Farklı materyal ve dayanaklarla üretilen hibrit restorasyonların mekanik özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison of mechanical properties of hybrid restorations fabricated with different materials and abutments
- Tez No: 969994
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜŞTÜ ERSOY SAKARYA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dayanak, hibrit dayanak restorasyon, kırılma dayanımı, vida gevşemesi, zirkonya, Abutment, fracture resistance, hybrid abutment restoration, screw loosening, zirconia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı; farklı materyaller (metal destekli seramik, monolitik zirkonya, zirkonya destekli seramik) ve dayanaklar (standart titanyum ve ti-base dayanak) kullanılarak üretilen üç üyeli hibrit dayanak restorasyonların, termomekanik yaşlandırma sonrası mekanik özelliklerinin karşılaştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Bu çalışma iki ayrı in-vitro bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde; vida gevşeme değerleri, ikinci bölümde kırılma dayanımları değerlendirilmiştir (n=10). Sırasıyla Ti-MDP ve Ti-base-MDP grubu; titanyum ve ti-base dayanağa simante-vidalı metal destekli seramik restorasyondan, Ti-MoZr ve Ti-base-MoZr grubu; titanyum ve ti-base dayanağa simante-vidalı monolitik zirkonya restorasyondan, Ti-ZrDP ve Ti-base-ZrDP grubu; titanyum ve ti-base dayanağa simante-vidalı zirkonya destekli seramik restorasyondan üretilmiştir. Dayanak vidaları dijital torkmetreyle torklandıktan sonra ilk gevşeme torku değerleri (GTD-1) kaydedilmiş ve torklama işlemi yinelenmiştir. Ardından örneklere 1.6 Hz frekansta, 50 N yük altında 500 000 döngü uygulanmış ve tekrar gevşeme torku değerleri (GTD-2) kaydedilmiştir. Aynı torklama prosedürü sonrasında örneklere universal test cihazında kırılma dayanımı testi uygulanmıştır. Bağımlı iki grubun karşılaştırılmasında Bağımlı Örneklem T testi uygulanmıştır. Bağımsız üç ve daha fazla grubun karşılaştırılması için ANOVA testi kullanılmıştır. Fark yaratan grupların için Post Hoc Bonferroni ve Tamhane testleri yapılmıştır. Bulgular: Ti-MDP, Ti-base-MDP, Ti-base-MoZr ve Ti-base-ZrDP gruplarında termomekanik yaşlandırma işleminin ölçülen gevşeme torku değerlerini anlamlı ölçüde düşürdüğü görülmüştür (p<0.05). Yaşlandırma işlemi sonrası ölçülen gevşeme torku değerleri arasında (GTD-2); titanyum dayanak kullanılarak üretilen restorasyonların, ti-base dayanak kullanılarak üretilenlerden anlamlı derecede daha yüksek gevşeme torku değeri gösterdiği bulunmuştur (p<0.05). Yükleme sonrası tork kaybı (%) değerleri karşılaştırıldığında Ti-base-MoZr ve Ti-base-ZrDP gruplarının oranı, titanyum dayanak kullanılarak üretilen grupların oranından anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0.05). Yükleme öncesi ve sonrası tork kaybı (%) değerleri karşılaştırıldığında ti-base dayanak kullanılarak üretilen grupların oranı, Ti-MoZr ve Ti-ZrDP grupların oranından anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0.05). Çalışma gruplarının kırılma dayanımı değerleri karşılaştırıldığında, Ti-MDP ve Ti-base-MDP gruplarının kırılma dayanımı değerleri en yüksek ve kendi aralarında anlamlı fark yokken; Ti-MoZr, Ti-base-MoZr ve Ti-base-ZrDP gruplarından anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Termomekanik yaşlandırma işleminin gruplarda vida gevşemelerine neden olduğu görülmüştür. Posterior bölgede parsiyel dişsizlik vakalarında kullanılan her üç materyalin çiğneme kuvvetlerine dayanabileceği düşünülürken, titanyum dayanak ve metal destekli seramik kullanılarak üretilen implant üstü üç üyeli hibrit dayanak restorasyonların yüksek mekanik özellikler sergilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis was to compare the mechanical properties of three-unit hybrid abutment restorations fabricated using different materials (metal-ceramic, monolithic zirconia, zirconia-based ceramic) and abutments (standard titanium and ti-base abutments) after thermomechanical aging. Materials and Methods: This study consisted of two separate in vitro parts. In the first part, screw loosening values were evaluated, and in the second part, fracture resistance was assessed (n = 10). The Ti-MDP and Ti-base-MDP groups were fabricated as screw-cement-retained metal-ceramic restorations on titanium and ti-base abutments, respectively; the Ti-MoZr and Ti-base-MoZr groups as screw-cement-retained monolithic zirconia restorations; and the Ti-ZrDP and Ti-base-ZrDP groups as screw-cement-retained zirconia-based ceramic restorations. After tightening the abutment screws with a digital torque meter, the initial loosening torque values (LTV-1) were recorded, and the tightening procedure was repeated. The specimens were then subjected to 500,000 loading cycles at 1.6 Hz frequency under a 50 N load, and the loosening torque values (LTV-2) were recorded again. Following the same torque procedure, fracture resistance tests were performed using a universal testing machine. Paired Sample t-tests were used for dependent group comparisons, ANOVA for comparisons among three or more groups, and Post Hoc Bonferroni and Tamhane tests to determine which groups differed significantly. Results: In the Ti-MDP, Ti-base-MDP, Ti-base-MoZr, and Ti-base-ZrDP groups, thermomechanical aging significantly reduced the measured loosening torque values (p<0.05). After aging (LTV-2), restorations fabricated with titanium abutments showed significantly higher loosening torque values than those fabricated with ti-base abutments (p<0.05). When the percentage of torque loss after loading was compared, Ti-base-MoZr and Ti-base-ZrDP groups exhibited significantly higher values than their titanium abutment counterparts (p<0.05). Similarly, when torque loss (%) before and after loading was compared, groups with ti-base abutments exhibited significantly higher values than the Ti-MoZr and Ti-ZrDP groups (p<0.05). In terms of fracture resistance, the Ti-MDP and Ti-base-MDP groups had the highest values, with no significant difference between them, while both were significantly higher than the Ti-MoZr, Ti-base-MoZr, and Ti-base-ZrDP groups (p<0.05). Conclusion: Thermomechanical aging led to screw loosening across all groups. While all three materials used in posterior partial edentulism cases were considered capable of withstanding masticatory forces, implant-supported three-unit hybrid abutment restorations fabricated with titanium abutments and metal-ceramic frameworks demonstrated superior mechanical properties.