Ekolojik sürdürülebilirlik farkındalığı araştırması
Ecological sustainability awareness research
  1. Tez No: 887740
  2. Yazar: ORKHAN MUSTAFAZADE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN YAKIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Ekolojik Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Kalkınma Farkındalığı, Sustainability, The Importance of Ecology for Sustainable Development, Environmental Sustainability, Sustainable Development Consciousness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
20.yy'ın ikinci yarısından sonra çevresel sorunların ekosistem üzerindeki etkilerinin giderek arttığı görülmektedir. Çevresel sorunlarla bağlantılı olarak sürdürülebilir kalkınma önemli hale gelmiştir. Sürdürülebilir kalkınma alanında yapılan çalışmalar da artarak devam etmektedir. Özellikle sürdürülebilir kalkınmanın alt boyutları olan ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirliğin daha fazla anlaşılmaya ve mevcut literatürün zenginleştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmanın amacı, literatürde yaygın olarak kullanılan ekolojik sürdürülebilirlik farkındalığını etkileyen faktörleri belirlemektir. Çalışmada, 18 ve üzeri yaş grubuna dahil 620 kişiye, araştırmacının sosyal medya hesaplarından çevrimiçi anket uygulanmıştır. Çalışmada geçerlik ve güvenirliği test edilmiş ölçek kullanılmıştır. Anket sorularının uygulanabilirliği için Çankırı Karatekin Üniversitesi etik kurulundan gerekli izinler alınmış ve ön testler yapılmıştır. Çalışma verilerinin analizi SPSS-25 programında gerçekleştirilmiştir. Diğer taraftan verilerin normal dağılıp dağılmadığı tespit edilerek gerekli koşullar sağlandıktan sonra t-Testi ve Anova istatistiki testler yapılmıştır. Çalışma sonucunda, katılımcı bireylerin genel anlamda sürdürülebilir kalkınma ve ekolojik sürdürülebilirlik kavramı ile ilgili farkındalıklarının yüksek olduğu bulgusu elde edilmiştir. Ayrıca eğitim durumuna göre ekolojik sürdürülebilir kalkınma kavramını duyup duymama durumlarında anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
After the second part of the twentieth century, it was discovered that the impacts of environmental concerns on the ecosystem were progressively increasing. Sustainable development has become more significant in the context of environmental issues. Studies on sustainable development continue to grow. In particular, there is a need to improve understanding of economic, social, and environmental sustainability, which are sub-dimensions of sustainable development, as well as to expand on current research. The aim of this research is to identify the characteristics that influence ecological sustainability consciousness, which frequently appears in the literature. In the study, an online survey was sent to 620 persons aged 18 and above using the researcher's social media accounts. The research employed scales that have been evaluated for validity and reliability. The survey questions were approved by the ethics committee of Çankırı Karatekin University, and preliminary testing were carried out to ensure their validity. The research data was analysed using the SPSS-25 software. The t-Test and Anova statistical tests, on the other hand, were done after evaluating whether or not the data were normally distributed and satisfying the required parameters. The survey revealed that the participants were well-versed in the concepts of sustainable development and ecological sustainability in general. Furthermore, it was discovered that there was a considerable variation in whether or not they had heard of the notion of ecological sustainable development depending on their educational degree.