Temel eğitim kademelerinde gerçekleştirilen okul temelli hizmet içi eğitim faaliyetlerinin yönetici ve öğretmen görüşlerine göre incelenmesi
School-bases in-service training performed at basic education levels according to the opinions of managers and teachers of in-training activities examining
- Tez No: 887760
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN YÜCEL ERTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki Gelişim, Hizmet İçi Eğitim, Yönetici, Öğretmen, Professional Development, In-Service Training, Manager, Teacher
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Yönetici ve öğretmenlerin okullardan uzaklaşmadan, ilgi, istek ve ihtiyaçlarına göre iş başında, mesleki bilgi ve becerilerini arttırması için okul temelli hizmet içi eğitim (OTHE) faaliyetlerine katılması gerekmektedir. Bu araştırmada, temel eğitim kademelerinde gerçekleştirilen okul temelli hizmet içi eğitim faaliyetlerinin yönetici ve öğretmen görüşlerine göre incelemek amaçlanmıştır. Çalışmada, nitel araştırma yöntemi bağlamında durum (örnek olay) çalışması deseni benimsenmiştir. Durum çalışması desenine uygun yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında Zonguldak ili Alaplı ilçesinde temel eğitim kademelerinde görev yapan ve amaçlı (yargısal) örnekleme yöntemi ile seçilmiş 15 yönetici, 21 öğretmen olmak üzere toplam 36 eğitimci oluşturmuştur. Katılımcılar ile yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen veriler içerik analizi tekniğiyle ayrıntılı çözümlenmiştir. Araştırmanın bulgularına baktığımızda; eğitimcilerin aynı zaman dilimlerinde, genellikle birlikte Web 2 araçları, ilk yardım, akıl zekâ oyunları gibi hizmet içi eğitimler aldıkları görülmektedir. Kursların eğitim personelinin kişisel ve mesleki yaşantılarına olumlu katkı sağladığı, bilgi ve teknoloji çağına ayak uydurmasına yardımcı olduğu, okul kültürünün oluşmasında ve eğitimde verimliliğin sağlanmasında etkili olduğu görülmektedir. Araştırma sonucunda; eğitimcilerin okul ve sosyal yaşantıda gelişimlerini sağlayacak kurslara ilgi gösterdikleri görülmektedir. OTHE faaliyetlerinin ilgi ve ihtiyaçlar doğrultusunda genellikle sene başı ve sene sonu seminerlerinde planlanması gerektiği vurgulanmaktadır. Hizmet içi eğitimlerin yüz yüze verilmesi, eğitimcinin alanında uzman olması, eğitim konularının güncel belirlenmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Administrators and teachers need to participate in school-based in-service training (OTHE) activities in order to increase their professional knowledge and skills on the job, according to their interests, wishes and needs, without moving away from schools. In this research, it is aimed to examine school-based in-service training activities carried out at basic education levels according to the opinions of administrators and teachers. In the study, a case study design was adopted in the context of qualitative research method. A semi-structured interview form was prepared in accordance with the case study design. The study group consisted of a total of 36 educators, including 15 administrators and 21 teachers, who worked at basic education levels in Alaplı district of Zonguldak province in the 2023-2024 academic year and were selected by purposeful (judicial) sampling method. The data obtained as a result of the interviews with the participants were analyzed in detail using the content analysis technique. When we look at the findings of the research; It is seen that educators receive in-service training such as Web 2 tools, first aid, and mind games, usually together, at the same time. It is seen that the courses contribute positively to the personal and professional lives of the education personnel, help them keep up with the information and technology age, and are effective in creating school culture and ensuring efficiency in education. As a result of the research; It is seen that educators are interested in courses that will enable their development in school and social life. It is emphasized that OTHE activities should be planned in line with interests and needs, generally at the beginning and end of the year seminars. It was emphasized that in-service training should be given face to face, the trainer should be an expert in his field, and the training subjects should be determined up to date.