Suriyeli göçmenlerin uyum ve gündelik hayat pratikleri üzerine sosyolojik bir araştırma: İzmir Torbalı örneği
A sociological study on the integration and everyday life practices of Syrian migrants: The case of İzmir/Torbalı
  1. Tez No: 993052
  2. Yazar: HÜSEYİN EL SIDYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CEM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Zorunlu göç – Entegrasyon – Suriyeli göçmenler – İzmir Torbalı – Nitel saha araştırması, Forced migration – Integration – Syrian migrants – İzmir Torbalı – Qualitative field study
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Suriye'de 2011'de başlayan iç savaşın ardından Türkiye'ye yönelen zorunlu göçün İzmir–Torbalı ölçeğindeki uyum dinamiklerini nitel bir saha çalışmasıyla incelemektedir. Kuramsal çerçevede asimilasyon–entegrasyon–kültürleşme yaklaşımlarından ve Park ile Berry'nin modellerinden yararlanılmış; bağlam bölümünde Aralık 2024 sonrası Suriye'deki rejim. değişimi ve Türkiye'de geçici koruma sayılarındaki düşüş eğilimi güncel kaynaklarla ortaya konmuştur. Araştırma; tarım ve sanayi istihdamının yoğunlaştığı mahallelerde yaşayan Suriyeli göçmenlerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler, saha gözlemleri ve literatür taramasına dayanmaktadır. Tematik analiz bulguları, dil bariyerleri, kayıt dışı ve düşük ücretli istihdam, kalabalık ve düşük standartlı barınma, sağlık hizmetlerine erişimde tercüman eksikliği ve ayrımcılık deneyimlerinin uyum sürecini zorlaştırdığını göstermektedir. Kadınlar ve çocukların çifte kırılganlık yaşadığı; kadınların ücretli istihdama sınırlı katıldığı, çocuklarda okul–iş sarmalı ve psikososyal risklerin belirginleştiği görülmüştür. Bulgular, Torbalı'daki yerel yönetim ve STK programlarının kritik ancak ölçek ve sürdürülebilirlik bakımından yetersiz kaldığına işaret etmektedir. Tez, dil destekli yoğunlaştırılmış eğitim, sektör bazlı çalışma izni hız koridoru, aile sağlığı merkezlerinde kalıcı tercüman, kira desteği–sosyal konut kotaları ve kreş destekli kadın istihdam programları gibi uygulanabilir öneriler geliştirmektedir. Çalışma, orta ölçekli ilçe bağlamında göç sosyolojisi literatürüne özgün bir yerel uyum tipolojisi ve uygulanabilirlik matrisi sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the integration dynamics of the forced migration that moved toward Turkey following the outbreak of the Syrian civil war in 2011, focusing on the İzmir–Torbalı context through a qualitative field study. The theoretical framework draws on assimilation, integration, and acculturation approaches, particularly the models of Park and Berry. The contextual section highlights the regime change in Syria after December 2024 and the decreasing trend in the number of individuals under temporary protection in Turkey, supported by up-to-date sources. The research is based on semi-structured interviews with Syrian migrants living in neighborhoods where agricultural and industrial employment is concentrated, complemented by field observations and literature review. Thematic analysis findings indicate that language barriers, informal and low-wage employment, overcrowded and substandard housing, lack of interpreters in healthcare access, and experiences of discrimination all hinder the integration process. Women and children experience double vulnerability; women participate in paid employment only to a limited extent, while children face the school-work dilemma and increasing psychosocial risks. The findings reveal that local government and NGO programs in Torbalı are critical yet insufficient in scale and sustainability. The thesis proposes practical solutions such as intensive language-support education, sector-specific fast-track work permits, permanent interpreters in family health centers, rent support and social housing quotas, and childcare-supported women's employment programs. Overall, the study contributes to migration sociology by offering an original local integration typology and an applicability matrix within the context of a medium-sized district