Hemşirelerin yabancı hastalara yönelik tutumlarının bakım davranışlarına etkisi
The effect of nurses' attitudes towards foreigner patients on care behaviors
  1. Tez No: 965088
  2. Yazar: BAHAR PAKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL ÖZTÜRK BİRGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım, hasta, hemşirelik, yabancılar, zenofobi, Care, foreigners, nursing, patient, xenophobia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Araştırma hemşirelerin yabancı hastalara yönelik tutumlarının bakım davranışlarına etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte yapıldı. Araştırma, 08- 31 Ekim 2024 tarihleri arasında Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde çalışan 232 hemşirenin katılımı ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında; Hemşire Tanıtım Formu, Yabancı Düşmanlığı (Zenofobi) Ölçeği, Bakım Davranışları-24 Ölçeği (BDÖ-24) araçları kullanıldı. Verilerin analizinde; yüzde, ortalama, standart sapma, ki-kare/fisher's exact test, bağımsız örneklem t- testi, One-Way ANOVA, korelasyon analizi, basit ve çoklu lineer regresyon analizleri kullanıldı. Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalamasının 29,41±5,93(22-55) yıl, %82,3'ünün kadın, %75'inin lisans mezunu ve %58,2'sinin bekar olduğu saptandı. Hemşirelerin %90,1'i vardiyalı çalıştığı, %38,8'inin yataklı servis ve %37,9'unun yoğun bakım ünitesinde çalıştığı ve mesleki çalışma yılı ortalamalarının 7,12±6,46(1-36) belirlendi. Hemşirelerin %27,6'sının ikinci yabancı dili olup çoğunluğunun (%65,6) İngilizce bildiği saptandı. Hemşirelerin çoğunluğunun yabancı hasta ile iletişim kurarken en sık tercüman desteği aldığı (%69,8) ve beden dilini (%65,1) kullandığı belirlendi. Hemşirelerin yarıya yakını (%49,6) yabancı hastaya verdiği bakımı yeterli bulurken, %43,1'inin yabancı hastaya bakım vermede sorun yaşadığı saptandı. Hemşirelerin yabancı hastaya bakım verirken zorlandıkları durumlar; iletişim (%93,1), bireysel hijyen yetersizliği (%71,1), sosyo-kültürel farklılıklar (%68,5) ve hastane kurallarına uyum sağlayamama (%50,4) olduğu belirlendi. Hemşirelerin Zenofobi Ölçeği puan ortalaması 59,04+6,59(33-66) olup yabancı düşmanlığı düzeyinin yüksek olduğu saptandı. Hemşirelerin yaş (r=0,196) ve mesleki çalışma yılı ortalaması (r=0,202) ile Zenofobi puan ortalamaları arasında pozitif yönde çok zayıf düzeyde bir ilişki olduğu belirlendi (p0,05). Hemşirelerin bakım davranışlarını etkileyen faktörler incelendiğinde; acil serviste çalışma ve bireysel hijyen yetersizliği olan hastaya bakım vermede zorlanma durumlarının anlamlı olarak etkilediği ve BDÖ-24 puanındaki toplam varyansın %7'sini açıkladığı saptandı (R2=0.070). Sonuç olarak araştırmada hemşirelerin zenofobi puan ortalamaları yüksek olmakla birlikte yabancı hastaya verilen bakım kalitesinin bu tutumdan etkilenmediği ve verdikleri bakım kalitesinin iyi düzeyde olduğu belirlendi. Özelikle acil hizmetlerin sunulduğu kritik birimlerde; tercüman desteği, iletişim ve farklı kültürlere sahip bireylere yönelik bakım duyarlılığını arttıran eğitim müdahalelerinin uygulanması ile hemşirelerin yabancı hastalara yönelik tutumlarının iyileştirebileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive and correlational research to determine the impact of nurses' attitudes toward foreigner patients on their caring behaviors. The research was carried out between October 8 and 31 2024, with the participation of 232 nurses working at Ankara Training and Research Hospital. Data were collected using the Nurse Information Form, the Xenophobia Scale and the Caring Behaviors Inventory-24 (CBI-24). For data analysis, percentage, mean, standard deviation, chi-square/Fisher's exact test, independent samples t-test, One-Way ANOVA, correlation analysis, and simple and multiple linear regression analyses were used. The mean age of the participating nurses was 29.41±5.93 (range 22–55); 82.3% were female, 75% were bachelor's degree holders, and 58.2% were single. A majority (90.1%) worked in shifts; 38.8% were employed in inpatient services and 37.9% in intensive care units. The average length of professional experience was 7.12±6.46 years (range 1–36). It was found that 27.6% of the nurses spoke a second language, mostly English (65.6%). Most nurses reported using interpreter support (69.8%) and body language (65.1%) when communicating with foreigner patients. Nearly half (49.6%) considered the care they provided to foreigner patients sufficient, while 43.1% reported experiencing difficulties in providing such care. The most common challenges faced while caring for foreigner patients included communication barriers (93.1%), poor personal hygiene (71.1%), sociocultural differences (68.5%), and noncompliance with hospital rules (50.4%). The mean score of the nurses on the Xenophobia Scale was 59.04±6.59 (range 33–66), indicating a high level of xenophobia. A very weak but statistically significant positive correlation was found between nurses' age(r=0.196), years of professional experience (r=0.202) and xenophobia scores (p0.05). Among the factors affecting caring behaviors, working in the emergency department and difficulty in caring for patients with poor personal hygiene were found to be significant predictors, explaining 7% of the total variance in CBI-24 scores (R² = 0.070). In conclusion, although the nurses demonstrated high xenophobia scores, the quality of care provided to foreigner patients was not affected by this attitude, and their overall caring behaviors were at a good level. It is recommended that in critical units such as emergency services, interpreter support and educational interventions that enhance communication and cultural sensitivity be implemented to improve nurses' attitudes and care toward foreigner patients.