Kral Suud Üniversitesi dil enstitüsü Arapça serisi'nin söz varlığı açısından incelenmesi
Investigation of King Saud University language institute Arabic series in terms of vocabulary
  1. Tez No: 888152
  2. Yazar: MÜSLÜM KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE BAĞMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Söz varlığı, Sözcük, Dil öğretimi, Dil öğretim metotları, Dil öğretimi sorunları, Vocabulary, word, language teaching, language teaching methods, language teaching problems
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Çalışmamızın konusu, Kral Suud Üniversitesi Arapça Dil Enstitüsü tarafından farklı komisyonlara hazırlatılan ve kısa adı“Arapça Konuşamayanlara Arapçayı Öğretme Serisi”olan ve el- 'Arabiyye Li'l Ḥayât, el-Ḳırâatu'l Muyessera ve el-Ḳavâi'du'l-Aʿrabiyyetu'l- Muyessera olarak bölümlere ayrılmış olan serideki söz varlığını çeşitlerine ayırarak incelemek ve sıklık dizinlerini ortaya koymaktır. Öncelikle söz varlığının tanımı, kapsamı, çeşitleri, yabancı ders kitaplarında bulunan söz varlığında bulunması gereken özellikler ortaya konmaya çalışılmıştır. İlgili seride geçen söz varlığı çeşitlerinin tanımları yapılıp, seriyi oluşturan üç bölümdeki söz varlığını oluşturan bütün sözcükler ve bu sözcüklerin her bölümde kaç defa geçtiği tespit edilmiştir. Seriyi oluşturan bölümlerde geçen söz varlığının birbirleriyle sayısal ve oransal karşılaştırılmaları yapılmıştır. Ayrıca yabancı dil öğretiminde uygulanması gereken metotlar, karşılaşılan sorunlar ve bu metotlar ile sorunların söz varlığı ile olan ilişkisini tespit edilmiştir. Ülkemizde birçok üniversitede okutulan serinin belirtilen standartları sağlayıp sağlamadığı açısından çalışmanın sunacağı katkı ve bu değerlendirmenin yapılmasını sağlayacak sayısal veriler önem arzetmektedir. Sonuç olarak toplanan veriler ışığında ilgili serinin söz varlığının kapsam, çeşitlilik ve sayısal açıdan Uluslararası dil standartlarına ve diğer dil öğretim kriterlerine uygun olup olmadığı ayrıca dil öğretiminde karşılaşılan sorunları ne derece içerdiği ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is to analyze the vocabulary by categorizing it and identifying frequency indices in the series prepared by different committees at the King Saud University Arabic Language Institute, known as the“Arabic Language Teaching Series for Non-Arabic Speakers,”which is divided into sections titled Al-A'rabiyya Li'l-Ḥayât, Al-Qirâatu'l Muyessera, and Al-Qawâi'du'l-A'rabiyyetu'l-Muyessera. Initially, the definitions, scope, and types of vocabulary, as well as the necessary characteristics of vocabulary in foreign language textbooks, were discussed. The types of vocabulary in the relevant series were defined, and all the words comprising the vocabulary in the three sections of the series were identified, along with how many times these words appeared in each section. Numerical and proportional comparisons of the vocabulary across the sections of the series were conducted. Additionally, the methods that should be applied in foreign language teaching, the problems encountered, and the relationship between these methods and problems with vocabulary were identified. The contribution of the study in terms of whether the series, which is taught in many universities in our country, meets the specified standards, and the quantitative data that will enable this evaluation, is of great importance. As a result, it was understood that the vocabulary of the relevant series is sufficient in terms of scope, variety, and quantity according to international language standards. It was also determined that the series would be useful and efficient for those who want to learn Arabic, and efforts were made to assess its compliance with other language teaching criteria and the extent to which it addresses the problems encountered in language teaching.