Suriyeli ilkokul öğrencilerin okul hayatında karşılaştıkları güçlükler ile ilgili öğrenci, veli ve öğretmen görüşleri
Challenges faced by Syrian primary school students in school life: Views of students, parents and teachers
- Tez No: 888180
- Danışmanlar: PROF. DR. CİHAT YAŞAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Suriyeli öğrenciler, eğitimde zorluklar, dil bariyeri, sosyal uyum, Syrian students, educational challenges, language barrier, social adaptation, Adıyaman
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı, Adıyaman ilinde yaşayan göçmen öğrencilerin okul hayatında karşılaştıkları güçlükleri ve bu güçlüklerin öğrencilerin akademik başarı ve sosyal uyumu üzerindeki etkilerine ilişkin öğrenci, veli ve öğretmen görüşlerini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, Suriyeli ilkokul öğrencileri, onların velileri ve bu öğrencilere eğitim veren öğretmenlerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler üzerinden nitel bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımlarından durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları, 2023-2024 eğitim öğretim yılında Adıyaman ili genelinde 7 ilkokul öğrencisi, 7 öğrenci velisi ile 6 öğretmenden oluşmaktadır. Veriler yarı yapılandırılmış veli, öğrenci ve öğretmen görüşme formları ile veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada, Suriyeli öğrencilerin eğitim süreçlerinde dil engelleri, sosyal uyum sorunları ve eğitim materyallerine erişimde yaşadıkları zorluklar gibi faktörlerin önemli etkileri olduğu bulunmuştur. Elde edilen bu sonuçlardan hareketle, dil eğitimi programlarının güçlendirilmesi, sosyal entegrasyon faaliyetlerinin artırılması ve eğitim materyallerine erişimde kolaylıklar sağlanması yönünde öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the challenges faced by Syrian primary school students living in Adıyaman in their school lives and the impact of these challenges on the students' academic and social adaptation. For this purpose, a qualitative analysis was conducted through semi-structured interviews with Syrian primary school students, their parents, and the teachers who educate these students. A qualitative research design was used in the study. Case study design, one of the qualitative research approaches, was used in the research. The participants of the research consist of 7 students, 7 parents, and 7 teachers who were attending primary school in Adıyaman during the 2023-2024 academic year. Data were collected through a semi-structured interview form. The research found that Syrian students face significant challenges in their educational processes such as language barriers, social adaptation issues, and difficulties in accessing educational materials. Based on these results, recommendations are made to strengthen language education programs, increase social integration activities, and facilitate access to educational materials.