Os sacrum ve hiatus sacralis'in morfolojik ve morfometrik olarak değerlendirmesi
Morphological and morphometric evaluation ofos sacrum and hiatus sacralis
  1. Tez No: 888384
  2. Yazar: NURETTİN ORHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER METİN TELLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Os sacrum, Hiatus Sacralis, Morfoloji, Morfometri, Anatomi, Os sacrum, Hiatus Sacralis, Morphology, Morphometry, Anatomy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışma os sacrum ve hiatus sacralis'in morfolojisini ve morfometrisini detaylı olarak inceleyerek, ileride yapılacak çalışmalara rehber olabilmek ve literatüre katkı sağlamak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı laboratuvarında bulunan toplam 68 adet kuru os sacrum örnekleri üzerinde yapıldı. Os sacrum ve hiatus sacralis morfolojisinin değerlendirilmesinde hiatus sacralis'in şekline, tepe seviyesine ve taban seviyesine bakıldı. Os sacrum ve hiatus sacralis morfometrisinin değerlendirilmesinde ise hiatus sacralis'in uzunluğuna, genişliğine, derinliğine bakıldı. Hiatus sacralis tepe noktası, foramina sacralia posterior (S2), basis ossis sacri, apex ossis sacri, sağ ve sol crista sacralis lateralis'ler baz alınarak ölçümler yapıldı. Canalis sacralis'e, os sacrum'un uzunluğuna ve genişliğine bakıldı. Hiatus sacralis'in en üst noktası ile sağ ve sol crista sacralis lateralis'lerin en üst noktalarının birleşmesiyle oluşan üçgenin mesafe ve açıları karşılaştırıldı. İstatistiksel olarak incelendi. P0,05) bulunmadı. Os sacrum ve hiatus sacralis'in diğer morfolojik ve morfometrik değerlendirmeleri literatürle karşılaştırıldığında bazı benzerliklerin ve farklılıkların olduğu görüldü. Sonuç: Bu çalışmada çıkan sonuçların os sacrum ve hiatus sacralis'e yönelik yapılacak cerrahi yaklaşımlarda klinisyenler için fayda sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was carried out in order to guide future studies and contribute to the literature by examining the morphology and morphometry of the os sacrum and hiatus sacralis in detail. Material and Methods: The study was conducted on a total of 68 dry os sacrum samples in the laboratory of Adnan Menderes University Faculty of Medicine, Department of Anatomy. In evaluating the morphology of os sacrum and hiatus sacralis, the shape, apex and base level of the hiatus sacralis were examined. In evaluating the morphometry of the os sacrum and hiatus sacralis, the length, width and depth of the hiatus sacralis were examined. Measurements were made based on the hiatus sacralis apex, foramina sacralia posterior (S2), basis ossis sacri, apex ossis sacri, and right and left crista sacralis lateralis. The canalis sacralis and the length and width of the os sacrum were examined. The distances and angles of the triangle formed by the with of the highest point of the hiatus sacralis and the upper points of the right and left crista sacralis lateralis were compared. It was examined statistically. P0.05) was found when the distances and angles of the triangle formed by the with of the apex of the hiatus sacralis and the upper points of the right and left crista sacralis lateralis were compared. When other morphological and morphometric evaluations of the os sacrum and hiatus sacralis were compared with the literature, some similarities and differences were observed. Conclusion: We think that the results of this study will be beneficial for clinicians in surgical approaches to the os sacrum and hiatus sacralis.