Karar verme stillerinin kararların kalitesini etkileyen faktörler üzerindeki etkisi: Sağlık kurumları örneği
The effect of decision making styles on factors affecting the quality of decisions: Example of healthcare institutions
  1. Tez No: 887735
  2. Yazar: MUSHREQ NASSRULLAH RASHID WELI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM ÇETİNTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Karar Verme, Karar Verme Stilleri, Kararların Kalitesini Etkileyen Faktörler, Sağlık Kurumları
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Kurumsal işletme yönetiminde özellikle geleceğe yönelik tahminler açısından kararların kalitesi önem arz etmektedir. Karar verilecek kriterler konusunda öncelikle sorunlar belirlendikten sonra çözüm yöntemlerine ilişkin politikalar oluşturulmalıdır. Bu araştırmanın amacı karar verme stillerinin kararların kalitesini etkileyen faktörler üzerindeki etkisini belirlemektir. Nicel araştırma deseninde planlanan bu araştırmanın evrenini Irak'ta sağlık sektöründe çalışanlar oluşturmaktadır. Örneklem olarak 288 kişinin katılım gösterdiği araştırmada Karar Verme Stilleri Ölçeği ve Kararların Kalitesini Etkileyen Faktörler Ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmada toplanan verilerin analizi SPSS 22.00 ve AMOS 24.00 paket programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmada ölçeklerin geçerliliği için doğrulayıcı faktör analizi, korelasyon analizi yapılmış olup değişkenlerdeki etkiyi belirlemek amacıyla yapısal eşitlik modeli kurulmuştur. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda ölçeklerin geçerli ölçekler olduğu sonucuna ulaşılmış olup araştırmadan elde edilen verilerin normallik varsayımını karşıladığı görülmüştür. Korelasyon analizine bakıldığında ölçekler ve alt boyutları arasında anlamlı ilişkilerin olduğu belirlenmiştir. Kurulan yapısal eşitlik modeli sonuçlarına göre karar verme stillerinin kararların kalitesini etkileyen faktörler üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In corporate company management, the quality of decisions is important, especially in terms of future predictions. Regarding the criteria to be decided upon, policies regarding solution methods should be created after the problems are determined. Decision-making styles are also among the factors affecting the quality of decisions. The purpose of this research is to determine the relationship between decision-making styles and factors affecting the quality of decisions. The population of this research, planned in a quantitative research design, consists of employees working in organizations operating in the health sector in Iraq. In the research in which 288 people participated as a sample, the Decision-Making Styles Scale and the Factors Affecting the Quality of Decisions Scale were used as data collection tools. The data collected in the study was analysed through SPSS 22.00 and AMOS 24.00 package programs. In the research, confirmatory factor analysis, difference analysis with, correlation analysis was performed for the validity of the scales, and a structural equation model was established to determine the effect on the variables. As a result of confirmatory factor analysis, it was concluded that the scales were valid scales and the data obtained from the research met the assumption of normality. Looking at the correlation analysis, it was determined that there were significant relationships between the scales and their sub-dimensions. According to the results of the structural equation model established, it was seen that decision-making styles had a positive and significant effect on the factors affecting the quality of decisions. Keywords : Decision Making, Decision Making Styles, Factors Affecting the Quality of Decisions, Health Institutions.