Onobrychis megataphros yaprak özütünün kimyasal bileşimi, antioksidan aktivitesi ve stenotrophomonas maltophilia'ya karşıetkisinin antibakteriyel araştırılması
Investigation of the chemical composition, antioxidant activity of onobrychis megataphros leaf extract, and antibacteri̇al effect against stenotrophomonas maltophi
  1. Tez No: 888659
  2. Yazar: SALİH MUVAKİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Onobrychis megataphros, Toplam Fenolik İçerik, Toplam Flavonoid İçerik, Antioksidan Aktivite, Onobrychis megataphros, Total Phenolic Content, Total Flavonoid Content, Antioxidant Activity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Türkiye, bitki florası bakımından çok zengin biyolojik çeşitliliği olan ülkeler arasındadır. 3 farklı fitocoğrafik bölgenin (Akdeniz, İran-Turan ve Avrupa-Sibirya), iklim, topografya, jeolojik ve jeomorfolojik yapının, farklı habitatların varlığı ve yükseklik farklılıklarının kesiştiği gibi özellikler, zengin bir biyoçeşitlilik oluşumunun sebebidir. Fabaceae, 69 cins olmak üzere 1145 türü ile Türkiye'nin ikinci büyük ailesidir. Fabaceae familyasının tür sayısı zengin olan Onobrychis cinsinin 60 taksisi bulunmaktadır. Ülkemizde Onobrychis megataphros Gaziantep, Siirt, Şirnak, Diyarbakir, Şanliurfa İllerinde yayılış göstermektedir. Bitkilerin sahip oldukları bu bileşiklerin biyoaktivitelerini belirlenmesi de gerek ilaç gerekse kozmetik endüstrisi açısından ciddi katkılar sunmaktadır. Onobrychis cinsine ait birçok türü ile ilgili biyoaktivite araştırmaları yapılmış olmasına rağmen Onobrychis megataphros türü ile ilgili olarak herhangi bir biyoaktivite araştırmasına rastlanılmamıştır. Bu nedenle araştırmamızda Onobrychis megataphros'un yaprak özütünün kimyasal bileşimi, antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri araştırılmıştır. Fenolik bişleşiklerden Hesperidin, Hyperoside,Apigenin7-gulucoside ve Prtocatechuic acid bakımından zengin olduğu saptanmıştır. Onobrychis megataphros özütü özellikle AChE ve αamilaz inhibitör aktivitesinin dikkate değer olduğu belirlenmiştir. Aynı zamanda S. maltophilia bakterisine karşı antibakteriyel aktivite gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey is among the countries with the richest biodiversity in terms of plant flora. The presence of three different phytogeographic regions (Mediterranean, Irano-Turanian, and Euro-Siberian), along with diverse climate, topography, geological and geomorphological structures, different habitats, and altitude variations, contribute to this rich biodiversity. The Fabaceae family, with 69 genera and 1145 species, is the second largest family in Turkey. Among them, the genus Onobrychis includes 60 taxa. In Turkey, Onobrychis megataphros is found in the provinces of Gaziantep, Siirt, Şırnak, Diyarbakır, and Şanlıurfa. Identifying the bioactivities of these plant compounds can provide significant contributions to both pharmaceutical and cosmetic industries. Although many bioactivity studies have been conducted on various Onobrychis species, no bioactivity research has been found for Onobrychis megataphros. Therefore, our research investigates the chemical composition, antioxidant and antimicrobial activities of Onobrychis megataphros leaf extract. It was found to be rich in phenolic compounds such as hesperidin, hyperoside, apigenin 7- glucoside, and protocatechuic acid. Onobrychis megataphros extract exhibited notable AChE and α-amylase inhibitor activities. Additionally, it showed antibacterial activity against S. maltophilia.