Elektronik ticarette akdedilen mesafeli sözleşmelerde tüketicilerin bilgilendirilme ve cayma hakkı
The right of consumers to be informed and to withdraw from distance contracts concluded in electronic commerce
  1. Tez No: 888198
  2. Yazar: ASENA GÜLCE DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDA ÖKTEM ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Ticaret, Mesafeli Sözleşmeler, Tüketicinin Korunması, Bilgilendirme Yükümlülüğü, Cayma Hakkı, Electronic Commerce, Distance Contracts, Consumer Protection, Obligation to Inform, Right of Withdrawal
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Elektronik ticarette akdedilen mesafeli sözleşmelerde taraflar bir araya gelmediği için çeşitli riskler söz konusu olmaktadır. Bu sebeple sözleşmenin zayıf tarafı olan ve daima hukuk sistemi tarafından korunması gereken tüketicilerin mesafeli sözleşmeler söz konusu olduğunda daha çok korunması gerekmektedir. Tüketicilerin bilgilendirilmesi ve cayma hakkı ise tüketicileri mesafeli sözleşmelerde en çok koruyan mekanizmalardır. Tüketiciler bu mekanizmalar sayesinde elektronik ortamda bir sözleşmeye güvenli bir şekilde taraf olmaktadırlar. Tüketiciler, bilgilendirme yükümlülüğü sayesinde sözleşmenin konusunun temel özellikleri, satıcı/sağlayıcısı, toplam ücreti başta olmak üzere bir sözleşmeye taraf olurken bilinmesi gereken unsurlara dair bilgilenmektedir. Bu bilgilendirme neticesinde sözleşme konusunu fiziken görmeden sözleşme akdetmiş olmasına karşın sözleşme ile bağlı olmaktan vazgeçme ihtimali azalmaktadır. Tüketicileri elektronik ticarette akdedilen mesafeli sözleşmeler bakımından koruyan bir diğer mekanizma ise cayma hakkıdır. Bu hak sayesinde tüketici, sözleşme konusu eline ulaştığında memnun kalmazsa şartları sağladığı takdirde sözleşme ile bağlı olmaktan kurtulabilmektedir. Cayma hakkı, tüketicinin sözleşme konusunu fiziken görmeyerek akdetmiş olduğu sözleşmeye karşı meydana gelebilecek riskleri bertaraf etmesi nedeniyle güvenle mesafeli sözleşme akdetmesini sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In distance contracts concluded in electronic commerce, various risks arise since the parties do not come together. Therefore, consumers, who are the weaker party of the contract and always need to be protected by the legal system, should be more protected in the context of distance contracts. The mechanisms that most protect consumers in distance contracts are the right to be informed and the right of withdrawal. These mechanisms enable consumers to become parties to a contract in an electronic environment securely. Through the obligation to inform, consumers are made aware of the elements that need to be known when entering into a contract, such as the main characteristics of the subject matter of the contract, the seller/provider, and the total price. As a result of this information, the likelihood of the consumer withdrawing from the contract, despite having concluded the contract without physically seeing the subject matter, is reduced. Another mechanism that protects consumers in distance contracts concluded in electronic commerce is the right of withdrawal. Thanks to this right, if the consumer is not satisfied when the subject matter of the contract reaches them, they can be freed from being bound by the contract provided that they meet the conditions. The right of withdrawal ensures that the consumer can safely conclude a distance contract by eliminating potential risks that may arise against a contract concluded without physically seeing the subject matter.