Miras sözleşmesinin sona ermesi
Termination of inheritance agreement
  1. Tez No: 887571
  2. Yazar: ÇAĞLA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN DEMİRBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: miras, miras sözleşmesi, sona erme, sona erme sebepleri, sözleşme
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Miras sözleşmesi, mirasbırakana ait mirasın veya belirli bir malın sözleşmenin karşı tarafına veya üçüncü kişiye bırakması amacıyla yapılır. Miras sözleşmesinin sona erme sebepleri kanunda düzenlenmiştir. Miras sözleşmesi, kendiliğinden sona erebileceği gibi mirasbırakan ile karşı tarafın anlaşması veya tek taraflı irade beyanı ile sona erebilir. Kanunda açıkça düzenlenen miras sözleşmesinin sona erme sebepleri çalışmamızda açıklanmaya çalışılmıştır. Ancak bazı haller, kanunda düzenlenmemiş olmasına rağmen miras sözleşmesinin sona ermesi sebebi oluşturup oluşturmayacağı sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmamızda kanunda açıkça belirtilen miras sözleşmesinin sona erme sebeplerinin yanında kanunda belirtilmeyen ve doktrinde tartışma konusu olan sebeplerin sona erme sebebi oluşturup oluşturmadığı incelenecek, hukuki tespit ve çözüm önerilerimiz sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
The inheritance contract is made for the purpose of leaving the inheritance or a certain property of the inheritor to the other party of the contract or to the third party. The reasons for the termination of the inheritance contract are regulated in the law. The inheritance contract can be terminated by itself, or with the agreement of the decedentand the other party, with a unilateral declaration of intentorthe invalidity of the contract. The reasons for the termination of the inheritance contract, which is clearly regulated in the law, have been tried to be explained in our study. However, although some cases are not regulated in the law, it is a problem whether it will constitute a reason for the termination of the inheritance contract. In this study, in addition to the reasons for the termination of the inheritance contract, which are clearly stated in the law, it will be examined whether the reasons that are not specified in the law and which are the subject of discussion in the doctrine constitute the reason for the termination, and our legal determinations and solutions will be presented. Keywords : inheritance, inheritance contract, termination, reasons for termination, contract.