Comparative analysis of crowdfunding platforms: Case of Türkiye and Germany
Kitlesel fonlama platformlarının karşılaştırmalı analizi: Türkiye ve Almanya örneği
- Tez No: 888474
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK DEMİRHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Teknolojiler, Dijital Finans, Kitlesel Fonlama, Performans Analizi, Financial Technologies, Digital Finance, Crowdfunding, Performance Analysis
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Hızlı dijitalleşme ve gelişen finansal teknolojiler çağında, kitle fonlaması küresel olarak girişimci girişimlerin finansmanında dönüştürücü bir güç olarak ortaya çıkmıştır. Bu tez, platform performansını değerlendirmek için Entropi ve WASPAS yöntemlerini kullanarak Türkiye ve Almanya'daki kitlesel fonlama platformlarının karşılaştırmalı bir analizini gerçekleştirmektedir. Çalışma, bu iki farklı ekonomik ortamda kitlesel fonlamanın operasyonel dinamikleri, düzenleyici ortamları ve pazar potansiyelleri hakkında kritik anlayışları açıklamayı amaçlıyor. Bu çalışma, dijitalleşmenin ve bunun finansal hizmetler üzerindeki etkisinin araştırılmasıyla başlıyor; dijital finans gibi terimleri ve bunların çağdaş finansman mekanizmalarını şekillendirmedeki önemini tanıtıyor. Ödül bazlı, bağış bazlı, özsermaye bazlı ve kredi bazlı platformlar da dahil olmak üzere kitlesel fonlama modellerine kapsamlı bir genel bakış sağlıyor ve bunların Türkiye ve Almanya'daki düzenleyici çerçevelerini inceliyor. Bu tez çalışmasının merkezinde, Entropi ve WASPAS yöntemlerinin performans analizi için uygulanması yer almaktadır. Bu metodolojiler, kitle fonlaması platformlarının kullanıcı katılımı, finansman başarı oranları, hedeflenen fon miktarı, projenin fonlanma miktarına ortalam varış süresi gibi kriterlere dayalı olarak niceliksel olarak değerlendirilmesine olanak tanır. Niteliksel içgörüler olarak kitlesel fonlamanın her iki ülkedeki yasal düzenlemeleri tanıtılarak platformlara gelecekte yasal olarak karşılaşabilecekleri stratejik kararlara ve operasyonel zorluklara ışık tutuyor. İlk olarak Dijitalleşme ve Finansal Teknolojilerin (FinTech) tanımıyla başlayan tez çalışması neden dijitalleşmenin finans sektöründe giderek daha çok kullanılmaya başlandığını ve bu duruma neden olan en büyük nedenlerden biri olan yakın zamanda deneyimlediğimiz ekonomik krizlerin, finans dünyasında dijitalleşmeyi nasıl hızlandırdığı ve dijitalleşmenin artık finans dünyası için bir istekten çok bir ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Ek olarak, FinTech gelişimi ve gümüzde kadar yaşadığı evrim bu çalışmada detaylı bir şekilde incelenmiştir. FinTech'in beraberinde getirdiği birçok yenilik bu tez çalışmasında detaylı bir şekilde açıklanmaktadır. Bu tez çalışmasını temel konusu olan Kitlesel Fonlama, FinTech tarafından hayatımıza giren alternatif bir finansman kaynağıdır. İkinci bölümde Kitlesel Fonlama ile ilgili literatürde varolan bilgilere yer verilmektedir. Kitlesel Fonlamayı en doğru şekilde anlayabilmek için öncelikle genel bir tanım ve kapsam açıklanmaktadır. Sonrasında Kitlesel Fonlamaya sisteminin işleyişine ve sistemde varolan taraflara değinilmiştir. İkinci bölümün son kısmında ise yasal düzenlemeler öncelikle gelişmiş ülkeler kapsamında incelenmiş ve sonrasında Türkiye ve Almanya kapsamında detaylandırılmıştır. Yapılan analizlerinde sonucuna bakıldığında Entropi yöntemi kullanılarak yapılan kriter ağırlıklandırma sonucunda 2022 ve 2023 yılları için Türk kitlesel fonlama platformlarında en önemli kriter ağırlığı, toplam yatırımcı sayısı (K(2))'dır. 2022 yılında bu değer 0.3058 iken 2023 yılında küçük bir düşüş ile 0.2824 olarak hesaplanmıştır. İkinci en önemli kriter ağırlık değeri hem 2022 hem de 2023 yılı için toplanan toplam fon miktarı (K(4))'dır. 2022 yılında kriterin değeri 0.2221 iken 2023 yılında 0.2528 olarak hesaplanmıştır. Üçüncü en önemli kriter ağırlık değeri ise toplam hedeflenen fon miktarı (K(5)) olarak hesaplanmıştır. 