İzmir'de yaşayan Suriyeli göçmenlerin düğün pratikleri
Wedding practices of Syrian migrants living in Izmir
  1. Tez No: 887546
  2. Yazar: FERDİ DONAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORÇUN BERRAKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye, Göçmen, Müzik, Düğün, Kültürleşme, Syria, Immigrant, Music, Wedding, Acculturation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Türkiye, son yıllarda Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle büyük göç almış, bu durum göçmen sorununu ortaya çıkartmıştır. Göçmenlerin uyum süreci, kentsel sorunlar, ritüellerini uygulayabilmeleri ve dil gibi birçok problemler ortaya çıkmıştır. Bu nitel araştırmada Suriye'nin birçok bölgesinden İzmir'e yerleşmiş Suriyeli göçmenlerin düğün ritüelleri müziksel bağlamda incelenmiş olup alan araştırmasından elde edilen veriler gözlem ve görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Araştırma kapsamında sadece Suriyelilerin düğünleri gözlemlenmiştir. Çalışmada; İzmir'de yaşayan Suriyeli Kürtlerin ve Suriyeli Arapların ritüel uygulamaları ve müzik pratiklerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda; İzmir'de yaşadıkları bölgelerde, düğünlerini gerçekleştirdikleri özel düğün salonlarında alan araştırması yapılmıştır. Ritüel uygulamalarının verileri, katılımcı gözlem ve görüşme yoluyla ilk defa bu çalışmada incelenmiştir. Yapılan alan araştırmasında Suriyeli Kürtler ve Suriyeli Araplar olmak üzere iki ayrı etnik grup incelenmiştir. İncelenen etnik grupların arasında benzerlik ve farklılıklarının olduğu görülmüştür. Kürt düğününde kadınlar ve erkekler bir arada, Arap düğününde ise kadın ve erkeğin birbirlerini göremeyecek şekilde düğünler gerçekleştirilmiştir. Müzisyenlerin sadece Suriyeli vatandaşların düğünlerine gittikleri, her iki etnik grupta repertuvarın Arapça ve Türkçe dillerinden oluştuğu, Arapça şarkıların daha sık çalındığı gözlemlenmiştir. İcra edilecek çalgıların düğün sahibi ailenin isteğine bağlı şekillendiği, düğünde sık kullanılan çalgıların ise klavye, zurna, bateri, org olduğu görülmüştür. Her iki grup düğünde canlı performanslara ve ikramlara önem verilmiştir. Kürt kadınların takılara önem verdiği görülürken, Arap kadınlarının takı kullanmadığı gözlemlenmiştir. Ayrıca Suriyeli Kürtlerin Türkiye'de yaşayan Kürtlerle benzer özellikler gösterdiği, Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin zamanla asimile oldukları, Türk kültürünü yansıtan dansları, müzikleri, adetleri, figürleri taklit ettikleri gözlemlenmiştir. Müzisyenlerin normal piyasa koşullarına göre düşük ücretlerle çalıştırıldığı, sadece Suriyeli düğünlerinde yer aldığı saptanmıştır. Sosyo-ekonomik durumu yüksek olan Suriyeli göçmenler, Suriye'den müzisyen çağırmışlardır. Orta ya da düşük gelirli Suriyeli göçmenler ise Türkiye'de çeşitli illerde yaşayan Suriyeli müzisyenleri düğünlerine çağırmışlardır. Bu kapsamda Suriyeli müzisyen görüşmeciler ile göçmenlerin ritüelleri ve Türkiye'de gerçekleştirdikleri düğünleri hakkında görüşülmüş olup, düğünlerinde yapılan gözlem sonucunda şu sonuçlara ulaşılmıştır. Suriyeli göçmenlerin Türkiye'ye yerleşmesinden sonra her ne kadar Türklerle uyumlu olmaya çalıştıkları, Türk örf ve adetlerini taklit ettikleri, Türk misafirlerinin olması, Türk okullarında eğitim almaları, Türkler gibi giyinmeleri, özellikle düğünlerinde Türkçe şarkılara yer vermeleri, Türk oyunlarını ve figürlerini taklit ettikleri görülse de kimliklerini ve ritüellerini korudukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Turkey has had a large migration in recent years due to the civil war in Syria, and this has created an immigrant problem. Many problems arose, such as the adaptation process of immigrants, their ability to practice their rituals and language. In this qualitative research, the wedding rituals of immigrants who settled in Izmir from many regions of Syria were examined from a musical perspective and the data obtained from the field research were collected through observation and interviews. Within the scope of the research, only Syrian weddings were observed. In the study; It is expected that the ritual practices and musical practices of Syrian Kurds and Syrian Arabs living in Izmir will be revealed. In this direction; Field research was conducted on the living arrangements in Izmir and the private wedding halls where they held their weddings. These features of ritual protocols for the first time through data, observation and interviews. In the field research, two separate ethnic groups, Syrian Kurds and Syrian Arabs, were examined. It was observed that there were similarities and differences between the ethnic groups examined. In Kurdish weddings, women and men are held together, and in Arab weddings, weddings are held so that men and women cannot see each other. It has been observed that musicians only attend the weddings of Syrian citizens, that the repertoire in both ethnic groups consists of Arabic and Turkish languages, and Arabic songs are played more frequently. It has been observed that the instruments to be performed are shaped according to the wishes of the wedding host family, and the instruments frequently used at the wedding are keyboard, zurna, drums and organ. At both groups of weddings, emphasis was placed on live performances and refreshments. While Kurdish women attach importance to jewelry, it has been observed that Arab women do not use jewelry. It has also been observed that Syrian Kurds show similar characteristics with Kurds living in Turkey, that Syrians living in Turkey have assimilated over time, and that they imitate the dances, music, customs and figures that reflect Turkish culture. It has been determined that musicians are employed for low wages compared to normal market conditions and only take part in Syrian weddings. Syrian immigrants with high socio- economic status invited musicians from Syria. Middle- or low-income Syrian immigrants invited Syrian musicians living in various provinces in Turkey to their weddings. In this context, Syrian musician interviewees were interviewed about the rituals of immigrants and their weddings in Turkey, and the following conclusions were reached as a result of the observations made at their weddings. Although it is seen that Syrian immigrants tried to harmonize with the Turks after settling in Turkey, imitated Turkish customs and traditions, had Turkish guests, received education in Turkish schools, dressed like Turks, included Turkish songs especially in their weddings, and imitated Turkish games and figures. It has been observed that they preserved their identities and rituals.