Eğimli soğutucu ile dökümde titreşim etkisinin incelenmesi
Investigation of the vibration effect in cooling slope casting
  1. Tez No: 888769
  2. Yazar: BAYRAM GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEREM ALTUĞ GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yarı-katı şekillendirme, eğimli soğutucu döküm, küresel mikroyapı, A356 alaşımı, Semi-solid forming, inclined coolant casting, spherical microstructure, A356 alloy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada dökümler, alüminyum A356 alaşımı kullanılarak; 650, 500 ve 350 mm uzunluğunda ve 50 mm çaplı eğimli bakır boru yardımıyla 60˚,45˚ ve 30˚ döküm açılarıyla, 635 °C, 645 °C ve 655 °C sıcaklıkta farklı seviyelerde titreşim altında çelik bir kalıba yapılmıştır. Mekanik titreşimin döküm sırasında hem bakır boruya hem de çelik kalıba etkimesi sağlanmıştır. Bu yarı-katı şekillendirmeye uygun hammadde üretim tekniği; likidüs eğrisine yakın bir düşük üst sıcaklıktan dökümün ardından ani bir şekilde katılaşma olarak özetlenebilir. Hızlı soğumayla birlikte düşük ısı girdisi çekirdeklenmeyi arttırıp dentritik büyümeyi baskılarken eğimli akıştaki sürüklenmenin neden olduğu kesme kuvveti büyümeye çalışan dentritlerin kırılmasını ve sonuçta küresel mikroyapı oluşmasını sağlar. Bu da ürünü farklı yarı-katı şekillendirme proseslerine uygun hale getirir. Bu teknikle üretilen silindirik parçalardan kesilen numuneler elektrik dirençli bir fırında 60 dakikada 595 ˚C'ye çıkarılıp 50 dakika bu sıcaklıkta yeniden ısıtılmıştır. Yeniden ısıtılmış numuneler fırından çıkar çıkmaz su verilerek soğutulmuştur. Döküm hali ile yeniden ısıtma ardından deforme edilmeden suda soğutulan numunelerin mikroyapı ve sertlik özelliklerinin belirlenmesi için optik mikroskop incelemeleri ve Brinell sertlik ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda yeniden ısıtılmış numunelerin döküm numunelerden yüksek sertlik ve tane boyu değerlerine sahip olduğu gözlenmiştir. Titreşim etkisi ile yapılan dökümler titreşim etkisinin olmadığı döküm numuneler ile karşılaştırıldığında daha küçük tane boyu değerleri gözlenmiştir. Sertlik ve küresellik değerleri ise artış göstermiştir. Titreşim şiddetinin artması da numunelerin sertliğini ve küresellik değerlerini arttırırken tane boyunu küçültmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the castings were made using aluminum A356 alloy; with the help of 350, 500 and 650 mm long and 50 mm diameter curved copper pipe, with a casting angles of 60˚,45˚ and 30˚, 635 °C, 645 °C and 655 °C temperature under different levels of vibration was made into a steel mold. It has been ensured that mechanical vibration affects both the copper pipe and the steel mold during casting. This raw material production technique suitable for semi-solid shaping can be summarized as sudden solidification after casting from a low upper temperature close to the liquidus curve. While low heat input combined with rapid cooling increases nucleation and suppresses dendritic growth, the shear force caused by the drag in inclined flow causes the dendrites trying to grow to break, resulting in the formation of a spherical microstructure. This makes the product suitable for different semi solid forming processes. Samples cut from cylindrical parts produced with this technique were heated to 595 ˚C in an electric resistance oven in 60 minutes and reheated at this temperature for 50 minutes. Reheated samples were cooled by dropping them into water as soon as they came out of the oven. Optical microscope examinations and Brinell hardness measurements were performed to determine the microstructure and hardness properties of the samples that the casting state and were cooled in water without deforming after reheating. As a result of the study, it was observed that the reheated samples had higher hardness and grain size values than the cast samples. Smaller grain size values were observed in castings made with vibration effect compared to cast samples without vibration effect. Hardness and sphericity values increased. Increasing the vibration intensity increased the hardness and sphericity values of the samples and reduced the grain size.