Öğrencilerin öğrenme materyallerini geliştirmeleri ve materyalle öğrenme etkinliklerine katılımları hakkında öğrenci ve veli görüşlerinin belirlenmesi
Defining student and parent opinions about students' development of learning materials and participation in learning activities with the material
  1. Tez No: 887395
  2. Yazar: MUAZZEZ YARIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL ÇİLİNGİR ALTINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenim materyali, materyal geliştirme, işbirlikli öğrenme, sorumluluk, Learning material, material development, cooperative learning, responsibility
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı tasarım temelli materyal geliştirme etkinliklerine öğrencilerin katılımını gözlemlemek ve aynı zamanda etkinliklere yönelik öğrenci ve veli görüşlerini incelemektir. Çalışma Adana ili Çukurova ilçesinde bir özel öğretim kurumunda eğitimine devam etmekte olan 6 yaş öğrencileri ve öğrencilerin velileriyle yürütülmüştür. Çalışma tasarım temelli araştırma yöntemi kullanılarak yürütülmüştür. Nitel araştırma modellerinden fenomenoloji modeliyle yürütülen çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme soruları kullanılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler MAXQDA programı ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre öğrenciler işbirlikli katıldıkları materyal geliştirme etkinliklerinden zevk almış ve tekrarlamak istediklerini belirtmişlerdir. Öğrenciler materyalle işledikleri derslerde öğrendikleri bilgilerin kalıcı olduğunu ve materyallerin geliştirilmesi etkinliklerinde özgüven kazandıklarını belirtmişlerdir. Veliler çalışma sonunda çocuklarının sorumluluk alma ve yerine getirme becerileriyle iletişim becerilerinin geliştiğini belirtmişlerdir. Araştırmacılara örneklemin genişletilerek farklı yaş gruplarında araştırmanın tekrarlanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to observe the participation of students in design-based material development activities and at the same time to examine the views of students and parents towards the activities. The study was conducted with 6-year-old students and parents of students who are continuing their education at a private educational institution in Çukurova district of Adana province. The study was conducted using the design-based research method. In the study conducted with the phenomenology model, one of the qualitative research models, interview questions prepared by the researcher were used as a data collection tool. The data obtained from the interviews were analyzed with the MAXQDA program. According to the results obtained from the research, the students enjoyed the material development activities they participated in collaboratively and stated that they wanted to repeat. Students stated that the information they learned in the courses they processed with the materials was permanent and that they gained self-confidence in the development activities of the materials. At the end of the study, parents stated that their children's responsibility-taking and communication skills improved. It was suggested to the researchers that the sample should be expanded and the research should be repeated in different age groups.