Liselere geçiş sistemi (LGS) Türkçe soruları ile 8. sınıf Türkçe ders kitabı tema sonu değerlendirme sorularının yenilenmiş bloom taksonomisine göre incelenmesi
An analysis of the transition system to high schools (LGS) Turkish questions and the end of theme evaluation questions of the 8th grade Turkish textbook according to the revised bloom taxonomy
  1. Tez No: 931835
  2. Yazar: DEMET DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK UYGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bloom taksonomisi, Türkçe ders kitabı değerlendirme soruları, LGS
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmada, 2023 yılı Liselere Geçiş Sisteminde (LGS) Türkçe ve 2022-2023 eğitim öğretim yılında okutulan sekizinci sınıf Türkçe ders kitabında yer alan değerlendirme sorularının Yenilenmiş Bloom Taksonomisine (YBT) göre bilgi ve bilişsel süreç alan sınıflaması açısından karşılaştırmalı olarak değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Verilerin incelenmesinde araştırmacının hazırlamış olduğu“LGS Türkçe Soruları Değerlendirme Formu”ve“8. Sınıf Türkçe Dersi Tema Sonu Değerlendirme Soruları Değerlendirme Formu”kullanılmıştır. Çalışma kapsamında elde edilen veriler doküman analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Verilerin toplanması ve analiz edilmesinde 2022-2023 eğitim – öğretim yılında yapılan ve 20 sorudan oluşan LGS Türkçe soruları ile 2022-2023 eğitim öğretim yılında MEB tarafından okullara dağıtılan Türkçe ders kitaplarında yer alan ve 74 sorudan oluşan tema sonu değerlendirme sorularından yararlanılmıştır. Veri analizi sonucunda LGS soruları ile sekizinci sınıf Türkçe dersi tema sonu değerlendirme soruları bilgi ve bilişsel süreç olarak ele alınarak soruların Yenilenmiş Bloom Taksonomisine göre yüzde dağılımına bakılmıştır. Veriler analiz edilirken üç alan uzmanının görüşü alınmıştır. Verilerden hareketle bilgi birikim ve bilişsel süreç boyutu birlikte ele alındığında kavramsal/ anlama ve kavramsal/ hatırlama basamağındaki soru sayılarında yığılma olduğu saptanmıştır. 8. sınıf tema sonu değerlendirme sorularının bilişsel boyutta daha üst düzey basamakta yer alırken LGS sorularının daha alt düzey basamaklarda yer aldığı belirlenmiştir. Bu bağlamda LGS sorularının Türkçe dersi tema sonu değerlendirme sorularına göre bilişsel boyut bakımından daha alt seviyedeki becerileri ölçtüğü sonucuna varılmıştır. Hem LGS Türkçe sorularının hem de Türkçe dersi kitabı tema sonu değerlendirme sorularının YBT açısından homojen olarak dağılmadığı için soru düzeylerinin yetersiz kaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to comparatively evaluate the evaluation questions in the 2023 High School Transition System (LGS) Turkish and the 8th grade Turkish textbook taught in the 2022-2023 academic year in terms of knowledge and cognitive process domain classification according to the Renewed Bloom Taxonomy (RBT). In the study, document review method, one of the qualitative research methods, was used. The data were analysed using two evaluation tools developed by the researcher: the“LGS Turkish Questions Evaluation Form”and the“8th Grade Turkish End-of-Theme Assessment Questions Evaluation Form.”The data set included 20 Turkish questions from the 2023 LGS exam and 74 end-of-theme assessment questions from the official 8th-grade Turkish textbooks used in the 2022–2023 academic year. For the collection and analysis of the data, 20 LGS Turkish questions administered during the 2022–2023 academic year and 74 end-of-theme evaluation questions from the Turkish textbooks distributed to schools by the Ministry of National Education in the same academic year were used. As a result of the data analysis, the LGS questions and the 8th-grade Turkish course end-of-theme evaluation questions were examined in terms of knowledge and cognitive processes, and their percentage distribution according to the Revised Bloom's Taxonomy was analysed. Expert opinions from two field specialists were sought during the data analysis process. When the knowledge accumulation and cognitive process dimensions were considered together, it was determined that there was an accumulation in the number of questions in the conceptual/understanding and conceptual/recall stages. It was determined that the 8th grade end-of-theme evaluation questions were at a higher level in the cognitive dimension, while the LGS questions were at a lower level. In this context, it was concluded that the LGS questions assessed lower-order cognitive skills compared to the end-of-theme evaluation questions in the Turkish course. It was observed that both the LGS Turkish questions and the end-of-theme evaluation questions in the Turkish course book were not homogeneously distributed across the categories of the Revised Bloom's Taxonomy, indicating that the levels of the questions were insufficient.