Makrome tekniği ile ileri dönüşüm tekstiller
Upcycled textiles with macrame technique
- Tez No: 888722
- Danışmanlar: DOÇ. GÜLCAN BATUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Atık kumaş, İleri dönüşüm, Makrome, Düğüm teknikleri, Sürdürülebilirlik, Waste fabric, Upcycling, Macrame, Knotting techniques, Sustainability
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Günümüz tüketim hızı, yenilenemez kaynakları hızla kirletmekte ve yok etmektedir. Çevresel ve ekonomik sorunlara yol açan kullan-at tüketim alışkanlıkları, aynı zamanda canlı sağlığını ve ekolojik dengeleri bozmaktadır. Son yıllarda çevresel farkındalığın yükselmesi ile kullan-at kültürü yerini sürdürülebilir ürün ve tasarım anlayışına bırakmaya başlamıştır. Sürdürülebilirlik kavramının gelişmesiyle, dünyayı en çok kirleten endüstrilerden biri olan tekstil ve moda endüstrisi de geri dönüşüm, yeniden kullanım, azaltım ve yenilikçi bir bakış açısı sunan ileri dönüşüm prensiplerini benimsemeye başlamıştır. Geri dönüşümün çevreci ve ekonomik hali olan ileri dönüşümde, malzemenin bileşenleri ve potansiyel değeri korunur. Herhangi bir enerji sarfiyatı ve kaynak tüketimi olmaksızın yaratıcı çözümlerle ürüne/malzemeye artı değer kazandırılır. Bu bağlamda, ileri dönüşüm tekstil uygulamaları, tasarım yolu ile atık konumuna düşecek tekstil ürünlerinin yaşam döngüsünü uzatarak sürdürülebilirliğe hizmet etmektedir. İleri dönüşüm tekstil uygulamaları, bir ürüne artı değer katarken dokuma, örme, baskı, dikiş, nakış, patchwork ve makrome gibi çeşitli geleneksel ve temel tekstil tekniklerini içerebilmektedir. Bu çalışma boyunca makrome tekniği üzerinde durulmuştur. Makrome, birçok düğüm tekniği ve bunların kombinasyonları ile sonsuz olasılık sunan bir el sanatıdır. İşlevsel ve estetik değeri nedeniyle sıklıkla kullanılmaktadır. Kökeni antik çağlara kadar uzanan bu kadim el sanatı, tekstil ve moda endüstrisi için geçmişten beri kullanışlı bir konumda yer almaktadır. Bu çalışmada, ileri dönüşüm tekstiller kapsamında dijital baskılı kumaş üretimi sırasında ortaya çıkan atık kumaşların, makrome düğüm teknikleri ile ileri dönüşümünü sağlayan bir koleksiyon fikri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The current rate of consumption rapidly pollutes and depletes non-renewable resources. Disposable consumption habits, which lead to environmental and economic problems, also disrupt ecological balances and harm living organisms. In recent years, with the rise of environmental awareness, the disposable culture has begun to be replaced by sustainable product and design approaches. With the development of the concept of sustainability, the textile and fashion industry, one of the most polluting industries in the world, In this context, upcycling textile applications extend the lifecycle of textile products destined to become waste through design, thus contributing to sustainability. Upcycling textile applications can add value to a product while incorporating various traditional and fundamental textile techniques such as weaving, knitting, printing, sewing, embroidery, patchwork, and macrame. This study focuses on the macrame technique. Macrame, an ancient craft that offers endless possibilities with many knot techniques and their combinations, is frequently used for its functional and aesthetic value. This ancient handcraft, which dates back to antiquity, has long been useful in the textile and fashion industry. In this study, a collection concept was presented where waste fabrics generated during digital printing production were upcycled using macrame knotting techniques within the scope of upcycled textiles.