Ankara Şehir Hastanesi Acil Servisindeuygulanan kan transfüzyon ürünlerininretrospektif ve demografik değerlendirilmesi
Retrospective and demographic evaluation of blood transfusion products applied in Ankara City Hospital emergency service
  1. Tez No: 887878
  2. Yazar: FATMA ELMAS AKGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ CEYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kan ürünleri, Acil Servis, Travma, Transfüzyon, Blood products, Emergency Department, Trauma, Transfusion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ Kan ve kan ürünleri transfüzyonları, travma ve akut kan kaybı durumlarında Acil Servislerde (AS) sık olarak kullanılmaktadır. AS'lerde kullanılan kan ve kan ürünlerinin hangi hastalıklara kullanıldığı, hangi kan ürününün ne sıklıkla kullanıldığını analiz eden çalışmalar, gelecekte yapılacak olan AS'lerde kan ve kan ürünü transfüzyonu planlamalarına kılavuzluk edecektir. Bu çalışmada Ankara Bilkent Şehir Hastanesi AS 'inde uygulanan kan ve kan ürünlerinin ne sıklıkla ve hangi hastalıklara kullanıldığı, hastaların demografik özellikleri (yaş, cinsiyet), hastaların tanıları, hastaların AS'deki sonlanımı ve ilgili kan ürününe ait laboratuvar değerleri analiz edilmiştir. GEREÇ VE YÖNTEM Bu çalışma retrospektif, gözlemsel, tanımlayıcı niteliktedir. Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde 01.01.2020-31.12.2021 tarihleri arasında kan ve kan ürünü transfüzyonu uygulanan hastaların yaş, cinsiyet, kan ürünü transfüzyon nedeni, transfüzyon öncesi Hemoglobin (Hb) değeri, Uluslararası normalleştirilmiş oran (İNR) değeri, Platelet (Plt) değeri ve transfüzyonu uygulanan kan ve kan ürününün tipi, hastaların sonlanımı, hastaneye yatışı yapılan hastaların yoğun bakıma veya hastane servisine yatışı gibi parametreler retrospektif olarak analiz edilmiştir. BULGULAR 5254 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen 5254 hastanın 2616'sı (%49.79) kadın, 2638'i (%50.21) erkekti. Kan ve kan ürünü tansfüzyonu uygulanan hastaların çoğunluğunu 65 yaş ve üzeri (2936 hasta, %55.88) hastalar oluşturmaktaydı. Hastalara uygulanan kan ürünleri ve bu ürünlerin uygulandığı hasta sayıları şöyledir: 4603 hastaya (%87.61) Eritrosit Süspansiyonu (ES), 900 hastaya (%17.13) Taze donmuş Plazma (TDP), 351 hastaya (%6.68) Havuzlanmış Platelet (HPLT), 43 hastaya (%0.82) Aferez Platelet (APLT), 3 hastaya (%0.06) Kriyopresipitat. ES'u alan hastaların büyük oranını, dahili hastalar oluşturmaktadır (4256 hasta,%92.46). Dahili hastalıklar içerisinde ise en sık tanı anemiydi (2431 hasta, % 52.81). 347 hastaya (%7.54) travma nedeniyle ES uygulandı ve travmatik hastaların ix içerisinde en sık trafik kazaları (199 hasta, %4.32) nedeni ile başvuran hastalara ES'u uygulandı. ES uygulanan hastaların Hb ortalaması 7.01'dir. ES uygulanan hastalardan Hb değeri 7'nin altında olan hastaların sayısı 2793'tür (%60.46). Kan ve kan ürünü transfüzyon uygulanmasının kararı sırasıyla; 2748 hastaya (%52.30) konsültasyon yapılan bölüm hekimi, 2505 hastaya (%47.68) acil servis hekimidir. Çalışmamızda AS'e başvuran 5254 hastadan 2524 hastanın (%48.04) hastaneye yatışı kararı verilmiş, 2219 hasta (%42.23) ise taburcu edilmiştir. Yatış kararı verilen hastaların %65.8'i (1653 hasta) yoğun bakıma yatırılmıştır. SONUÇ Kan ürünleri en sık dahili sebepli takip edilen hastalara uygulanmıştır. AS'de en sık uygulanan kan ürünü ES'udur ve ES transfüzyonu en sık anemi tanılı hastalara uygulanmıştır. Kan ürünü transfüzyonu kararı çoğunlukla konsültasyon yapılan klinik hekimi tarafından verilmiştir. Kan ve kan ürünü transfüzyonu uygulanan hastaların yaklaşık olarak yarısı hastaneye yatırılmış ve bu hastaların çoğunluğu yoğun bakıma yatmıştır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION Blood and blood product transfusions are frequently used in Emergency Departments in cases of trauma and acute blood loss. Studies analyzing the diseases for which blood and blood products are used in Emergency Departments and how often blood products are used will guide future blood and blood product transfusion planning in Emergency Departments. In this study, the frequency and diseases for which blood and blood products administered in Ankara Bilkent City Hospital Emergency Department, demographic characteristics of the patients (age, gender), diagnoses of the patients, outcome of the patients in Emergency Department and laboratory values of the related blood product were analyzed. METHOD This study is retrospective, observational and descriptive. Parameters such as age, gender, reason for blood and blood product transfusion, pre-transfusion Hemoglobin (Hb) value, International normalized ratio (INR) value, Platelet (PLT) value and type of blood and blood product transfused, outcome of patients, hospitalization of patients to intensive care unit or hospital ward were retrospectively analyzed in Ankara City Hospital Emergency Medicine Clinic between 01.01.2020- 31.12.2021. RESULTS 5254 patients were included in the study. Of the 5254 patients included in the study, 2616 (49.79%) were female and 2638 (50.21%) were male. The majority of patients who underwent blood and blood product transfusion were 65 years and older (2936 patients, 55.88%). The blood products administered to patients and the number of patients to whom these products were administered are as follows Erythrocyte Suspension (ES) in 4603 patients (87.61%), Fresh frozen Plasma (FFP) in 900 patients (17.13%), xi Pooled Platelet (HPLT) in 351 patients (6.68%), Apheresis Platelet (APLT) in 43 patients (0.82%), Cryoprecipitate in 3 patients (0.06%). Most patients receiving ES were internal patients (4256 patients, 92.46%). The most common diagnosis among internal diseases was anemia (2431 patients, 52.81%). 347 patients (7.54%) underwent ES due to trauma and among traumatic patients, the most common cause of ES was traffic accidents (199 patients, 4.32%). The mean Hb of patients who received ES was 7.01. Among the patients who received ES, the number of patients with Hb value below 7 was 2793 (60.46%). The decision to administer blood and blood product transfusion was made by the consulted department physician in 2748 patients (52.30%) and Emergency Department Physician in 2505 patients (47.68%), respectively. In our study, 2524 patients (48.04%) out of 5254 patients admitted to Emergency Department were hospitalized and 2219 patients (42.23%) were discharged. Of the patients who were hospitalized, 65.8% (1653 patients) were admitted to intensive care unit. CONCLUSION Blood products were most commonly applied to internal patients amongst others. ES was the most commonly applied blood product in Emergency Department and most commonly applied to anemia patients. The blood transfusion decision was mostly made by the consulting clinicians. Approximately half of the patients who are applied blood and blood product transfusions were hospitalized and the majority of these patients were admitted to the intensive care unit.