Kentsel kültürel turizmde yeni yaklaşımlar: İzmir örneği
New approaches in cultural city tourism: İzmir
  1. Tez No: 888373
  2. Yazar: SEVAL DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖZDE EMEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Turizm, Kent Turizmi, Turizmdeki Yeni Yaklaşımlar, Kent, Turizm Coğrafyası, İzmir, Cultural Tourism, Tourism, City Tourism, Tourism Geography, izmir
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
20. Yüzyılın sonlarına doğru kentlerden sanayinin uzaklaşması ile hizmetler sektörü ve turizm ön plana çıkmıştır. Kente sağladığı ekonomik ve sosyal katkılar nedeniyle kentlerin gündeminde ilk sıralara yerleşen turizm, kent turizmi, kentsel kültürel turizm pek çok araştırmaya konu olmaktadır. Kentlerdeki en önemli turizm kaynakları kültüre dayalı olmakla birlikte kültürün yaşadığı dönüşüm kent, kültür ve turizm arasındaki ilişkiyi güçlendirmekte turizm coğrafyası bu ilişkilerin anlaşılmasında etkin rol üstlenmektedir. Araştırma alanı olarak belirlenen İzmir Türkiye'de turizmin ilk gelişmeye başladığı kentlerden biri olmasına rağmen turizmde hak ettiği yerde değildir. Özellikle günümüz turizm eğilimlerine bakıldığında İzmir'in post modern turizm hareketlerine ve turist beklentilerine yanıt verecek kaynaklara sahip olduğu görülmektedir. Kent kültürü, kültürel mirasları, gündelik hayatı, somut olmayan mirasları, kıyıları, iklimi, gastronomik kaynakları yeni turizm eğilimleri ve yaratıcılıkla birleştiğinde kentsel kültürel turizmin gelişmesi açısından avantaj sağlamaktadır. Tezde nitel araştırma yöntemi kullanılarak çarpıcı sonuçlara ulaşılmıştır. İzmir'in kentsel kültürel turizm kaynaklarının zenginliği tartışmasız kabul edilirken, turizm paydaşlarının, güncel eğilimler konusundaki farkındalıkları ile uygulamaya dönük girişimlerinin daha geri planda kaldığı anlaşılmaktadır. İzmir turizminde kıyı turizmi hakimiyeti devam etmekle birlikte kentsel kültürel turizm ile turizmin gelişeceği, ekonomisinin güçleneceği ve rekabet avantajı yakalayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Towards the end of the 20th century, with the fact that the industry moved away from the city center, the services sector and tourism came to the forefront. Due to its economic and social contributions to cities, tourism, urban tourism, and urban cultural tourism, which have secured top positions on the urban agenda, have become the subject of many studies. Although the most important tourism resources in cities are culture-based, the transformation experienced by culture strengthens the relationship between the city, culture and tourism. The geography of tourism plays an active role in understanding these relationships. Despite being one of the first cities where tourism began to develop in Turkey, İzmir has not reached its deserved place in tourism. Especially when current tourism trends are considered, İzmir appears to have resources that can respond to post-modern tourism movements and tourist expectations. The city's culture, cultural heritage, daily life, intangible heritage, coasts, climate, and gastronomic resources, when combined with new tourism trends and creativity, provide an advantage for the development of urban cultural tourism. Striking results were obtained using qualitative research methods in the thesis. While the richness of İzmir's urban cultural tourism resources is undisputed, it is understood that tourism stakeholders' awareness of current trends and their practical initiatives are more on the back burner. Although coastal tourism still dominates İzmir's tourism, it is believed that urban cultural tourism will further develop tourism, strengthen the economy, and provide a competitive advantage.