2022 yılında bu değer 0.1869 iken 2023 yılında 0.2145 olarak hesaplanmıştır. Dördüncü en önemli kriter ağırlık değeri toplam yatırımcı sayısı (K(1))'dır. 2022 yılında 0.1707 iken 2023 yılında 0.1275 olarak hesaplanmıştır. Son olarak hem 2022 hem 2023 yılları için en az kriter ağırlık değeri ortalama fonlama süresi (gün cinsinden) (K(3))'dir. 2022 yılında bu değer 0.1144 ile 2022 yılının en az öneme sahip kriter ağırlığı iken 2023 yılında da benzer şekilde 0.1275 kriter ağrılık önem değeri ile ortalama fonlama süresi (gün cinsinden) (K(3)) en az öneme sahip kriter ağırlık değeri olarak hesaplanmıştır. Alman Platformlar için hesaplanan Entropi kriter ağırlık değerleri ise 2022 yılında en önemli kriter ağrılık önemine sahip olan toplam toplanan fon miktarı (K(4)) kriteri 0.3576, 2023 yılında 0.2494'e kadar gerilemiş fakat hala 2023 yılı içerisinde en önemli kriterdir. 2022 yılında en önemli ikinci kriter ağrılığına sahip olan toplam hedeflenen fon miktarı K(5) = 0.2279, 2023 yılında 0.1909 değerine düşmüştür fakat bu kriter ağırlık değeri hala 2023 yılı için en önemli ikinci en önemli kriter ağırlık değeridir. 2023 yılı için toplam proje sayısı (K (1)), toplam yatırımcı sayısı (K(2)) ve ortalama fonlama süresi (gün cinsinden) (K(3)) değerleri birbirlerine oldukça yakın olarak hesaplanmıştır. 2022 yılında en iyi üçüncü kriter ağırlık değerine sahip olan ortalama fonlama süresi (gün cinsinden) K(3)= 0.1505, 2023 yılında ise bu değer K(3)= 0.1842 ile en az öneme sahip olarak kriter önem ağırlığı olarak hesaplanmıştır. 2022 yılında en önemli dördüncü kriter ağrılığına sahip toplam yatırımcı sayısı K(2)= 0.1305, 2023 yılında K(2)= 0.1884 ile en önemli üçüncü kriter ağrılık değeri olarak hesaplanmıştır. Ve son olarak 2022 yılında en az kriter ağırlık önemine sahip olan toplam proje sayısı K(1)= 0.1336, 2023 yılında en önemli dördüncü kriter ağırlık önemine sahip olarak hesaplanmıştır. Elde edilen Entropi kriter ağırlık sonuçları bu çalışmanın diğer aşaması olan WASPAS analizinde kriter ağırlık değeri olarak kullanılmıştır. Yapılan WASPAS hesaplamasına göre Türk kitlesel fonlama platformları açısından en iyi performansa sahip platform büyük bir fark ile Fonbulucu platformu olarak belirlenmiştir. 2022 yılında en iyi ikinci performansa sahip platform Fonangels.com olurken 2023 yılında yine en iyi ikinci performansa sahip platform olmuştur. 2022 yılında en üçüncü performansa sahip platform Fonlabüyüsün olurken 2023 yılında en iyi dördüncü sıradaki platform olmuştur. 2022 yılında en iyi dördüncü performansa sahip platform Basefunder olurken, 2023 yılında oldukça gerileyek en iyi sekizinci performansa sahip platform olmuştur. 2022 yılında en iyi beşinci performansa sahip platform Startup Burada olurken benzer şekilde 2023 yılında da en iyi beşinci performansa sahip platform olmuştur. Alman platformlarda ise en iyi ilk beş performansa sahip platformun sırası sadece kendi aralarında değişmiştir. Bu durum Almanyada ki platformların performanslarının daha istikrarlı yapıya sahip olduğunu göstermektedir. Analizler sonucunda elde edilen bilgilere göre 2022 yılında en iyi performansa sahip olan kitlesel fonlama platformu Econeers iken 2023 yılında beşinci en iyi performansa sahip platform olmuştur. 2022 yılında en iyi ikinci performansa sahip platform FunderNation olurken 2023 yılında en iyi üçüncü sırada ki platform olmuştur. 2022 yılında en iyi üçüncü performansa sahip platform Turn Crowd platformu olurken 2023 yılında en iyi performansa sahip platform olmuştur. 2022 yılında en iyi dördüncü performansa sahip platform Seed Match olurken 2023 yılında en iyi dördüncü sıradaki platform olarak yerini korumuştur. 2022 yılında en iyi beşinci performansa sahip platform 99 Funken olurken 2023 yılında en iyi performansa sahip ikinci platform olmuşlardır. Sonuç olarak bu tez çalışması, Türkiye ve Almanya'daki kitlesel fonlama platformlarının ayrıntılı bir karşılaştırmalı analizini sunarak platformların performanslarını belirlemede ve akademik söyleme katkıda bulunmaktadır. Dijital ekonomide geçerli bir finansman seçeneği olarak kitle fonlamasını kullanmak isteyen politika yapıcılara, girişimcilere ve yatırımcılara uygulanabilir bilgiler sağlar. Bulgular, kitlesel fonlama platformlarında sürdürülebilir büyüme ve yenilikçiliği teşvik etmede düzenleyici netliğin, yatırımcı koruma mekanizmalarının ve teknolojik entegrasyonun öneminin altını çizmektedir.
