Vidalı ve simante sistemlerde farklı açı ve yükseklikteki abutmentların stres dağılımına etkisinin sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of abutments at different angles and heights on stress distribution in screw and cement retained systems: A finite element analysis
- Tez No: 888246
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN TURP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: titanium, abutment, screw abutment, cemented abutment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Farklı açı ve yükseklikteki abutmentların üzerine yerleştirilen vidalı ve simante sistemlerdeki kuron restorasyonlarının, çiğneme kuvvetlerine bağlı olarak altyapı, üstyapı, abutment, vida, implant ve implantı çevreleyen kemik dokusunda meydana gelen gerilmelere etkilerini incelemeyi amaçlayan bu çalışmada; 2 farklı sistemde (vidalı ve simante) olmak üzere 3 farklı boyda (4mm, 5.5mm ve 1.5mm) ve 2 farklı açıda abutment (düz ve 20 derece) materyali kullanılmıştır. İçerisinde titanyum implant, üzerinde ise titanyum abutment ve Co-Cr alt yapılı seramik kuron restorasyonlarının bulunduğu 3 boyutlu kemik modelleri, VRMesh yazılımı ile geometrik olarak oluşturulduktan sonra analize hazır hale getirilmeleri ve analizlerinin yapılması için, stl formatında Algor Fempro (Algor Inc., USA) yazılımına aktarılmıştır. Toplam 7 adet çalışma grubu elde edilmiştir. Her bir analiz modelinde; bukkal tüberküllere bukkolingual yönde 30 derecelik açılarla 150 N olmak üzere toplamda 300 N oblik kuvvet uygulanmıştır. Kortikal ve spongioz kemik için asal gerilme değerleri, implant ve diğer protetik yapılar için Von Mises gerilme değerleri hesaplanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, kemik , implant , vida, alt ve üstyapılarda abutment açılanması ve yüksekliği arttıkça gerilmeler azalmıştır. Abutmenttaki gerilmeler için bu durum tam tersi şekildedir. Vidalı kuron protezlerindeki gerilmeler genel olarak simante kuron protezlerinden daha düşük olarak bulunmuştur. Yine abutment için tam tersi bir durum söz konusudur. Herhangi bir komplikasyona sebebiyet vermeyecek ölçüde açılı ve yüksekliği fazla vidalı implant üstü protezleri gerilme miktarları açısından daha avantajlı olarak görüldüğünden klinikte tercih edilebilir olarak bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : titanyum, abutment, vidalı abutment, simante abutment, üç boyutlu sonlu elemanlar stres analizi Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve Ay Tasarım Ltd. Şti.'de gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of crown restorations in screw and cement retained systems placed on abutments of different angles and heights on the stresses created by the infrastructure, superstructure, abutments, screws, implants and the bone tissue around the implants, depending on chewing forces; Abutment materials were used in 2 different systems (screw and cement retained), in 3 different lengths (4mm, 5.5mm and 1.5mm) and at 2 different angles (straight and 20 degrees). 3D bone models containing titanium implants, titanium abutments and Co-Cr substructured ceramic crown restorations are created geometrically with VRMesh software and then prepared and analyzed in stl format by Algor Fempro (Algor Inc., USA). transferred to the software. A total of 7 study groups were obtained. In each analysis model; A total of 300 N oblique force was applied to the buccal tubercles, 150 N at 30 degree angles in the buccolingual direction. Principal stress values were calculated for cortical and spongious bone, and Von Mises stress values were calculated for implants and prosthetic structures. According to the analysis results, the stresses decreased as the abutment angle and height increased in the bone, implant, screw, substructure and superstructure. This is the opposite for the stresses in the abutment. Stresses in screw retained crown prostheses were generally found to be lower than cement retained crown prostheses. Again, the opposite situation exists for the abutment. Implant-supported prostheses with screws that are angled and high enough not to cause any complications have been found to be preferable in the clinic as they are seen to be more advantageous in terms of tension amounts.