AISI 4140 Çeliğin tornalanmasında kesme parametrelerinin yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of cutting parameters on surface roughness in turning AISI 4140 stell
  1. Tez No: 888466
  2. Yazar: ZÜLKÜF YOLDAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALUK KEJANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: AISI 4140, CNC, Yüzey Pürüzlülük, Titreşim, ANOVA, AISI 4140, CNC, Surface Roughness, Vibration, ANOVA
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, 50 mm çapında 250 mm boyunda AISI 4140 Çelik malzeme CNC Torna tezgahında işlenmiştir. Malzemeye farklı parametrelerle; 3 farklı kesme hızı, 3 farklı ilerleme miktarı ve 3 farklı talaş derinliğinde işleme deneyleri yapılmış ve yüzey pürüzlülük değerleri ölçülmüştür. Yüzey pürüzlülük değeri meydana gelecek oksit tabakasının ölçüm sonuçlarını etkilememesi için ölçümler deneylerden hemen sonra yapılmıştır. Yüzey pürüzlülük değeri 3 ayrı noktadan ölçülmüş ve değerlerin ortalaması alınmıştır. CNC makinesinde kesme işlemi kuru kesme şartları altında yapılmıştır. Tezgâh aynasında meydana gelen titreşim değerlerini ölçmek için aynaya yerleştirilmiş titreşim ölçme cihazı kullanılmıştır. Çalışmada işleme parametrelerinin matematiksel modelleri oluşturulmuş ve tornalama işleminde, yüzey pürüzlülüğü üzerinde en etkili parametrenin ilerleme hızı, talaş derinliği ve ilerleme miktarının etki oranı belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, AISI 4140 steel material with a diameter of 50 mm and a length of 250 mm was processed on a CNC lathe. Depending on the material with different parameters; Machining experiments were carried out at 3 different cutting speeds, 3 different feed rates and 3 different depths of cut, and surface roughness values were measured. Measurements were made immediately after the experiments to ensure that the oxide layer that would form on the surface roughness value would not affect the measurement results. The surface roughness value was measured from 3 different points and the values were averaged. The cutting process in the CNC machine was done under dry cutting conditions. A vibration measuring device placed on the mirror was used to measure the vibration values occurring on the bench mirror. In the study, mathematical models of the machining parameters were created and the most effective parameters on the surface roughness in the turning process were the feed rate, depth of cut and the effect ratio of the feed amount.