Acil hemşirelerinin resüsitasyon sırasında yaşadığı sorunlar
Problems experienced by emergency nurses during resuscitation
  1. Tez No: 888225
  2. Yazar: DİLAN KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LATİF DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Resüsitasyon, acil, hemşire, Resuscitation, emergency, nurse
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu araştırmada, acil hemşirelerinin resüsitasyonda yaşadıkları sorunların belirlenebilmesi ve çözüm önerilerinin üretilebilmesi amaçlanmıştır. Materyal- Metod: Araştırmada nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırma 15.03.2023-15.09.2023 tarihinde Çalışmanın Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisinde çalışan 40 acil hemşire ile yapılmıştır. Örneklem sayısı, nitel araştırmalarda geçerli olan ''veriye doyma'' ilkesiyle belirlenmiştir. Aynı veriler tekrarlamaya başladığı ve veri doygunluğuna ulaşıldığı için görüşmeler 37 hemşire ile yapılarak sonlandırılmıştır. Görüşme yapılan hemşirelere birer kod isim verilmiş ve analiz sürecinde bu isimler kullanılmıştır. Araştırmada nitel veriler, araştırmacının hazırladığı yarı yapılandırılmış görüşme formuyla toplanmıştır. Acil hemşirelerinin duygu ve düşüncelerini rahatlıkla ifade edebilmeleri ve görüşmeler esnasına rahatsız edilmemeleri adına sorumlu hemşirenin desteğiyle sessiz, aydınlatılmış ve yeterli ısıda bir oda hazırlanmıştır. Acil hemşirelerinden onamları alınarak yapılan görüşmeler ses kayıt cihazı ile kaydedilmiştir. Görüşmelerden önce araştırmanın amacı, görüşmede kullanılan ses kayıt cihazının kullanım amacı, görüşmeler sonucunda elde edilen verilerin gizli tutulacağı, görüşmelerin ne kadar süreceği konularında bilgi verilerek katılımcılardan sözlü onam alınmıştır. Görüşmeler ortalama 10-20 dakika sürmüştür. Elde edilen nitel verilerin analizinde tümdengelim metodu ile içerik analizi yapılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada acil hemşirelerinin resüsitasyonda sorunlar yaşadıkları ve resüsitasyonda aktif rol aldıkları belirlenmiştir. Deneyimsiz ekip arkadaşı ile çalışmanın hemşirelik rollerini yerine getirmeye engel olduğu belirlenmiştir. Resüsitasyon sürecinde bulunulan fiziksel ortamdaki sorunlar ile ekipmanın kalitesi ve sorunlu olması acil hemşirelerinin yaşadığı sorunlardandır. Acil hemşirelerinin neredeyse hepsi kişisel güvenliğin sağlanması ve şiddet konusunda sorunlar yaşadığını ve bu nedenle rollerini yerine getiremediklerini belirtmişlerdir. Acil hemşirelerinin tanıklı resüsitasyonu güvenlik endişeleri, şiddet ve görevlerini yerine getirememe nedenleriyle olumlu bulmadıkları belirlenmiştir. Sonuç: Acil hemşireleri resüsitasyon sırasında pek çok sorun yaşamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to determine the problems experienced by emergency nurses during resuscitation and to produce solution suggestions. Material and Method: A qualitative research design was used in the study. The study was conducted with 40 emergency nurses working in the Emergency Department of Samsun Education and Research Hospital between 15.03.2023 and 15.09.2023. The sample size was determined by the principle of ''data saturation'', which is valid in qualitative studies. 37 nurses were interviewed. Nurses were given code names and these names were used in the analysis. Qualitative data in the study were collected with a semi-structured interview form prepared by the researcher. Interviews were held in a suitable room. The interviews were recorded with a voice recorder after obtaining the consent of the emergency nurses. Before the interviews, the purpose of the research was explained and verbal consent was obtained from the participants, who were informed that the data obtained would be kept confidential. The interviews lasted an average of 10-20 minutes. In the analysis, content analysis was performed with the deductive method. Findings: In this study, it was determined that emergency nurses experienced problems in resuscitation and took an active role in resuscitation. It was determined that working with an inexperienced teammate prevented them from fulfilling their roles. Problems in the physical environment during the resuscitation process and the quality and problems of the equipment were among the problems experienced by emergency nurses. Almost all of the emergency nurses stated that they had problems with ensuring personal safety and violence, and therefore could not fulfill their roles. It was determined that emergency nurses did not find witnessed resuscitation positive. Conclusion: Emergency nurses experience problems during resuscitation.