Geleneksel Türk motifleri ile oluşturulan kırkyama görünümlü dijital desen ve baskı uygulamaları
Patchwork-looking digital patterns and print applications created with traditional Turkish motifs
- Tez No: 888179
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURSEN GEYİK DEĞERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kırkyama, geleneksel, motif, dijital baskı, Patchwork, traditional, motif, digital print
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
İnsanlığın temel ihtiyaçları sebebiyle ortaya çıkan ve kaynağı eski tarihlere dayanan kırkyama, çeşitli kumaşların farklı boyutlarda birleşimiyle oluşan bir el sanatıdır. Kırkyama literatürde patchwork başta olmak üzere quilting olarak da anılmaktadır. Kırkyama Türk tarihi dönemlerine göre farklılıklar kazanarak sürekli gelişim yaşamaktadır. Günümüz moda sektörünün dijital baskı ve uygulamaları ile kırkyamanın tarihsel süreç içerisindeki görselliğini yenileyerek yorumlamaktadır. Geleneksel Türk motiflerinin kırkyama görünümü elde edilmiş baskılı ürünlerde bulunması ürünlere anlam kazandırmaktadır. Geleneksel Türk motifleri, geometrik şekilleri ile kırkyama tekniğinden yola çıkılarak hazırlanan ürünü süslerken Anadolu halkının inançlarını yansıtan bir değer olarak ön plana çıkmaktadır. Moda sektörünün dijitalleşmesi ile el sanatlarının yaratım şekillerini değişmektedir. Kırkyama görünümlü ürünlerin dijital baskı ve uygulamalar ile gerçekleşmesi sürdürülebilirlik ve tasarruf açısından sektör adına önem arz etmektedir. Belirlenen motifler ve dokuma kumaşlar, koleksiyonların oluşma sürecini başlatmaktadır. Dijital baskı öncesi oluşan proje tasarım sürecindeki tasarımcının; hikâye panosu oluşturma, yüzey desen, birim desen ve ana desen oluşturma, belirlenen geleneksel Türk motiflerinden birim desen oluşturma, metrajlama, renk varyant, desene efekt uygulamaları ve basımı gerçekleşen ürünlerin kombinleme işlemlerini gerçekleştirmektedir. Geleneksel Türk motifleri kullanılarak kırkyama görünümlü ürünlerin elde edilmesi sürecine öncülük etmektedir.
Özet (Çeviri)
Patchwork which emerged due to humanity's basic needs and dates back to ancient times is a craft created by combining various fabrics of different sizes. In the literature, patchwork is also reffered to as quilting. Patchwork has undergone continuous development, gaining variations according to different periods of Turkish history. In today's fashion industry, patchwork patterns are obtained through digital printing and applications. The change in tools and materials has renewed the visual aspect of patchwork throughout its historical process. Traditional Turkish motifs symbolize Turkish culture, beliefs and values. The presence of traditionas Turkish motifs on printed products with a patchwork appearance gives meaning to these products. While traditional Turkish motifs with their geometric shapes, adorn products prepared using the patchwork technique, they also stand out as a value reflecting the beliefs of the Anatolian people. The creation methods of handcrafts are changing with the digilazition of the fashion industry. The realization of products with a patchwork appearance through digital printing and applications is significant fort he sector in terms of sustainability and cost savings. The specified motifs, metering, color variant, applying effects to a pattern, combining process of printed products and woven fabrics lead the process of forming collections. To realize digital printing the process of digitally repeating patterns, using traditional Turkish motifs to obtain products with a patchwork appearance takes the lead.