Tavşan aşil tendonu parsiyel tenotomi modelinde TGF-beta2'nın (Transforming Growth Factor Beta2-Farklılaştırıcı Büyüme Faktörü Beta2) tendon iyileşmesi üzerindeki etkisi
The Healing effect of TGF-beta2 in rabbit achilles partial tenotomy model
- Tez No: 88827
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL ŞENER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: TGF-02, asil tendonu, tendon iyileşmesi, TGF-p2, achilles tendon, tendon healing
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Bu çalışmada, tavşanlarda asil tendonunun pencere şeklindeki parsiyel tenotomi modelinde TGF-p2 nin tendon iyileşmesi üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. On adet üç aylık ortalama 1400-1500 gr"lık erkek Yeni Zelanda beyaz tavşanının her iki asil tendonu deneyde kullanıldı. Altı deneğin asil tendonlarında kalkaneusa yapışma yerinin 1,5 cm proksimalinde, orta hatta üç mm en ve on mm boyunda parsiyel defekt oluşturuldu. Paratenon kapatıldıktan sonra sol tarafta defekt bölgesine 100ng aktif TGF-p2 içeren 0,1 cc BSA, sağ tarafta sadece 0,1 cc BSA uygulandı ve cilt kapatıldı. Dört denekte defektler oluşturuldu ve her hangi bir ek uygulama yapılmadı. Bu grupta bir tavşan anestezi sırasında kaybedildi. Birinci, ikinci ve üçüncü haftalarda TGF-fc ve BSA gruplarından ikişer, sadece defekt uygulanan gruptan birer deneğe ötenazi yapıldı ve ameliyat bölgeleri makroskopik ve histolojik olarak incelendi Defekt bölgelerinin değerlendirilmesinde TGF-p2 grubunda tüm zaman dilimlerinde diğer gruplara göre belirgin olarak daha iyi bir iyileşme dokusu izlendi. Paratenonda TGF-fe etkisiyle hiperplazi ve yeni damarlanma meydana geldiği gözlendi. TGF-p2'nin 100ng/0,1 mi BSA dozunda taşıyıcısız ve tek doz uygulamasının asil tendon iyileşmesini in vivo hızlandırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, we aimed to search“the effect of TGF-P2 on tendon healing in rabbit achilles partial tenotomy model”. We used both achilles tendons of ten three months old male New Zeland white rabbits weighing 1400-1500 grams. In six rabbits ten milimeters long and three milimeters wide tendon defects were formed in the midline at 1,5 centimeters proximal to the calcaneal insertion. After the closure of paratenon 0,1 cc of 1% BSA solution containing 100 ng of TGF-P2 was injected to achilles defect on the left side. Only 0,1 cc of 1% BSA was injected to right achilles defect. In four rabbits achilles defects were formed and no any other application was done. One rabbit from defect only group was died at first surgery due to anesthetic complications. At first, second and third weeks two rabbits from TGF-P2 and BSA group and one rabbit from defect only group were killed by intravenous xylazine HCI over dose. Surgical fields were examined macroscopically and achilles defects were examined microscopically. In TGF-P2 group better healing responses were observed at all time intervals. Massive neovascularization and lining cell hiperplasia were major changes observed in paratenon of TGF-P2 group. Changes in paratenon were less pronounced in other groups compared to TGF-p2 group. We concluded that TGF-P2, alone without any carrier molecule, at doses of 100ng/0,1 ml of 1% BSA accelerates achilles tendon healing in vivo