Özet (Çeviri)
In the era of rapid digitalization and evolving financial technologies, crowdfunding has emerged as a transformative force in financing entrepreneurial ventures globally. This thesis conducts a comparative analysis of crowdfunding platforms in Türkiye and Germany using Entropy and WASPAS methods to evaluate platform performance. The study aims to elucidate critical insights into the operational dynamics, regulatory environments, and market potentials of crowdfunding in these two distinct economic contexts. The study begins with an exploration of the impact of digitalization and financial technologies (FinTech), highlighting why digitalization has accelerated within the financial sector, driven largely by recent economic crises that have underscored its necessity rather than mere preference. Additionally, the evolution and development of FinTech up to the present day are comprehensively examined in this study. Many of the innovations brought about by FinTech are detailed in this thesis. Crowdfunding, the central topic of this thesis, is presented as an alternative financing source introduced into our lives by FinTech. The literature on crowdfunding is discussed to understand crowdfunding in the most accurate way possible, and a general definition and scope are provided in the first part of the thesis. Then, the operation of crowdfunding and the parties involved in the system are explained. Legal regulations are first examined within the scope of developed countries in the second section, and then detailed for Türkiye and Germany. The analysis examines the criteria for weighting using the Entropy method. The most important criterion weight for Turkish crowdfunding platforms in 2022 and 2023 is the total number of investors (C(2)). In 2022, this value was calculated as 0.3058 and decreased slightly to 0.2824 in 2023. The second most important criterion weight value is the total amount of funds collected (C(4)) for both 2022 and 2023. In 2022, the value of this criterion was 0.2221, increasing to 0.2528 in 2023. The third most important criterion weight value is the total targeted fund amount (C(5)), calculated as 0.1869 in 2022 and 0.2145 in 2023. The fourth most important criterion weight value is the total number of investors (C(1)), calculated as 0.1707 in 2022 and 0.1275 in 2023. Lastly, the least important criterion weight value for both 2022 and 2023 is the average funding time (in days) (C(3)), calculated as 0.1144 in 2022 and 0.1275 in 2023. The Entropy criterion weight results obtained were used as the criterion weight value in the WASPAS analysis stage of this study. According to the WASPAS calculation, the platform with the best performance among Turkish crowdfunding platforms is Fonbulucu platform by a significant margin. In 2022, Fonangels.com was the second best-performing platform, and it also remained the second best-performing platform in 2023. In 2022, Fonlabüyüsün was the third best-performing platform, and in 2023, it was the fourth best-performing platform. In 2022, Basefunder was the fourth best-performing platform, but in 2023, it significantly declined to become the eighth best-performing platform. In 2022, Startup Burada was the fifth best-performing platform, and similarly in 2023, it remained the fifth best-performing platform. In contrast, the ranking of the top five performing platforms among German platforms has only changed among themselves. This indicates that the performance of platforms in Germany is more stable. According to the analysis, the best-performing crowdfunding platform in 2022 was Econeers, while in 2023, it became the fifth best-performing platform. The second best-performing platform in 2022 was Funder Nation, which in 2023, became the third best-performing platform. The third best-performing platform in 2022 was the Turn Crowd platform, which became the best-performing platform in 2023. The fourth best-performing platform in 2022 was Seed Match, which in 2023, remained the fourth best-performing platform. The fifth best-performing platform in 2022 was 99 Funken, which in 2023, became the second best-performing platform. In conclusion, this thesis study contributes to the academic discourse by presenting a detailed comparative analysis of crowdfunding platforms in Türkiye and Germany, determining platform performance and contributing to the academic discourse. It provides applicable information for policymakers, entrepreneurs, and investors interested in using crowdfunding as a viable financing option in the digital economy. The findings underscore the importance of regulatory clarity, investor protection mechanisms, and technological integration in promoting sustainable growth and innovation in crowdfunding platform.