Polikistik over sendromu tanılı hastalarda midfoliküler progesteron seviyesinin hastalığın patofizyolojisi ile ilişkisi
Relationship between midfolicular progesterone levels and pathophysiology of the disease in patients diagnosis with polycystic syndrome
  1. Tez No: 887787
  2. Yazar: CHICHAK SHUKUROVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT GÜVEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: PKOS, progesteron, midfoliküler progesteron, polikistik over, PCOS, progesterone, midfollicular progesterone, polycyctic over
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Polikistik over sendromu tanısı alan hastaların midfoliküler progesteron seviyesinin belirleyerek, kontrol grubundan alınan verilerle karşılaştırıp hastalığın patolofizyolojisine yeni bakış açısı oluşturmak. Yöntem: Çalışmada, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Kastalıkları ve Doğum ABD jinekoloji polikliniğine 1 mart 2024 - 15 ağustos 2024 tarihleri arasında başvuran polikistik over sendromu tanılı adetleri düzenli olan hastalarda, polikistik over sendromu tanılı adetleri düzensiz olan hastalarda ve sağlıklı kontrol grubunda menstürel siklusun midfolliküler fazda kandan bakılan progesteron seviyesinin değerlendirildi. Hasta grubuna 18 yaş üstünde ve 45 yaş altıda, polikistik over sendromu tanısı olan kadın hastalardan menstruel siklusun 6. ve 8. günler arasında kan örnekleri alındı. Çalışma için kontrol grubu olarak 18 ve 45 yaş arasında malignite tanısı olmayan, progesteron içeren ilaç kullanmayan, adetleri düzenli olan fertil kadınlardan menstruel siklusun 6. ve 8. günler arasında kan örnekleri alındıı. Her iki gruptan bakılan progesteron seviyeleri karşılaştırıldı. Bulgular: PKOS hasta grubu ile kontrol grubu kıyaslandığında PKOS hasta grubunda midfolliküler fazda bakılan progesteron değeri anlamlı yüksek bulundu Tartışma ve sonuç: Kontrol grubu ile kıyaslandığında midfoliküler fazda progesteronun anlamlı yüksek bulunması hastalığın patofizyolojisini aydınlatmada rol oynayabilir. Daha fazla hasta sayısı, midfoliküler fazda estrojen ve lh değeri de çalışma parametrelerine eklenmesi, pkos tanılı hastalarda folikül sayının ve boyutunun ultrasonografik sonuçlarının da dahil edilmesi ile yapılan çalışmalarca polikistik over sendromunun patofizyoloji ve etiyolojisini açıklamada aydınlatıcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine the midfollicular progesterone value in patients which formerly diagnosed with polycystic ovary syndrome. On the other side compare them with the data which collected from the control group to create a new perspective on the pathophysiology of the disease. Materials and methods: In this study, we evaluated the progesterone levels measured in the midfollicular phase of the menstruation in women with regular menstrual periods diagnosed with polycystic ovary syndrome, patients with irregular menstrual periods diagnosed with polycystic ovary syndrome and healthy control group. Both of the these group consist of patients who applied to the gynecology clinic of the Department of Obstetrics and Gynecology, Faculty of Medicine, Ondokuz Mayıs University between March 1, 2024 and August 15, 2024. Blood specimens were taken between the 6th and 8th days of the menstrual cycle from patients over and equal to the age of 18 and under the age of 45 diagnosed with polycystic ovary syndrome as the patient group. Blood samples were taken between the 6th and 8th days of the menstrual cycle from fertile women between the ages of 18 and 45 who were not diagnosed with malignancy, did not use progesterone-containing medications and had regular menstrual periods as the control group for the study. Progesterone levels measured in both groups were compared. Results: PCOS patient and control group was compared. The progesterone value measured in the midfollicular phase was found significantly higher in the PCOS patient group. Discussion and conclusion: The significantly higher progesterone value in the midfollicular phase compared with the control group may play a role in clarifying the pathophysiology of the disease. Studies conducted with a larger number of patients, the addition of estrogen and LH values in the midfollicular phase to the study parameters, and the inclusion of ultrasonographic results of follicle number and size in patients diagnosed with PCOS may be enlightening in explaining the pathophysiology and etiology of polycystic ovary syndrome.