguistic exegesis have been used. In the last chapter, sūrahs are analyzed and discussed in terms of literary style.