Tekvandocu çocuklara uygulanan eşli Nordic hamstring egzersizi ile direnç bantlı hamstring egzersizinin hamstring kas kuvveti ve bilateral kuvvet farkı üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of paired Nordic hamstring exercise and resistance banded Nordic hamstring exercise applied to taekwondo children on hamstring muscle strength and bilateral strength difference
  1. Tez No: 888576
  2. Yazar: CENGİZ HAN KAÇGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAİT BURAK AKTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Nordic hamstring, bilateral fark, tekvando, kuvvet, direnç bandı
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ TEKVANDOCU ÇOCUKLARA UYGULANAN EŞLİ NORDİC HAMSTRİNG EGZERSİZİ İLE DİRENÇ BANTLI NORDİC HAMSTRİNG EGZERSİZİNİN HAMSTRİNG KAS KUVVETİ VE BİLATERAL KUVVET FARKI ÜZERİNE ETKİSİNİN KARŞILAŞTIRILMASI KAÇGAN, Cengizhan Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Zait Burak AKTUĞ Haziran, 2024, 47 Sayfa Nordic hamstring egzersizi (NHE) hamstring kuvvetini ve sportif performansı artırmada, hamstring yaralanmalarını ise azaltmada sıklıkla kullanılan bir eksantrik kuvvet egzersizidir. Literatürde bu egzersiz çoğunlukla eşli olarak uygulanırken, direnç bandı ile yapılan NHE ile ilgili bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu düşünce ile yapılan çalışmanın amacı, 12-14 yaş arası Tekvandoculara uygulanan eşli NHE ile direnç bantlı NHE'nin hamstring kas kuvveti ve bilateral kuvvet farkı üzerine etkisinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya tekvando branşında lisanslı 32 sporcu katılmıştır. Katılımcılar sadece tekvando antrenmanı yapan grup (KG) (n=12), tekvando antrenmanına ilaveten eşli NHE'i yapan grup (ENHG) (n=10) ve tekvando antrenmanına ilaveten direnç bantlı NHE yapan grup (DBNHG) (n=10) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Egzersiz grupları 6 hafta boyunca haftada 3 gün NHE uygulamıştır. Katılımcıların çalışmanın başında ve 6 haftalık egzersiz programı sonunda olmak üzere iki kez H-Bord cihazı ile hamstring kuvvetleri belirlenmiştir. Farklı protokollerin sonuçlarını, ön ve son test ölçümlerini ve protokol*zaman etkileşim etkisini incelemek için, tekrarlanan ölçümler iki yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. Analiz sonucunda sağ bacak zirve tork ve ortalama güç parametrelerinde egzersiz gruplarında son test lehine artış bulunmuş, ENHG ve DBNHG ile KG arasında egzersiz grupları lehine fark tespit edilmiştir. Sol bacak zirve tork parametresinde bütün gruplarda, sağ bacak relatif kuvvet parametresinde ENHG ve DBNHG son test lehine fark tespit edilirken, DBNHG ile KG arasında DBNHG lehine fark belirlenmiştir. Bilateral kuvvet farkıparametresinde ise hem ön test son test arasında hem de gruplar arasında anlamlı fark tespit edilmemiştir. Ayrıca DBNHG'nun antrenman hacminin ENHG'na göre daha yüksek olduğu görülmektedir. NHE'ni uygularken doğru pozisyonun sağlaması, NHE esnasında gerilim altında geçen sürenin daha uzun olması ve NHE'de hamstring kırılma noktasının genişletilmesi nedenleri ile bu egzersiz yönteminin direnç bandı yardımıyla yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESIS COMPARISON OF THE EFFECTS OF PAIRED NORDIC HAMSTRING EXERCISE AND RESISTANCE BANDED NORDIC HAMSTRING EXERCISE APPLIED TO TAEKWONDO CHILDREN ON HAMSTRING MUSCLE STRENGTH AND BILATERAL STRENGTH DIFFERENCE KAÇGAN, Cengizhan Department of Physical Education and Sport Thesis Advisor: Ass. Prof. Dr. Zait Burak AKTUĞ July, 2024, 47 Pages Nordic hamstring exercise (NHE) is an eccentric strength exercise that is frequently used to increase hamstring strength and sports performance and reduce hamstring injuries. While this exercise is mostly performed in pairs in the literature, no study has been found regarding NHE performed with a resistance band. With this in mind, the aim of the study is to compare the effects of paired NHE and resistance band NHE applied to Taekwondo athletes between the ages of 12-14 on hamstring muscle strength and bilateral strength difference. Thirty-two licensed athletes in the Taekwondo branch participated in the study. The participants were divided into three groups: the group that only did Taekwondo training (CG) (n=12), the group that did Taekwondo training in addition to paired NHE (PNHG) (n=10), and the group that did Taekwondo training in addition to resistance bands NHE (RBNHG) (n=10). Exercise groups applied NHE three days a week for six weeks. Hamstring strengths of the participants were determined twice with the H-Bord device, at the beginning of the study and at the end of the six-week exercise program. Repeated measures two-way ANOVA test was used to examine the results of different protocols, pre- and posttest measurements, and protocol*time interaction effect. As a result of the analysis, an increase was found in the right leg peak torque and average power parameters in favor of the post-test in the exercise groups, and a difference was detected between PNHG, RBNHG and CG in favor of the exercise groups. While a difference was detected in favor of PNHG and RBNHG posttest in the left leg peak torque parameter in all groups,in the right leg relative force parameter, a difference was determined in favor of RBNHG between RBNHG and CG. In the bilateral force difference parameter, no significant difference was determined between the pre-test and post-test and between the groups. It is also seen that the training volume of RBNHG is higher than that of PNHG. It is recommended to perform this exercise method with the help of a resistance band due to the reasons such as ensuring the correct position while performing NHE, the longer time spent under tension during NHE, and the widening of the hamstring breaking point in NHE. Key words: Nordic hamstring, bilateral difference, taekwondo, strength, resistance band