Hemşirelerin resüsitasyon sırasında ailenin varlığında risk ve faydalarına ilişkin algı ve kendilerine güvenlerini etkileyen faktörler
Factors affecting the perceptions and self-confidence of nurses on the risks and benefits of family presence during resuscitation
- Tez No: 619437
- Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA KOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Aile, hemşire, özgüven, resüsitasyon, risk, yarar, Benefit, family, nurse, self-confidence, resuscitation, risk
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Acil Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Amaç: Bu araştırma hemşirelerin resüsitasyon sırasında ailenin varlığının risk ve faydalarına ilişkin algı ve kendilerine güvenlerini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı, ilişki arayıcı ve metodolojik bir çalışma olarak yürütüldü. Materyal ve Metot: Araştırmanın örneklemini, 23.03.2017-15.02.2019 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi hastanesinde çalışmakta olan toplam 427 hemşire oluşturdu. Veriler, hemşireleri tanıtıcı bilgi formu ile Aile Varlığı Risk-Yarar Ölçeği, Aile Varlığı Özgüven Ölçeği, Durumluk-Süreklik Kaygı Envanteri ve Özgüven Ölçeği kullanılarak toplandı. Nitel verilerin toplanması aşamasında ise yarı yapılandırılmış görüşme formundan yararlanıldı. Bulgular: Bu araştırmada, Aile Varlığı Risk-Yarar Ölçeği ve Aile Varlığı Özgüven Ölçeği'nin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yürütüldü. 17 madde ve tek faktör ile doğrulanan Aile Varlığı Risk-Yarar Ölçeği'nin güvenirlik seviyesi 0,911 olarak belirlendi. 17 madde ve tek faktör ile doğrulanan Aile Varlığı Özgüven Ölçeği'nin güvenirlik seviyesi 0,944 olarak saptandı. Aile Varlığı Risk-Yarar Ölçeği ve Aile Varlığı Özgüven Ölçeği'nin toplam puan ortalaması sırasıyla 35,90 ±11,49 ve 51,46 ±14,28 olarak belirlendi. Hemşireler ile yapılan odak grup görüşmelerden elde edilen bulgular doğrultusunda, resüsitasyon sırasında aile varlığı kavramının bilinirliği, resüsitasyon sırasında aile varlığının riskleri, resüsitasyon sırasında aile varlığının yararları, resüsitasyon sırasında aile varlığını engelleyen faktörler ve resüsitasyon sırasında aile varlığı için yapılması gerekenler olmak üzere beş tema belirlendi. Sonuç: Aile Varlığı Risk-Yarar Ölçeği ve Aile Varlığı Özgüven Ölçeği'nin ülkemizde hemşirelere uygulanabilecek geçerli ve güvenilir ölçme araçları olduğu belirlendi. Hemşirelerin resüsitasyonda aile varlığını istemedikleri ve bu durumu riskli olarak algıladıkları görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: This descriptive, correlational and methodological study was conducted to determine the factors affecting the perceptions and self-confidence of nurses on the risks and benefits of family presence during resuscitation. Material and Method: The sample of the study consisted of 427 nurses working in the Health Practice and Research Center of Ondokuz Mayıs University between 23.03.2017-15.02.2019. Data were collected using nurses information form, Family Presence Risk-Benefit Scale, Family Presence Self-Confidence Scale, State-Trait Anxiety Inventory and Self-Confidence Scale. Semi-structured interviews were done to collect qualitative data. Results: Validity and reliability studies of the Family Presence Risk-Benefit Scale and the Family Presence Self-Confidence Scale were conducted. Confirmed by 17 items and one factor, the Family Presence Risk-Benefit Scale had a reliability level of 0.911. Confirmed by 17 items and one factor, the Family Presence Self-Confidence Scale had a reliability level of 0.944. The mean total scores of the Family Presence Risk-Benefit Scale and the Family Presence Self-Confidence Scale were determined to be 35.90±11.49 and 51.46±14.28, respectively. According to the findings obtained from the focus group interviews with the nurses, 5 themes were identified as awareness of the concept of family presence during resuscitation, risks of family presence during resuscitation, benefits of family presence during resuscitation, factors preventing family presence during resuscitation and what needs to be done during resuscitation. Conclusion: The Family Presence Risk-Benefit Scale and the Family Presence Self-Confidence Scale were found to be valid and reliable measurement tools to be used on nurses in our country. It was seen that nurses did not want family presence in resuscitation and that they perceived this as a risky situation.