Fen Bilgisi öğretmen adaylarının e-öğrenmeye hazırbulunuşluluklarına öğretmenlik uygulaması dersinin etkisi
The effect of teaching practice course on pre-service Science teachers' readiness for e-learning
  1. Tez No: 887458
  2. Yazar: İSMAİL KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELA AYŞE KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: E-öğrenme, E-Öğrenme Hazırbulunuşluluğu, İnternet Öz-Yeterliği, Kendi Kendine Öğrenme, E-learning, E-Learning Readiness, Internet Self-Efficacy, Self-Learning
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırma, Fen Bilgisi öğretmeni adaylarının e-öğrenme hazırbulunuşluluk düzeylerini ve bunun belirleyicisi olan bilgisayar öz yeterliği, internet öz yeterliği ve çevrim içi iletişim öz yeterliği, öğrenen kontrolü ve kendi kendine öğrenme ile e-öğrenmeye karşı güdülenme düzeylerine öğretmenlik uygulaması sürecinin etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada karma yöntem kullanılmıştır. Nicel araştırmanın çalışma grubunu Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde son sınıfta öğrenim gören 30 fen bilgisi öğretmeni adayı oluşturmaktadır. Yurdugül ve Demir (2017) tarafından hazırlanan Üniversite Öğrencilerinin E-öğrenmeye Hazırbulunuşluğu Ölçeği, Öğretmenlik Uygulaması 1 dersi öncesi ve sonrasında uygulanmıştır. Nitel araştırmaya kaynak olarak uzman görüşlerine göre geliştirilen soru formu aynı sınıftaki 34 fen bilgisi öğretmen adayına ölçeğin ön uygulanmasında yöneltilmiştir. Araştırmaya göre, öğretmenlik uygulaması fen bilgisi öğretmen adaylarının e-öğrenmeye hazırbulunuşluluğun internet öz yeterliliği ve kendi kendine öğrenme düzeylerinde farklılaşmaya neden olmuştur. Fen bilgisi öğretmen adaylarının e-öğrenme için kullandıkları elektronik cihazlar ve gelişen teknoloji ile daha olumlu tutum içinde oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the e-learning readiness levels of science teacher candidates and the determinant of this, computer self-efficacy, internet self-efficacy and online communication self-efficacy, learner control and self-learning and motivation towards e-learning levels to determine the impact of the teaching practice process. The mixed method was used in the study. The particiopants of the quantitative research consists of 30 science teacher candidates who are studying at Niğde Ömer Halisdemir University in their final year. The E-learning Readiness Scale of University Students prepared by Yurdugul and Demir (2017) was applied before and after the Teaching Practice 1 course. The question form, which was developed according to expert opinions as a source for qualitative research, was directed to 34 science teacher candidates in the same class in the first application of the scale. According to the research, teaching practice has caused a differentiation in the Internet self-efficacy and self-learning levels of e-learning readiness of science teacher candidates. It has been determined that science teacher candidates have a more positive attitude with the electronic devices and developing technology they use for e-learning.