Müze ve ören yerlerinin engelli ziyaretçiler açısından erişilebilirliği: İzmir il merkezi örneği
Accessibility of museums and archeological sites for visitors with disabilities: The case of İzmir city center
- Tez No: 888414
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELCEN SEDA TÜRKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Engellilik, Engelli Turizmi, Erişilebilirlik, Erişilebilir Turizm, Herkes İçin Turizm, İzmir, Müze ve Ören Yeri, Disability, Disabled Tourism, Accessibility, Accessible Tourism, Tourism for All, Izmir, Museum and Archeological Sites
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rekreasyon ve Turist Rehberliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada İzmir il merkezinde yer alan müze ve ören yerlerinin hareket kabiliyeti kısıtlı ziyaretçiler bakımından erişilebilirlik düzeylerinin ne seviyede olduğu incelenmiştir. Araştırmada nicel ve nitel karma yöntem kullanılmıştır. Veri toplamak için erişilebilirlik kontrol formundan ve yarı yapılandırılmış görüşme formundan yararlanılmıştır. Kontrol formunda elde edilen veriler TS 9111 standartları baz alınarak incelenmiş ve müze ve ören yerindeki erişilebilirlik uygulamalarının uygun olup olmadığı belirlenmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilen bulguların çözümlenmesinde ise tematik analiz tekniği uygulanmıştır. Analizler sonucu müze ve ören yerlerindeki erişilebilirlik uygulamalarının henüz gelişim aşamasında olduğu saptanmıştır. Çalışmanın son bölümünde, standartlara uygun ve istenen erişilebilirlik düzeyinin sağlanması ile engelli bireylerin müze ve ören yeri ziyaretlerinin desteklenmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The accessibility levels of museums and archeological sites in Izmir city center for visitors with limited mobility was examined in this study. Quantitative and qualitative methods were combined and used in the research. Accessibility control form and semi-structured interview form were used to collect data. The data obtained from the control form was examined based on TS 9111 standards and it was determined whether the accessibility practices in the museum and the archeological sites were suitable. Thematic analysis technique was applied to analyze the findings obtained from the semi-structured interview form. As a result of the analysis, it was determined that accessibility practices in museums and archeological sites are still in on progress and they need improvements. In the last part of the study, suggestions were made to support the visits of disabled individuals to museums and archeological sites by ensuring the desired level of accessibility in accordance with the standards.