İstanbul'daki halk kütüphaneleri hakkında kullanıcı geri bildirimleri: Google Haritalar incelemelerinin içerik analizi
User feedback on public libraries in Istanbul: Content analysis of Google Maps reviews
- Tez No: 887922
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞDAŞ ÇAPKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Google Haritalar, hizmet kalitesi, kullanıcı memnuniyeti, halk kütüphanesi, İstanbul, Google Maps, service quality, user satisfaction, public library, Istanbul
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma, Google Haritalar platformundaki İstanbul'da hizmet veren halk kütüphaneleri hakkında kullanıcı geri bildirimlerini analiz ederek, halk kütüphanelerinin hizmet kalitesini ve kullanıcı memnuniyetini artırmaya yönelik potansiyel iyileştirme alanlarını keşfetmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada nitel araştırma yönteminden faydalanılmıştır. Çalışmaya ilişkin veriler Google Haritalar uygulaması üzerinden Google API' si kullanılarak elde edilmiştir. Veri analizi için içerik analizi kullanılmıştır. Çalışmaya ait veriler genel, açık saatler, personel, tesis/olanaklar, koleksiyon, konum, ortam, teknoloji, çocuk bölümü ve kültürel programlar üst kodlarında analiz edilmiştir. Uygulama üzerinden elde edilen veri sayısı 6.444'tür. Çalışma kapsamında ilgisiz 159 veri dışlanmış olup 2023 yılına ait 1.322 veri analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre İstanbul'da bulunan halk kütüphanelerinin %81,25'inin Google Haritalar hesabı mevcut olduğu saptanmıştır. Halk kütüphanesi kullanıcılarının %65,39'unun kütüphane hizmetleri hakkında olumlu, %32,48'inin ise olumsuz görüş bildirdiği anlaşılmıştır. Bununla birlikte kullanıcıların %12,30'unun ise nötr görüş bildirdiği saptanmıştır. Demografik bulgulara göre; en yüksek sıklıkta değerlendirme ve derecelendirme alan kütüphanenin Rami Kütüphanesi (f = 1393) olduğu, en düşük sıklıkta değerlendirme ve derecelendirme alan kütüphanenin ise Gaziosmanpaşa Çocuk Kütüphanesi (f = 1) olduğu gözlenmiştir. Kütüphanelerin yalnızca %14,03'ünün kütüphane kullanıcılarıyla Google Haritalar uygulaması üzerinden etkileşim içerisinde olduğu saptanmıştır. Bu araştırma, İstanbul'daki halk kütüphanelerinin hizmet kalitesini ve kullanıcı memnuniyetini artırmak için 10 ana başlık altında somut geliştirme önerileri sunmakta ve bu sayede kütüphanelerin topluma daha fazla fayda sağlamasına katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore potential improvement areas to increase the service quality and user satisfaction of public libraries by analyzing user feedback about public libraries serving in Istanbul on the Google Maps platform. Qualitative research method was used in the study. The data for the study was obtained using the Google API via the Google Maps application. Content analysis was used for data analysis. The data of the study were analyzed with the upper codes of general, open hours, staff, facility/facilities, collection, location, environment, technology, children's section and cultural programs. The number of data obtained through the application is 6,444. Within the scope of the study, 159 irrelevant data were excluded and 1,322 data belonging to 2023 were analyzed. According to the research findings, it was found that 81.25% of the public libraries in Istanbul have Google Maps accounts. It was understood that 65.39% of public library users expressed positive feedback about library services, while 32.48% expressed negative feedback. However, it was found that 12.30% of the users expressed neutral feedback. According to demographic findings, it was observed that the library that received the highest frequency of evaluations and ratings was Rami Library (f = 1393), and the library that received the lowest frequency of evaluations and ratings was Gaziosmanpaşa Children's Library (f = 1). It was found that only 14.03% of libraries interact with library users via the Google Maps application. This research offers concrete improvement suggestions under 10 main headings to increase the service quality and user satisfaction of public libraries in Istanbul, thus contributing to the libraries providing more benefits to the society.