8.sınıf Türkçe ders kitabındaki tema sonu değerlendirme çalışmaları sorularıyla LGS sorularının Türkçe öğretim programında yer alan kazanımlara göre örtüşme durumlarının incelenmesi
Examination of the overlapping situations between the end of theme assessment studies in the 8th grade Turkish coursebook and LGS questions according to the gains included in the Turkish curriculum
  1. Tez No: 887853
  2. Yazar: YASEMİN ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİNE BÖREKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, LGS, Türkçe dersi öğretim programı kazanımları, Tema sonu değerlendirme çalışmaları, Turkish teaching, central exams, LGS, Turkish curriculum achievements, end-of-theme evaluation studies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Bu çalışmada 8. sınıf Türkçe ders kitabındaki Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları sorularıyla LGS sorularının Türkçe Öğretim Programında yer alan kazanımlarla örtüşme durumu ve ders kitabının ilgili bölümünün merkezî sınavlara hazırlayıcılık niteliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma, nitel araştırma yaklaşımıyla olgubilim çalışması olarak gerçekleştirilmiştir. Belge incelemesi tekniği ile yürütülen çalışmada 2018-2022 yılları arasında sorulan toplam 100 LGS sorusu ve ders kitabında yer alan 8 temaya ait Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları soruları Türkçe Öğretim Programı kazanımları açısından karşılaştırılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre LGS sorularının ve Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları sorularının kazanımlar açısından birbiriyle yeterince örtüşmediği saptanmıştır. LGS soruları kazanım tablosunda yer alan becerilere daha fazla yer verirken Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları sorularının kazanım tablosunda yer alan becerilere daha az yer verdiği görülmüştür. Sonuçlar: 8. sınıf Türkçe ders kitabı Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları soruları ve LGS sorularının program kazanımları açısından örtüşme düzeyinin düşük olduğu sonucuna varılmıştır. LGS soruları kazanım tablosundaki beceri alanlarına daha fazla yer verirken Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları sorularının kazanım tablosundaki becerilere daha az yer verdiği görülmüştür. Bu anlamda ders kitabının sınava hazırlamada yetersiz olduğu, ilgililerce bir düzenlemeye gidilmesi sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to examine the overlap between the End-of-Theme Evaluation Exercises questions and LGS questions in the 8th grade Turkish textbook with the achievements in the Turkish Curriculum and the preparation quality of the relevant section of the textbook for central exams. Method: This study was conducted as a descriptive study with a qualitative research approach. In the study conducted with the document review method, a total of 100 LGS questions asked between 2018-2022 and the End of Theme Evaluation Studies questions belonging to 8 themes in the textbook were compared in terms of Turkish Curriculum outcomes. Findings: According to the data obtained as a result of the research, it was determined that the LGS questions and the End of Theme Evaluation Studies questions did not overlap sufficiently with each other in terms of achievements. While LGS questions include more of the skills in the achievement table, it has been observed that the End of Theme Evaluation Studies questions include less of the skills in the achievement table. Result: It was concluded that the 8th grade Turkish course book Theme End Assessment Studies questions and LGS questions have a low level of overlap in terms of program outcomes. While LGS questions give more space to the skill areas in the achievement table, it was observed that Theme End Assessment Studies questions give less space to the skills in the achievement table. In this sense, it was concluded that the course book is inadequate in preparing for the exam and that an arrangement should be made by the relevant authorities.